YAZARLARIMIZ
Erhan Selim
Vergi Müfettişi
E. Gelirler Kontrolörü
erhanselim@yahoo.com



Değerli Konut Vergisinin Dalga Köpürtmesi

Değerli Konut Vergisi mali hayatımıza yeni giren ve pek çok tartışmayı beraberinde getiren bir vergi. Türkiye sınırları içinde bulunan, bina vergi değeri veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce belirlenen değeri 5 milyon Türk Lirası ve üzerinde olan mesken nitelikli taşınmazlar değerli konut vergisine tabi. Tebligatların ev sahiplerine yapılmaya başlandığını duymuştuk. Değerli Konut Vergisi yüzünden vatandaşlarımız çok dertli. Mağdur edildiklerini düşünüyorlar ve ekliyorlar: Anlayamazsınız…

Beş milyon Türk Lirası değerinde bir eviniz var ve devlet ekonomik olarak şu an içinde bulunduğumuz zor zamanlarda bu servetten pay istiyor. Zaten emlak verginizi ödemişsiniz, 5 milyonluk ev için 10.000 TL civarı. Olmaz olsun diyorsunuz böyle uygulama. Haklısınız. Elbette bizler için anlaması zor. Başımıza gelmediği için bilemeyiz.

Sosyal Sorumlu Vergi Camiası

Değerli Konut Vergisi ile yazı, konuşma, demeçleri bir tarih sırasına soktuğunuzda ortaya çıkan sonuçların enteresan olduğunu görebilirsiniz. İlk başlarda “konutların değerlemesinde problemler olabilir”, “mükerrer vergilendirmeye neden olabilir” gibi tezlerden “Ödediğiniz değerli konut vergisini faiziyle nasıl geri alabilirsiniz”, “boş zamanınızda Anayasa mahkemesinde değerli konut vergisini iptal ettirmeye ne dersiniz” tezlerine ulaşmış vaziyetteyiz. Değerli Konut Vergisinde tam bir vurun abalıya durumuna gelmiş bulunuyoruz.

Bu konuya eğilen kişiler arasında çok değerli simalar olduğunu anlıyoruz. Bazıları (genel bir ifadeyle)vergici, bazıları değil. Ardı ardına eşitlik, adalet, ödeme gücüne göre vergi gibi ilkeleri sıraladıklarını görebilirsiniz. Ortak vurgu “aman vatandaşlarımız mağdur olmasın”. Zaten bu konuları dile getirenler için bir sözümüz yok ama Değerli Konut Vergisinde duyarlılığını gösteren sosyal sorumlu camiamızın; asgari ücret, gelir dağılımı, bazı mal ve hizmetlerdeki yüksek dolaylı vergi yükü gibi konularda da fikirlerini almak isteriz.

Fine-Dining Olmayan Bir Vergiyi Kabul Ettiremeyiz

On vergicinin dokuzunun yanlış olduğunu söylediği bir vergide aksini iddia edemeyiz.  Aynı matrah üzerinden aynı dönem içinde ve aynı nitelikli vergi alınmayacağını, her ne düşünüyorsak düşünelim, emlak vergisi varken aynı konuda ikinci bir verginin mükerrer vergilendirme eleştirisi yaratacağını en azından öngörebilmeliyiz.

Ev, araba gibi varlıkların servet göstergesi olması ve servet vergilerinde de genelde bu göstergeler üzerinden gidilmesine karşın, şekli olarak bu usule çok bağlı kalınmasının ve deyim yerindeyse yaratıcılık namına hiçbir şey ortaya koyulamamasının baş ağrısına neden olabileceğini bilmeliyiz. Serveti vergilendirme fikriyle yola çıkıyorsak, buradan gelecek bir eleştiriyi de dikkate alacak şekilde, tek tek evlerin değerinin yanında birden fazlan evin değerini veya başkaca servet unsurlarını da denkleme dâhil etmeliyiz.

Evlerde paylı mülkiyet olabileceği, ülke çapında uygulanmayan bir vergi için eşitlik ve adalet vurgusu yapılacağı, değerleme konusunda sorunlar yaşanabileceği zaten banko gibi. Tüm bunlar veriyken Değerli Konut Vergisini mevcut durumunu nasıl açıklayabiliriz. Açıkçası bilemiyoruz. Buna karşın yeterince dayak yiyen bu vergiyi savunacak kimse yoksa kendisini Türk romantizmiyle biz savunmak isteriz.

Servet Vergilerine Sahip Çıkalım

Tüm dünyada serveti vergilendirmek bir sorun. Değerli Konut Vergisi de bir servet vergisi, en azından bir serveti vergilendirme girişimi, öncelikle cesaret edenleri tebrik ederiz. Bu verginin veya benzerlerinin günahıyla hatasıyla tarihin tozlu sayfalarında yerini almasına izin veremeyiz.

Merak ediyorum bu noktada vatandaşlarımızın mağduriyetini gideremez miyiz? Örneğin vergi uygulamasını tüm ülkeye yayarak, tüm evlerinin değeri veya evdeki mülkiyet payı toplamda 5 milyon TL’yi aşan vatandaşlarımızı da vergilendirerek buradaki mağduriyeti giderebiliriz. Değerlemeye ilişkin sorunları sıkı bir çalışmayla çözebiliriz.

Geliri, bu vergiyi ödemeye yetmeyen vatandaşlarımıza nereden buldun sorusunu yönelterek makul bir cevap karşılığında farklı bir uygulamayı hayata geçirmeyi deneyebiliriz. Servet incelemelerine belki hayat verebiliriz. Tüm bunlar yapılsa yine de mükerrer vergi başlığından Anayasa Mahkemesine gider miyiz?

27.12.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM