YAZARLARIMIZ
Ali Rıza Akbulut
Yeminli Mali Müşavir
E. Baş Hesap Uzmanı
alirizaakbulut@gmail.com



Yatırım Teşviklerinde Değişiklikler

03.05.2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2017/10111 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda değişiklikler yapıldı.
Bilindiği üzere 2012/3305 sayılı Kararın 17. maddesinde yer alan 'Öncelikli Yatırım Konuları' 5'inci bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanabiliyor. Yapılan değişikliklerle bahsi geçen öncelikli yatırım konuları arasına iki yatırım türü daha eklendi. Bunlar;
-Lisanslı depoculuk yatırımları ve
-Nükleer enerji santrali yatırımları. 
Bundan böyle lisanslı depoculuk ve nükleer enerji yatırımları da 5'inci bölge teşviklerinden yararlanabilecek.

Yine yapılan değişiklik ile Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yer alan 4'üncü ve 5'inci bölge illerindeki organize sanayi bölgeleri ile Kilis ilinde yer alan organize sanayi bölgelerinde gerçekleştirilecek bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamındaki yatırımlar, tabii olunan uygulama kapsamında 6'ncı bölgede uygulanan desteklerden aynı oran, miktar, süre ve şartlarda yararlanacağı hükme bağlanmıştır.
Bilindiği üzere Cazibe Merkezleri Programı 11/01/2017 tarihinde yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe girdi. Söz konusu program, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 23 ilde yapılacak yatırımlara daha fazla devlet teşviği öngörüyor.

Ön talep başvuru tarihlerinin 24/01/2017- 27/02/2017 tarihleri arasında olduğu Cazibe Merkezleri Programı için başvuran proje sayısının 3 bin 215 olduğu ve projelerin incelenip uygun olanların onay aşamasında olduğu biliniyor. Ayrıca söz konusu destek kapsamında toplam yatırım tutarı için öngörülen tutarın 75 milyar liraya ulaştığı, bu 75 milyar lira ile 330 bin kişilik istihdamın öngörüldüğü söyleniyor.
Cazibe Merkezleri Programı çerçevesinde desteklenecek yatırımlar şunlardır:
-Yeni yatırım projeleri,
-Yarım kalmış projeler,
-İşletmeye geçememiş veya faaliyet 
göstermeyen tesisler,
-İşletme sermayesi ihtiyacı olan tesisler,
-Program kapsamındaki İller dışında bulunan, 
program kapsamındaki illere taşınması uygun 
görülen, halen faaliyette bulunan üretim tesisleri,
-Yeni çağrı merkezi yatırımları,
-Yeni veri merkezi yatırımları.

Program ile yukarıda sayılan projeler için danışmanlık hizmeti desteği; yatırım yeri tahsisi desteği; bina yapımı desteği; faizsiz yatırım kredisi desteği; faiz indirimli işletme kredisi desteği; nakdi taşınma desteği, fiber iletişim altyapısı desteği, personel eğitim desteği ve veri merkezi enerji desteği veriliyor. Tabi her projeye göre destek unsurları farklılaşabiliyor.

16.05.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM