YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



Ar-Ge ve Tasarım Teşvikleri Artırılıyor

Ülkemiz, bir yandan global ekonomik krizler, bölgesel çatışmalar ve en önemlisi PKK terör belası ile uğraşırken, diğer yandan da ekonomik tedbirleri almaya çalışıyor. 
Son olarak 2016-2018 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program yayımlandı. 
Bazı yazarlar bu programın pembe gözlükle yapıldığını iddia etmektedirler. 

Bu yazarları okuyunca hemen bir anım aklıma geldi. Bepkanın yayımlandığı ilk yıllarda idi ve o zaman ekonomiden sorumlu olan Sayın Prof. Nazım Ekrenin bu konuda yaptığı bir toplantıda idim. Okuduğum Bepka mevzuatına inanamadığım gibi Sayın Ekrenin açıklamalarına da şüphe ile bakıyordum. Bu konuda sorduğum soruya Sayın Ekren gözlüklerinin üzerinden bakarak bir cevap vermişti. Benim düşüncelerimde haksız olduğumu söylemişti. Hakikaten haklı çıktı, ben o gün ilk defa bardağın boş tarafına bakmıştım. Daha sonra Bepkanın başına getirilen Sayın Hasan Çepni büyük hizmetler verdi. 

Orta vadeli program konusunda da bardağın hangi tarafından bakmanıza göre karar verirsiniz, ters taraftan ve olumsuz bakarsanız inanamazsınız ve bardağın dolu tarafı ağır basarsa inanmayı öğrenirsiniz diyerek yazımın konusuna geçiyorum. Başbakan Davutoğlu TÜBİTAKta düzenlenen bir toplantıda Ar-Ge ve tasarım teşviklerinin artacağını belirtmiş, muhtelif gazetelerden okuduğumuza göre. Henüz bu konudaki mevzuat yayımlanmadı. Ama ben, gazetelerdeki bu haberle çok ilgilendim ve bütün sanayici ve girişimcilerin çıkacak olan bu mevzuatı yakından takip etmelerini ve yararlanmalarını diliyorum. 

Gazetelerde okuduğuma göre: 
1. Ar-ge harcamalarının GSYH içinde yüzde 1in üzerine çıkmıştır. 
2. Yapılan Ar-Ge harcamalarının yüzde 50ye yakın kısmı özel sektör tarafından gerçekleştirilmektedir. 
3. Tasarım merkezleri kurularak yapılan tasarım faaliyetleri harcamalarının tamamı vergiden indirilecektir.
4. Çalışanların sigorta işveren hissesinin yarısı Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak, ayrıca stopaj desteği ile damga vergisi istisnası uygulanacaktır. 
5. Ar-Ge ve tasarım yaptıranlar da desteklerden yararlanacaktır.
6. Ar-Ge, yenilik ve tasarımı için gerekli malzemeler gümrük vergisiz ithal edilebilecektir. 
7. Ar-Ge markezi olabilmek için gerekli personel sayısı bazı sektörlerde sayısı 15e indirilecektir. 
8. Ar-Ge merkezlerinde çalıştırılacak matematik, fizik, kimya ve biyoloji mezunlarının maaşlarının brüt asgari ücretin yarısı kadar kısmı, iki yıl süre ile devlet tarafından karşılanacaktır. 
9. Ortak projelere destek sağlanacaktır. 
10. Öncelikli sayılacak ve stratejik olduğu belirtilecek teknoloji geliştirme bölgeleri kurulacaktır. 
11. Teknoloji geliştirme bölgelerinde çalıştırılacak personelin proje ve lisansüstü eğitimleri ile ilgili teşvikler getirilecektir. 
12. Teknoloji geliştirme bölgelerinde tekno girişim sermayesi ile kurulan firmalara ayrıca vergi indirimi kolaylığı sağlanacaktır. 
13. Tekno girişim sermayesi desteğinde ve yenilikçi fikirleri üretime desteklemekte hibe tutarı 500.000 (beşyüzbin) liraya kadar çıkarılacaktır. 
14. Bilişim sektöründe kaliteli ve güvenli yazılım geliştirilmesi için standartlar belirlenecektir. 
15. Üniversite sanayi işbirliği içinde çalışan öğretim üyelerinin elde ettikleri gelirlerden kesinti yapılmayacak ve ayrıca destekleneceklerdir. 
Başbakanın açıkladığı bu tedbirlerin en kısa zamanda hayata geçeceğini ve ekonomiye, yatırımlara yeni bir ivme kazandıracağını düşünüyorum.

19.01.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM