YAZARLARIMIZ
Emre Karaoglu
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
emrekaraoglu27@hotmail.com



Amortisman Tablosu Faydalı Ömrünü Yitirdi

2004 Yılından itibaren amortisman, bir diğer tabiriyle yıpranma payı, duran varlıkları gider yazmak suretiyle itfa etme uygulaması, 333 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile “faydalı ömür” gözetilerek hazırlanan ve tebliğ ekinde yer alan amortisman listesindeki şekliyle uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.

2004 Yılından sonra kapsamlı bir değişiklik olmasa da amortisman listesine birkaç ekleme dışında geniş çaplı bir güncelleme yapılmadı. 2022 Yılını geride bıraktığımız şu günlerde geçici vergi dönemleri ile dönem sonlarında alınan maddi veya maddi olmayan duran varlıkların amortismanlarını ayırırken listede bulamadığımız makineler, cihazlar, demirbaşların yanı sıra, 2004 yılından bu yana yeni çıkan ve özellikle de ileri teknoloji ürünleri olarak ifade edilen birçok şeyin listede yer almaması sebebiyle amortisman oranını belirlemekte sıkıntılar yaşamaktayız.

Konunu tarafları olan sanayi ve ticaret odaları, mühendisler odaları ve TÜRMOB’un da yer alacağı bir çalışma grubu oluşturularak amortismana tabi kıymetler tablosunun bir an evvel günümüz şartlarına uygun şekilde güncellenerek yayınlanması gerektiğini düşünüyorum.

Yine amortisman oranları tablosunda yer almayan iktisadi kıymetler için 497 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde aşağıdaki şekilde bir madde yayınlanmıştır.

“Listelerde yer almayan iktisadi kıymetlerin iktisap edilmesi

MADDE 9 – (1) 213 sayılı Kanunun Geçici 30 uncu maddesi kapsamında iktisap edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlerin 333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin ekinde bulunan listedeki herhangi bir sınıflamada yer almaması durumunda, iktisadi kıymetlere uygulanacak amortisman oranları, mükelleflerin müracaatları üzerine Bakanlığımızca belirlenecek olup, mükelleflerin söz konusu iktisadi kıymetler için de anılan madde hükmünden faydalanmaları mümkün bulunmaktadır.”

Listelerde yer almayan her iktisadi kıymet için bakanlığa müracaat edilmesi gerektiğinden bahsedildiğinden, ileride yaşanabilecek muhtemel incelemelerde listede yer almayan iktisadi kıymet için amortisman oranını neye göre belirlediğimizi izah etmekte zorlanacak, bir çoğumuz hatta hemen hemen hiç birimiz tabloda yer almayan bir şey için bakanlığa müracaat etmeyeceğinden, bu durumu izah etmekte zorlanacağımızı şimdiden öngörmekle birlikte amortisman uygulamasının amacına uygun olarak işleyişinin devam edebilmesi adına bakanlık tarafından ilgili tarafların da bulunduğu bir komisyon oluşturularak en kısa sürede tabloların güncellenmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak başlıkta da belirttiğim gibi amortisman tablosu faydalı ömrünü yitirmiş olup, listelerde yer almayanların eklenmesi, mantıksız veya günümüz şartlarına göre faydalı ömrü uzamış, kısalmış olanların da oranlarının güncellenmesi herkesin faydasına olacağı kanaatindeyim.

Bu sayfada bana yer ayırdıkları için, tüm odamız yetkililerine, komisyon üyelerine teşekkür eder, mutlu günler dilerim.

16.08.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM