YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



Asgari İşçilik Her İşletmede Uygulanabilir Dikkat (2)

3- İnceleme esnasında sigortalılara ait fark sigorta primlerinin de ortaya çıkması halinde sigortalılara ait fark sigorta primleri uzlaşma kapsamına alınamaz. Bu sigortalılara ait fark sigorta primleri ve bu sigortalıların çalışmalarının bildirilmemesi veya eksik bildirimi nedeniyle uygulanacak olan idarî para cezaları da uzlaşma konusu yapılamaz.

III.Fark İşçilik Prim Borcu İçin Uzlaşma Talebi:

1- İşverenler, devamlı mahiyetteki bir işyerinde yapılan asgari işçilik
incelemesi sonucunda eksik işçilik prim farkının tespit edildiğine dair tutanağın düzenlenme tarihinden, konuya ilişkin raporun Kurumun ilgili birimine gönderilmesine kadar geçen süre içerisinde her zaman uzlaşma talebinde bulunabilirler.

2- İşyeri incelenen işverenin bizzat veya noterden alınmış vekaletnameye
dayanarak vekili vasıtasıyla; veya tüzel kişiliği olmayan kuruluşlarda kanunî temsilcileri tarafından yazılı olarak Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına başvurması esastır. 

3- Müfettiş veya Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca inceleme yapılan işverene uzlaşmaya davet niteliğinde bir yazı gönderilmez. Şu kadar ki Müfettiş tarafından, işveren ile birlikte incelemeye ilişkin tutanağın düzenlenmesi esnasında, işverene uzlaşma hakkının olduğu hatırlatılır ve bu durum da tutanakta belirtilir.

4- İncelemeyi yapan Müfettişe veya Müfettişin sürekli görev yaptığı Grup Başkanlığına ya da ilgili İl Müdürlüğüne uzlaşma talep dilekçesi verilmesi veyahut uzlaşma talebinin inceleme tutanağında yer alması da ilgili mercie yapılmış yazılı başvuru yerine geçer. Söz konusu talep bu mercilerce derhal Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına iletilir.

5- Uzlaşma talebinde bulunan işveren, tayin edilen uzlaşma gününden önce yazılı olarak Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına veya komisyona bu talebinden vazgeçtiğini bildirebilir. Bu durumda işveren uzlaşma talep etmemiş gibi işlem yapılır.

6- Uzlaşma görüşmeleri sırasında işveren veya işveren vekili isterse bağlı olunan meslek odasından bir temsilci ve 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Malî Müşavirlik ve Yeminli Malî Müşavirlik Kanununa göre kurulan meslek odasından bir meslek mensubu bulundurabilir. Bu kişiler uzlaşma görüşmelerinde sadece görüş açıklayabilirler, görüşmeler sonucunda düzenlenecek tutanaklara imza atamazlar.

IV. Ödeme
Üzerinde uzlaşılan tutar ile birlikte hesaplanan para cezaları, uzlaşma tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren bir ay içinde ödenir.

V.SONUÇ

Yazımızda konu edilen asgari işçilik oranları 29.09.2005 tarihli “asgari işçilik tesbit komisyonunca belirlenen çeşitli işkollarına ait asgari işçilik oranlarını gösterir tebliğ” ile tesbit edilmiş olup söz konusu tebliğin 6. inci maddesinde listede oranları bulunmayan işler için yapılacak işlemler belirtilmiştir.

Tebliğ eki listede oranları bulunmayan işler veya idarece akreditif bedeli ödenmek ya da ihale bedeli dışında kısmen veya tamamen malzeme verilmek suretiyle yaptırılan işlere ait asgari işçilik oranları, Asgari İşçilik Tespit

Komisyonunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesinde belirtildiği gibi anılan Komisyonca tespit edilecektir. Ayrıca, oranı belli olmayan işler hakkında Üniteler veya Meslek Mensupları ya da Sigorta

Müfettişlerince yapılacak işlemlerde, listede benzer bir iş için belirlenmiş olan oran dikkate alınmayacaktır . denilmektedir.

Oysa, SGK müfettişlerinin listede oranları bulunmayan işler hakkında da farklar çıkardığını, bu farkların çıkarılmasına ilişkin oran listelerinin bulunmadığını görüyoruz.

Bu konuda SGK yetkililerinin bütün işletmeleri kapsayacak şekilde açıklamalarda bulunması veya asgari işçilik oranı belirlenmemiş konularda herhangi bir inceleme yapılmaması gerekmektedir.

Yoksa işletmelerin, personel sayısı ile ilgili olarak herhangi bir müfettişin iki dudağı arasından çıkacak bir söz veya rapora yazılacak bir ibare işletmelere ağır cezalar getirecektir.

Üstelik, bu konuda özellikle uzlaşmak veya anlaşmak zorundasınız.
Çünkü:

Uzlaşmadığınız veya öngörülen cezaları ödemediğiniz takdirde, yüzlerce işçinize ait sigorta primlerini zamanında ödediğiniz için her ay aldığınız indirimleri de kaybetmek durumundasınız.

21.08.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM