YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



Bağımsız Denetime Tabi Olacak Firmalar Belirlendi (1)

23 Ocak 2013 tarihli ve 28537 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2012/4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 398 inci maddesi kapsamında Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketler belirlenmiştir.
 

Karara göre genel olarak bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin tesbiti için bir takım ölçütler tesbit edilmiş, bu ölçütlere uyan şirketlerin 01.Ocak.2013 tarihinden itibaren bağımsız denetime tabi olacakları, istisna olarak ise, yayınlanan II sayılı listenin 4. üncü sırası ve 7. inci sırasındaki bazı şirketlerin 01.01.2015 tarihinden itibaren bağımsız denetime tabi olacakları açıklanmıştır. Tabii konu ile ilgili tereddütlerin giderilmesi, her zamanki gibi yayınlanacak tebliğe bağlıdır.

                              

Genel olarak bağımsız denetime tabi olacak şirketler şunlardır.

(1) Tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini sağlayan şirketler ile ekli (I) sayılı liste kapsamında yer alan şirketler, bağımsız denetime tabidir:
 

a)       Aktif toplamı 150 milyon ve üstü TL.  

b)       Yıllık net satış hasılatı 200 milyon ve üstü TL.

c)       Çalışan sayısı 500 ve üstü.

(2) Ekli (II) sayılı liste kapsamında yer alan şirketler, tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte listede belirtilen sınırlamalar dikkate alınarak, bağımsız denetime tabidir.

(3) Ekli (I) sayılı liste dışında kalan Özelleştirmeye tabi kuruluşlar

(4) Ekli (II) sayılı listenin yedinci sırasındaki kuruluşlar

Genel olarak şirketler bağımsız denetime 01.01.2013 tarihinden itibaren tabidirler. Ancak, Ekli (II) sayılı listenin yedinci sırası ile sadece kamu iktisadi teşebbüsleri bakımından olmak üzere aynı listenin dördüncü sırasında yer alan hükümler 1/1/2015 tarihinden itibaren uygulanır.

 

Bağımsız denetime tabi olmayan kuruluşlar:

Bağımsız denetime tabi olan I ve II sayılı liste dışında kalan kuruluşlardan,   sermayesinin en az % 50 ve daha fazlası Devlete, il özel idarelerine, kanunla kurulmuş vakıflara ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan şirketler bu Kararın kapsamı dışındadır.

 

Uygulamaya ilişkin esaslar

(1)     Şirketler, bu Kararda belirtilen üç ölçütten en az ikisinin sınırlarını art arda iki hesap döneminde aşmaları durumunda müteakip hesap döneminden itibaren bağımsız denetime tabi olur.

(2)     Bağımsız denetime tabi şirketler, söz konusu ölçütlerden en az ikisine ait sınırların art arda iki hesap döneminde altında kalmaları

(3)     Ya da bir hesap döneminde söz konusu ölçütlerden en az ikisinin sınırlarının yüzde yirmi veya daha fazla altında kalmaları durumunda, müteakip hesap döneminden itibaren bağımsız denetim kapsamından çıkarılır.

(4)    Bu Kararda belirtilen üç ölçütten ikisinin sınırlarının aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde; şirketin aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından yürürlükteki mevzuat uyarınca hazırladıkları önceki yıllara ait (son iki yıldaki) finansal tablolar, çalışan sayısı bakımından ise şirkette önceki yıllardaki (son iki yıldaki) ortalama çalışan sayısı esas alınır.

(4) Bağlı ortaklıkları ve iştirakleri bulunan şirketler açısından bu Kararda belirtilen üç ölçütten ikisinin sınırlarının aşılıp aşılmadığının belirlenmesinde; aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından ana ortaklık ve bağlı ortaklığa ait finansal tablolarda yer alan kalemlerin toplamı (varsa grup içi işlemler yok edilerek bulunur), çalışan sayısı bakımından ise ana ortaklıkta ve bağlı ortaklıkta önceki yıllardaki (son iki yıldaki) ortalama çalışan sayılarının toplamı dikkate alınır. İştirakler açısından, söz konusu ölçütler iştirakteki hisseleri oranında     dikkate alınır.

(5) Bağımsız denetime tabi şirketlerin ara dönem sınırlı bağımsız denetim yükümlülükleri, mevzuatta hüküm bulunmaması halinde Kurum tarafından belirlenir.

(6) Kararda düzenlenmeyen hususlarda (Türkiye Muhasebe Standartlarında)TMS'de yer alan hükümlere göre uygulama yapılacaktır.

(7) Bağımsız denetime ait Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye ve ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu yetkilidir.

yaptırmak zorundadır.

29.01.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM