YAZARLARIMIZ
Ebru Yılmaz Kaya
İşsizlik Sigortası Şefi
ebruyilmazkaya@gmail.com



İşsizlik Sigortasında İstisnai Durumlar

İşsizlik sigortası; bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve  yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybeden  sigortalılara işsiz kalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kayıplarını kısmen de olsa  karşılayarak yeni bir iş bulmasına veya eski işlerine geri dönene kadar geçinmelerine imkan sağlayan bir güvencedir.

Bu sigorta kolundan yararlanabilmek için iş akdinin sona ermesinden önce belli bir sürenin sigortalı olarak geçirilmiş ve işsizlik sigortası primi ödenmiş olması da gerekmektedir. Şöyle ki, 4447 sayılı Kanun’un 46 ncı maddesinde, “hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerektiği” düzenlenmiştir. Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 günde hizmet akdine tabi olunması, bir başka ifadeyle hangi gerekçeyle eksik gün bildiriminde bulunulduğuna bakılmaksızın sosyal güvenlik kuruluşlarına verilen prim ve hizmet belgelerinde işsizlik sigortası kapsamında kayıtlı sigortalı olunması son 120 gün şartının sağlanması bakımından yeterlidir.

İşsizlik maaşı gibi kısa çalışma ödeneği de işsizlik sigortasından karşılandığından, işçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, hizmet akdinin feshi hariç işsizlik sigortası hak etme koşullarını yerine getirmesi yeterlidir. Kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmektedir. Ancak pandemi döneminde bu uygulamadan daha fazla çalışanın faydalanabilmesi için kısa çalışma uygulamasında kolaylık getirilmiş ve kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 günde 450 gün sigortalı olunması şartı uygulanmaya başlanmıştır.

Kısa çalışma ödeneği ile işsizlik maaşı kavramları arasındaki bağlantı nedeniyle kısa çalışmadan yararlanan bir kişi yeni bir ödeneğe hak kazanamayacak şekilde iş sözleşmesi sona erdiğinde işsizlik ödeneği başvurusunda bulunursa hak sahipliği oluşacaktır. Özetle son üç yıl içinde en az 600 prim gün sayısına sahip olarak kısa çalışma ödeneğine hak kazanan bir işçi hangi kodla işten çıktığına bakılmaksızın işsizlik ödeneğinden yararlanabilecektir. Ayrıca pandemi döneminde kısa çalışma süresinde yapılan ödemeler de işsizlik ödeneği süresinden mahsup edilmeyecektir.

29.12.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM