YAZARLARIMIZ
Cihat Ertürk
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
www.cihaterturk.com
cihat@cihaterturk.com



Ücretlilerde Vergi İndirimi Konusunda Sorular ve Cevaplar

Vergi iadesi konusu çok sayıda ücretlinin gündemini oluşturmaktadır. 09.04.2003 tarih ve 4842 sayılı Kanunun 15. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunun mükerrer 121. maddesinde yapılan değişiklikle “ücretlilerde vergi indirimi” adı altında düzenleme yapılmıştır.  Ücretlilerde vergi indirimi müessesesi halk arasında vergi iadesi olarak bilinmektedir. Zaman zaman vergi iadesi konusunda sözlü ve yazılı olarak ücretlilerin çeşitli sorularıyla karşılaşmaktayız. Bu soruları derleyerek  soru cevap halinde  ücretlileri aydınlatmaya ve özellik arzeden konuları  yasal dayanaklarıyla hatırlatmaya çalışacağım.

 

Soru: 2007 yılı içinde ücretlilerin yaptığı harcamalar için belge toplamasına gerek kalmadığı ve vergi iadesinin kalktığı söyleniyor. Vergi iadesi artık uygulanmayacak mı?

Cevap:  Vergi iadesi uygulamasının kalkacağını maliye bakanı dile getirdi. Ancak vergi iadesinin yürürlükten kaldırılmasına  ilişkin bir  yasal hüküm henüz yayınlanmadı. Bugün itibariyle yasal olarak vergi iadesi yürürlüktedir. Ancak mescliste bulunan Gelir Vergisi Kanunu Tasarısına ilave edilecek ek bir madde ile vergi iadesi uygulamasının sona erdirileceği dile getirilmektedir.
 

Soru: Üstadım ben Haziran 2006 ile Ekim 2006 dönemleri arasında sigortalı olarak çalıştım. Benim vergi iadesinden faydalanabilmem için toplayacağım fişlerin bu dönemlere ait olması gibi bir zorunluluk var mı?

Cevap:  Bu konuda ücretliler tereddüt yaşamaktadırlar. Oysa harcama belgelerinin 2006 yılına ait olması yeterlidir. Kesinlikle sadece çalıştığınız dönemi kapsaması gibi bir zorunluluk yoktur (Maliye Bakanlığı’nın, 08.01.2002 tarih ve 910 sayılı Özelgesi.).
 

Soru: Kira ödemelerimi her ay başında düzenli olarak elden konut sahibine veriyorum. Elimde bir banka dekontu ve benzeri belge bulunmamaktadır. Ben kira giderimi vergi iadesinde nasıl belirtebilirim.

Cevap: Elinizde ödeme makbuzlarınız, kirayı ödediğinize ilişkin belgeler olsaydı bunları kullanabilirdiniz. Ancak kira kontratınızın ilgili bölümünü  2006 yılına ilişkin aylara ait kiranızı ödediğinize dair konut sahibine imzalatabilirseniz, bu kontratın örneğini vergi iade zarfına koyabilir ve 2006 yılında fiilen ödenen kira tutarını vergi iadesinde harcama olarak belirtebilirsiniz.
 

Soru: Basit usulde vergi mükellefi olan esnaflardan almış olduğumuz fişler vergi iadesinde geçerli midir?

Cevap: Evet geçerlidir, bu konuda tereddüt yaşamayınız. Ücretliler vergi indirimine konu harcamalarını gelir vergisi veya kurumlar vergisi mükelleflerinden alacakları, fatura, perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaza (yazarkasa) ait satış fişi, serbest meslek makbuzu belgeleriyle ispat etmek zorundadırlar. Ancak 2006 yılı için 520,00.-YTL’yi aşan tutarda ki fişler geçersizdir. Faturada bir tutar sınırlaması yokken, perakende satış fişi ve yazarkasa fişlerinin azami 520,00.-YTL üst limiti bulunmaktadır. 520,00.-YTL’yi aşan fişler mevcutsa kullanmayınız.
 

Soru:  İşverenimin muhasebecisi bana 9 milyar tutarında fiş toplamam gerektiğini söyledi. Bu durumda alacağım vergi iadesi tutarı ne kadardır?

Cevap: Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 121. maddesine göre vergi iadesine konu yıllık harcama tutarının

-3.600,00.-YTL’ye kadar %8′i

-7.200,00.-YTL’nin 3.600,00.-YTL’si için %8, aşan kısmı için %6’sı

-7.200,00.-YTL’den fazlasının, (7.200,00.-YTL için %7’si, aşan kısmı için %4′ü)

 Ücretlinin ertesi yılda ödeyeceği gelir vergisine mahsup edilir veya işverenler aracılığıyla kendisine nakden iade edilir. Dolayısıyla 9.000.-YTL’nin ilk 7.200,00.-YTL’si için %7 oranında 504,00.-YTL, aşan kısım 1.800,00.-YTL için %4 oranında  72,00.-YTL toplamda ise 576,00.-YTL vergi iadesine hak kazanmış olursunuz.
 

Soru:  Öğrenim kredisi geri ödemeleri ve harç ödemelerine ait dekontlar  vergi iadesinde kullanılabilir mi?

Cevap: Hayır kullanılamaz. Üniversitelerin Kurumlar vergisi mükellefi olmaması ve Vergi Usul Kanununa göre geçerli belge verememesi  harç gibi harcamaların vergi iadesinde kullanılmasını engellemektedir. 255 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 4.1′inci bölümünde yer alan açıklamalara göre vergi indirimine ilişkin harcamaların gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinden yapılması gerekir.
 

Soru:  2006 yılı içerisinde 3 ayrı işyerinde çalıştım. Her işyeri için ayrı vergi indirimi talebinde mi bulanacağım?

Cevap: En son çalıştığınız işyerine vergi indirimi zarfınızı teslim etmeniz yeterlidir. Ancak 2006 yılı içinde çalıştığınız işyerlerinden 2006 yılı toplam Gelir Vergisi Matrahını ve Gelir Vergisi tutarını gösterir yazılı ve onaylı belge alıp son çalıştığınız işyerine teslim etmeniz gerekmektedir.
 

Soru :  Tam olarak hangi harcama kalemleri vergi indiriminde kullanılmaktadır?

Cevap: Gelir Vergisi Kanunu’nun 4842 sayılı Kanunla değişik mükerrer 121. maddesinde belirtilen vergi indirimine konu olan harcama kalemleri; mükellefin kendisi, eşi ve çocukları ile ilgili eğitim, sağlık, gıda, giyim ve kira harcamaları olmak üzere beş grup halinde belirlenmiştir.

 

10.01.2007

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM