YAZARLARIMIZ
Baran Yaman
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
yamanbaran01@gmail.com



Sahte Faturadan Korunma

Gerçekte olmayan bir belgeyi düzenlemek veya düzenlenmemiş bir belgeyi varmış gibi göstermek sahte fatura olarak kabul edilebilir. Bu ticari hayatta naylon fatura olarak yer almaktadır. Örneğin satışı olmayan bir malın belge üzerine satışı yapılması veya miktarının türünün değiştirilmesi, düzenlenmemiş bir belgenin düzenlenmiş gibi gösterilmesi durumu naylon fatura olarak kabul edilmektedir. Sahte fatura düzenleme ve kullanma VUK ’un 359’uncu maddesinde düzenlenmiştir.

Sahte fatura düzenleyen kişinin suçu sabit kabul edilmiştir. Yani istemeyerek bile düzenlenen sahte fatura düzenleyen kişinin bilerek düzenlemiş sayılmaktadır. (Vergi Usul Kanunu 306 sayılı tebliğ).Yalnız sahte belge kullanan kişi bunu kasten yapmadığını kanıtlar ise cezai işleme tabi olmayacaktır.

BİR BELGENİN SAHTE OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Ne yazık ki bir belgenin sahte olduğu bakıldığında ya da dokunulduğunda anlaşılmaz. Sahte belgeyi anlayamayız ama sahte belgeden korunmak için bazı önlemler alabiliriz.

·         Öncelikle ticari hayatta iş yaptığımız çevre hakkında bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. Mal aldığımız grupların ne iş yaptığını ve faaliyetlerinin ne olduğunu kazançlarını hangi yollarla sağladığı konusunda temel bilgilere sahip olmamız gerekmektedir. Bunun nedeni sahte belgeyi kayıtlarına alan biz olmasak bile ilerde yaşanacak sıkıntılara önlem almaktır.

·         Vergi kimlik numarası, ticaret sicil numarası, web sitesi, telefon vb. ayrıt edici durumları kontrol etmek faydamıza olacaktır. Mesela şirket var ama belli bir adresi veya telefonu yok bu durum sağlıklı bir durum değildir zira her tüzel kişiliğinde belli bir adresi olmak zorundadır.

·         E-vergi levhası sorgulama işlemi yapılabilir.

·         Belgeyi basan kuruluş aranarak belge sorgulaması yapılabilir. Örnek olarak fatura aldık durum bizi şüphelendirdi faturanın alt kısmında yer alan matbaa aranarak mükellef ve belge doğrulaması yapılabilir.;

·         Alınan malın taşındığını gösteren belge(nakliye faturası vb.) veya kayıtlar ilerde yaşanacak sorunları en az seviyeye indirmemize yardımcı olacaklardır.

·         Bütün ödemelerinizi ve tahsilatlarını banka üzerinden veya nakit ödemeleri belgelendirecek şekilde gerçekleştirin.

·         İyi bir muhasebeciyle çalışın. Çünkü unutmayın sahte fatura düzenleyen alan satan her ne şekilde bunu bilerek kullanan kişilerinde muhasebesini tutanlar olacaktır.

Sahte faturadan korunmak için hem bizim hem de mali müşavirimizin dikkat etmesi gerekmektedir. Sahte faturayı bilerek kullananlar için yapacak bir şey yok ama ticari hayatını önemseyen ve bu tarz durumlardan çekinen kişiler kendi önlemlerini kendileri almak zorundadır. Böyle durumlardan en az zararla çıkmak için gereken tedbirleri olmak zorundadırlar.

Önlem olarak e-fatura uygulaması yaygınlaştırılmak istemektedir, ancak internet ortamı da dikkat edilmesi gereken bir yer olduğundan güvenmediğimiz kimden geldiğini bilmediğimiz emin olmadığımız maillerden gelen faturanız için linke tıklayın veya faturanızı indirir gibi butonlara teyit almadan tıklama yapıp indirme gerçekletir meyin. Aksi takdirde bir siber saldırıya maruz kalabilir kişisel veya şirket bilgileriniz başka şahısların eline geçebilir.

28.11.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM