YAZARLARIMIZ
Cebrail Cengiz
Vergi Müfettişi
cebrail.cengiz@vdk.gov.tr



Türkiye’nin 2022 Yılı Start-up Yatırım Karnesi ve 2023’e Bakış

2022 yılında Küresel likidite hızla azalmış enflasyon endişeleri ile birlikte FED başta olmak üzere Merkez Bankalarınca faiz artırımına gidilmiş bulunmaktadır. Artan faiz ortamı neticesinde halka açık şirketlerde ve özel şirketlerde değerlemeler hızla düşmüştür. Bu durumun etkileri tohum aşamadan başlayıp geç aşamaya kadar olan startup’ları da değerleme anlamında etkilemiştir. Çok sayıda yatırım turu bir önceki değerleme seviyesinden daha düşük değerlemelerle gerçekleşmiştir. Örneğin, Avrupalı Fintech devi Klarna’nın 45.6 milyar dolar değerlemesi son yatırım turunda 5.6 milyar dolar seviyeine düşmüştür. Düşük likidite ortamı teknoloji sektöründe yer alan startup’ları daha fazla etkilemiştir. Türkiye bu durumdan görece daha az etkilenmiş hatta yükselen enflasyon beklentileri ve düşük faiz ortamı özellikle de kamuya açık şirketlerin hisse fiyatlarında rally’ye sebep olmuştur.

Startups.watch’ın 2022 Yılı Raporuna göre 2022 yılında Türkiye girişimcilik ekosistemi yaklaşık olarak 1.6 milyar dolar yatırım çekmiştir. En büyük üç yatırım ise Getir’i 11.8 Milyar dolar değerlemeye taşıyan 768 milyon dolarlık yatırım turu, Dream Games’in 2.75 Milyar dolar değerleme üzerinden almış olduğu 255 milyon dolar dolarlık yatırım, ve Insider’i unicorn değerlemeye taşıyan 121 milyon dolarlık yatırım turlarından oluşmaktadır. Dikey bazında 768 milyon dolar Hızlı Teslimat, 362 milyon dolar Oyun, 151 milyon dolar Yapay Zeka, 148 milyon dolar Yazılım(SaaS), 125 milyon dolar Pazarlama Teknolojilerine ve 90 milyon dolar Fintech’lere gitmiştir. Özellikle Oyun Sektörü özelinde alınan yatırım tutarı İstanbul’u Londra’nın hemen ardından Avrupa’da ikinci büyük şehir haline getirmiştir.

2022 yılında Paya Dayalı Kitle Fonlaması Türkiye’de ivme kazanmaya başlamış 200 milyon lira civarında yatırım yapılmıştır. Bu sistemde henüz yolun çok başında olan startuplar kitle fonlama platformları aracılığıyla daha çok sayıda yatırımcı ile buluşmaya başlamıştır. Bu şekilde yatırımcılar daha düşük tutarlar ile yatırım yapma olanağı elde etmiş ve yerel ve global ölçekte büyüme potansiyeli olan şirketlere tohum aşamada yatırım yapma fırsatına erişmiştir. Henüz yolun çok başında olan startuplara yapılan yatırımların yüksek derecede riskli olduğunu da eklemek gerekir. 2023 ve devam eden yıllarda kitle fonlamanın özellikle ülkemizde ivme kazanması yüksek oranda ihtimal dahilindedir. Kitle fonlama platformlarının sayısı her geçen gün artmakta ve ortalama yatırım tutarları artış eğilimi göstermektedir.

Türkiye’de girişim ekosistemi çeşitlenerek büyümeye devam etmektedir. Son dönemde çok sayıda Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurulmuş, kitle fonlama platform sayıları artmış, kurumsal risk sermaye (CVC)’leri hızla artmaya başlamıştır. Ayrıca Bireysel Emeklilik Fonları da GSYF’leri portföylerine dahil etmeye başlamışlardır. Bu açıdan 2023 ve devam eden dönemde startuplar yukarıda sayılan aktörler tarafından desteklenmeye devam edecektir. Her ne kadar artan resesyon endişeleri yatırım ortamını daraltmaya devam etse de özellikle tohum ve tohum öncesi aşamalarda yatırımlar artarak devam edecektir. Erken aşama yatırım turlarında bir daralma beklenmemekle birlikte daha geç aşamalarda gerçekleşecek olan yatırım turlarında şirket değerlemelerinde ve alınan yatırım tutarlarında nispeten azalma ihtimali mevcuttur. Bu durumda FED tarafından alınan kararlar belirleyici olmakla birlikte yılın son çeyreğine doğru görece normalleşme sağlanması olasıdır. Ekonomik aktivitenin döngüsel olduğunu inişli-çıkışlı bir şekilde yol aldığını unutmamak gerekir. Orta ve uzun vadede girişim ekosistemimiz büyüme seyrini devam ettirecektir.

Kaynakça

1- https://Startups.watch

Anahtar Kelimeler: startup, girişimcilik, yatırım

10.03.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM