YAZARLARIMIZ
Aytaç Aygün
Yeminli Mali Müşavir
E.Vergi Müfettişi
aytac.a@yontemymm.com.tr



Koronavirüsle İlgili Şu Ana Kadar Vergi Mevzuatında Yapılan Düzenlemeler

Bir süredir etkisini gösteren Koronavirüs salgınının (COVİD-19) ne yazık ki en önemlisi sağlık olmak üzere birçok alanda olumsuz etkileri oldu.

Arz ve talebin daralması sonucunda küresel ekonomi üzerinde olduğu gibi Türkiye ekonomisi üzerinde de etkili olan salgından elbette mükellefler ve meslek mensupları da etkilendi.

Bu nedenle, Maliye İdaresi başta bazı mükelleflerin mücbir sebep kapsamına alınması olmak üzere birtakım düzenlemeler yaptı. Muhtemelen devamı gelecek olsa da, şu ana kadar yapılan değişiklik ve alınan önlemler aşağıdaki gibi özetlenebilir:

1. Şubat Dönemine Ait KDV Beyannamelerinin ve Ba-Bs Bildirimlerinin Verilme Süresi Uzatıldı.

23.03.2020 Tarih ve 126 Sayılı VUK Sirküleri ile Şubat dönemi KDV beyannamelerinin verilme ve ödeme süresi 24 Nisan 2020 Tarihine uzatıldı.

Ayrıca söz konusu Sirküler ile 31 Mart 2020 günü sonuna kadar verilmesi gereken Ba Bs formların ve sisteme yüklenmesi gereken defter beratların son tarihinin 30 Nisan 2020 Perşembe günü sonuna kadar uzatılmasına karar verildi.

Ancak, muhtasar beyanname ile damga vergisi beyannamesinde ise bir değişiklik olmadı.

Bununla birlikte, Şubat dönemine ait süre uzatımlarının, sadece mücbir sebep kapsamına alınan mükelleflere ilişkin olmadığını, bütün mükellefler için geçerli olduğunu belirtmekte fayda var.

2. Belirli Mükellefler Mücbir Sebep Kapsamına Alınarak Bunlar İçin Nisan, Mayıs ve Haziran Aylarına Ait Beyanname Verme Süreleri Uzatıldı.

518 Seri No.lu VUK Tebliği ile mücbir sebep hükümlerinden yararlanabilecek mükellefler belirlenerek, bu kapsamda olan mükelleflerin,

-Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında verilmesi gereken KDV ve muhtasar beyannamelerinin verilme tarihi            27.07.2020; ödeme tarihleri ise sırasıyla 27.10.2020, 27.11.2020 ve 28.12.2020 tarihlerine,

-Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin Ba-Bs formlarının verilme süresi 27.07.2020 tarihine,

-30.04.2020, 01.06.2020 ve 30.06.2020 tarihlerine kadar yüklenmesi gereken e-defter beratlarının yüklenme süresi 27.07.2020 tarihine,

Ertelendi.

Yani Şubat ayına ilişkin ertelemeden farklı olarak bu ertelemeden sadece mücbir sebep kapsamına alınan mükellefler yararlanabilecek. Bu mükellefler ise şu şekilde belirlenmişti:

-Perakende ticaret ve alışveriş merkezleri, demir çelik ve metal sanayii, otomotiv, lojistik-ulaşım, sinema ve tiyatro faaliyetleri, konaklama, yiyecek ve içecek hizmetleri, tekstil ve konfeksiyon faaliyetleri, etkinlik ve organizasyon, sağlık hizmetleri, mobilya imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı, inşaat, endüstriyel mutfak ekipmanları, araç kiralama, basılı yayın ve matbaacılık sektöründe faaliyet gösteren mükellefler,

-Gelir vergisi mükellefleri,

-Ana faaliyet alanı itibarıyla İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilmesine karar verilen işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyette bulunan mükellefler.

Tebliğde ayrıca 65 yaş ve üstünde olması veya kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkma yasağı kapsamına giren mükellefler ve meslek mensupları ile yayım tarih itibarıyla geçerli olan “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” uyarınca beyanname/bildirimleri bu meslek mensuplarınca verilenlerin de 22.03.2020 ila sokağa çıkma yasağının sona ereceği tarih (bu tarihler dâhil) arasında mücbir sebep halinde olduğu belirtildi.

Yukarıda yer alan sektörlerin tanımı GİB tarafından https://www.gib.gov.tr/koronavirus-salginindan-etkilenmeleri-nedeniyle-beyanlari-uzatilarak-odemeleri-ertelenen-mukellefler adresindeki duyuruyla yapıldı. Ayrıca Tebliğde yer alan açıklama doğrultusunda bu kapsama giren mükelleflerin tespitinde vergi dairesinde kayıtlı ana faaliyet NACE kodları dikkate alındı.

Daha sonra 2020/3 Sayılı Genelge ile tanıma göre mücbir sebep kapsamında olması gerektiği halde, İnteraktif Vergi Dairesinde yapılan sorgulamada bu kapsamda olmadığını tespit eden mükelleflerin ana faaliyet kodu başvurusu ve bunların değerlendirilmesine yönelik olarak açıklamalar yapıldı.

Genelgede bu kodun değişikliği için mükellefin esas alınmasını istediği ana faaliyet alanından elde ettiği brüt hasılatın, diğer faaliyet kodlarından elde ettiği brüt hasılattan fazla olması gerektiği açıklandı.

Bununla birlikte, bu düzenleme kurumlar vergisi mükelleflerinin mücbir sebep kapsamına girip girmemesi yönünden sektör ayrımı yapılması, bu sektörde olduğu halde mükelleflerin yapacakları başvuruyla bunu ispat etmekte zorunlu olması ve gelir vergisi mükelleflerinin bu kapsamda olmasına rağmen şirketleşmeyi tercih edenlerin dahil edilmemesi sıkça tartışıldı.

Ayrıca KDV iadesi talebinde bulunan mükelleflerin satıcının mücbir sebep kapsamında olması ve KDV’yi geç beyan edecek olması nedeniyle buna ilişkin indirim konusu yaptığı KDV’yi iade alıp alamayacağı da ayrı bir soru işareti.

3. Gelir Vergisi Beyanname Verme Süresi Nisan Sonuna Uzatıldı.

31 Mart sonuna kadar verilmesi gereken gelir vergisi beyannamesinin verilme ve ödeme süresi, 17.03.2020 Tarihli VUK Sirküleri ile 30.04.2020 Tarihine uzatıldı.

4. İhraç Kayıtlı Teslimler İçin Ek Süre Verildi.

68 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Sirküleri ile ihraç kayıtlı teslimin yapıldığı tarihi takip eden ayın başından itibaren başlayan üç aylık sürenin sonu 01.04.2020-30.06.2020 tarihleri arasına rastlayan mükelleflerin herhangi bir ek süre başvurusunda bulunmadan bu süreye 3 ay ilave edileceği açıklandı.

İhracatın gerçekleştirilmesine yönelik ek süre talep süresi söz konusu döneme rastlayan mükelleflerin de bu kapsamda değerlendirileceği de Sirkülerde duyuruldu.

5. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin Birleştirilmesi 01.07.2020 Tarihine Ertelendi.

8 Sıra No.lu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No:1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile uygulama 01.07.2020 tarihine ertelendi.

Buna göre, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ilk olarak Temmuz/2020 dönemi için Ağustos ayında verilecek.

Uzatma yapılmasaydı Nisan ayında verilmesi gereken muhtasar beyannamenin bu şekilde verilmesi gerekecekti.

6. Uzlaşma, Cezalarda İndirim ve Dava Açma Süreleri 30 Nisan 2020 Tarihine Kadar Durduruldu.

7226 Sayılı Torba Kanun ile dava açma, icra takibi başlatma, ihtar, zamanaşımı ve icra iflas daireleri tarafından belirlenen süreler durdurulmuştu.

Gelir İdaresince bu Kanunun geçici 1’inci maddesi uyarınca yayımladığı 2020/2 Sayılı Genelge ile VUK’ta yer alan cezalarda indirim, uzlaşma ve dava açma sürelerinin de 30.04.2020 tarihine kadar durdurulduğu açıklandı.

7. Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesinin Verilme Zamanı Değiştirildi.

22.03.2020 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile kurumlar vergisi mükellefleri için aylık, diğer mükellefler için üç aylık dönemler halinde verilecek beyannamenin 2020 yılında 6’şar aylık iki dönem halinde, takip eden yıllarda 3’er aylık olarak verilmesi kararlaştırıldı.

Bununla birlikte konaklama vergisinin 01.04.2020 tarihinden 01.01.2021 tarihine ertelenmesi, interaktif vergi dairesi üzerinden kredi kartıyla yapılan vergi ödemelerinin kapsamının genişletilmesi, YMM tasdik raporlarının verilme süresinin uzatılması ve mükelleflerin vergi dairesine girişinde bazı önlemlerin alınması da yapılan diğer düzenlemeler oldu.

13.04.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM