YAZARLARIMIZ
Bekir Güneş
Yeminli Mali Müşavir
E. Vergi Müfettişi
ymmbekirgunes@gmail.com



Emlak Vergisinde Muafiyet Şartları

Emlak vergisi Türk vergi sisteminde servet üzerinden alınan vergilerden birisidir. Bu verginin konusu ise Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan bina, arsa ve arazilerdir. Kanun koyucu ekonomik olarak bazı kesimleri korumak amacıyla muafiyet getirmek suretiyle vergilendirmeme yolunu seçmiştir. Yazımızda Emlak Vergisinden muafiyetin şartları soru cevap şeklinde değerlendirilecektir.

1- Hangi taşınmazlar için vergi muafiyeti söz konusu ve kimler yararlanabilir?

Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene, tek meskende hisseye veya intifa hakkına sahip bulunan ve emekli aylığından başka geliri olmayanlar vergi muafiyetinden yararlanabilir. Ancak, birden fazla meskeni olanların veya birden fazla meskende hisseye sahip olanların muafiyetten yararlanma hakkı bulunmuyor.

200 metrekare brüt olup; hesaplamada Kat maliklerinin ortak kullanımına tahsis edilen ve bağımsız olarak tasarrufu mümkün olmayan kömürlük, çamaşırlık, sığınak, kapıcı ve kalorifer dairelerinden hisse payları dikkate alınır. 200 metrekareyi aşması halinde muafiyet uygulanmayacaktır.

2- Emekli Olanlar Hangi Dönemden İtibaren Emlak Vergisi Ödemeyecekler?

Emekli olanlar eğer emekli maaşları dışında herhangi bir gelire sahip değillerse; emekli oldukları dönemi takip eden takvim yılı itibariyle muafiyetten yararlanmaya başlayacaklardır. Örneğin: 2022 yılında emekli olan ve emekli maaşından başka geliri olmayan Bay A, 2023 takvim yılı itibariyle emlak vergisi muafiyetinden yararlanacaktır.

3- Miras Kalan Köy Evinde Hissedar Olanlar İçin İkamet Ettikleri Meskenlerine Muafiyet Uygulanır mı?

Yukarıda belirtildiği üzere bu muafiyet tek meskene uygulanır. Hissedar dahi olunsa birden fazla meskeni olanlar bu muafiyetten yararlanamazlar. Eğer miras kalan yapı, metruk halde ve kullanılamaz durumda ise bu yapılar ikinci ev olarak değerlendirilmez ve muafiyete engel değildir.

4- Muafiyete Konu Meskeni Kiraya Verip Başka Yerde Oturanlar Muafiyetten Yararlanabilir mi?

Muafiyet sadece meskenlere tanınmış olup, malikin tek meskene sahip olması, Sosyal Güvenlik sistemi dışında bir geliri olmaması durumunda uygulanacaktır. Malikin meskende bizzat ikamet etmesi şartı aranmamaktadır. Emekli tek meskenini kiraya verip başka yerde kirada dahi otursa muafiyet uygulanacaktır. Ancak sahip olduğu taşınmazı işyeri olarak kiraya verenler emlak vergisi ödemek durumdadırlar.

5- Emekli Çiftlerin Ayrı Ayrı Sahip Oldukları Meskenler Muafiyet Kapsamında Mı?

Muafiyet tek meskene sahip emeklilere tanınmış bir vergi harcamasıdır. Dolayısıyla her bir eşin tek meskeni olması halinde ikisi de emlak vergisi ödemeyecekler. Ancak çiftler evlerinden birini kiraya vermiş olmaları halinde gelir elde etmiş olmaları sebebiyle muafiyet şartlarını ihlal etmeleri sebebiyle kiraya verilen ev için emlak vergisi ödeyeceklerdir.

6- Yazlık Evim İçin Emlak Vergisi Muafiyetinden Yararlanabilir Miyim?

Muafiyetin temel şartı taşınmazın mesken amaçlı sürekli olarak kullanılmasıdır.  Dolayısıyla bir mükellefin yılın tamamında kullanılmayan yazlığı onun tek meskeni dahi olsa emlak vergisinde tanınan muafiyetten yararlanması mümkün olmayacaktır.

7- Emekli Olduktan Sonra Çalışanlar Emlak Vergisi Muafiyetinden Yararlanabilir Mi?

Muafiyetten yararlanabilmek için emeklilerin sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıkları dışında başka gelirlerinin bulunmaması gerekmektedir. Emekli olduktan sonra da çalışanlar gelir elde etmeme şartını ihlal etmeleri sebebiyle emlak vergisinden muaf tutulmayacaklardır.

8- Bir Evi Bir İşyeri Olanlar Emlak Vergisinde Muafiyetten Yararlanabilirler Mi?

İşyeri olanlar eğer bu işyerlerinden kira geliri elde ediyorlar ise meskenleri için de emlak vergisi ödemek durumunda kalacaklardır. Ancak işyerleri boş ise ve diğer şartları taşıyorlarsa meskenleri için emlak vergisinden muaf olacaklardır.

9- Emekli Maaşı Yanında Yetim Aylığı Alanlar Muafiyetten Yararlanabilirler Mi?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli, dul veya yetim aylığı gibi birden fazla maaş alanlar da başka bir gelirleri yoksa vergi muafiyetinden yararlanabilirler.

10- 200 Metrekare Üzerindeki Yapılarda Hissedarlar Bu Muafiyetten Yararlanabilirler Mi?

Muafiyet 200 metrekareyi aşmayan meskenler için tanınmıştır. Bu yapılarda bulunan hisse payı 200 metrekarenin altında dahi olsa hissedarlar emlak vergisi muafiyetinden yararlanamayacaklardır.

12.04.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM