YAZARLARIMIZ
Ali Rıza Akbulut
Yeminli Mali Müşavir
E. Baş Hesap Uzmanı
alirizaakbulut@gmail.com



Siyasi Dalgalanmalar ve Ekonomi

Siyasi dalgalanmalar ülke ekonomileri açısından büyük önem taşımaktadır. Şöyle ki her hükümet kendi programı ile gelir ve o program dahilinde tasarruflarda bulunur.

Aslında bütçe dediğimiz şey de devletin bir sonraki dönem için uygulayacağı ekonomik programın sayısal dille yazılmış metninden başka bir şey değildir.

Orta vadeli plan, orta vadeli mali planlar da keza aynı şekilde…

Siyasal bunalımlar veya darboğazlar aslında siyasi idareye duyulan güvenle alakalı olarak ekonomiye etki eder. 

Şöyle ki aslında her şey beklentilerden ibaret. Ekonomide de bu böyle.

Hedefler ve beklentiler rasyonel saptanabildiği veya öngörülebildiği ölçüde ekonomik yapı o denli istikrarlı ve kavranabilirdir. Eğer hedefler beklentilerden uzak olursa veya neticeler planlanan da farklı olursa amaç ile sonuç ilişkisinde kopukluklar meydana gelir. 

Bu dediklerimizi ekonomik anlamda dile getirirsek, ülkenin gelecek dönem beklenen enflasyon oranı aslında beklentiden ibarettir. Enflasyon beklentisi ilgili yılda oluşacak ekonomik gelişmelerin tahmininden yola çıkarak belirlenir.
Ancak neticede beklenen enflasyon oranıdır bu. 

Bütün ekonomik kesimler ve aktörler beklenen bu orana göre kendilerine pozisyon alırlar.
Örneğin işçi ücret zamları, kira artışları, hammadde fiyatları bile buna göre şekillenir. Enflasyon oranının döviz üzerinde ki etkisi düşünülürse yurtdışından ithal edilen ham ve yardımcı madde fiyatları ve ihracat rakamları sonuç olarak net işletme karlılığı da bu veri etrafında kayıt edilir.

Yine enflasyon oranı hedef alınırken faiz oranlarına olan etkisinden dolayı yatırımcı yatırım kararını verirken bu oranı baz olarak alır. Enflasyon faiz oranlarında değişikliğe sebebiyet verecek şekilde yükseliyorsa yatırımın maliyeti artacağından yatırım kararından bile vazgeçebilir yatırımcı.

Eğer beklenen enflasyon beklentilerin dışında algılanmaya başlarsa belki de daha fazla satış yapamayacağını düşünen işletme üretimini yavaşlatabilir veya işçi çıkarımında bulunabilir.

Bu örnekleri oldukça çoğaltma mümkün. Ama asıl demek istediğimiz ekonominin de can damarını beklentiler oluşturmaktadır.
Siyasi bunalım ve istikrarsızlık dönemlerinde, ekonomik beklentilerdeki öngörülemezlik özel sektöre algılanamaz bir gelecek sunarken, kamu sektörüne de uygulamayı öngördüğü para ve maliye politikalarının etkinsizliği şeklinde döner. 

Bu itibarla siyasi dalgalanmalar her dönemde ekonomik aktiviteler için zorlayıcı olmuştur.

İyi anlamda da kötü anlamda da…ama daha çok maalesef kötü anlamda….


 

25.12.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM