YAZARLARIMIZ
Ali Rıza Akbulut
Yeminli Mali Müşavir
E. Baş Hesap Uzmanı
alirizaakbulut@gmail.com



Organize Sanayi Bölgelerinde Teşvikler

Bildiğimiz üzere; organize sanayi bölgeleri, sanayii disipline etmek, şehrin planlı gelişmesine katkıda bulunmak birbirini tamamlayıcı ve birbirinin yan ürününü teşvik eden sanayicilerin bir arada ve bir program dahilinde üretim yapmalarıyla, üretimde verimlilik ve kar artışı sağlamak, sanayii az gelişmiş bölgelerde yaygınlaştırmak ve müşterek arıtma tesisleri ile çevre kirliliğini önlenmek amacıyla iktisadi işletmeleri bir araya getiren tüzel kişiliktir.

Tabi bu amaçlar doğrultusunda işletmeleri bir araya getiren OSB tüzel kişiliğinin de burada faaliyet gösteren işletmeler gibi bazı teşvik unsurlarından yararlandırıldığını görüyoruz. Ancak bugünkü yazımızın konusu OSB nin tüzel kişiliği değil burada faaliyette bulunan işletmelere sağlanan teşvikler oluşturuyor.

Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyette bulunan işletmeler öncelikle;

İnşaat bitim tarihini takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile emlak vergisinden,Belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanmayan işletmeler çevre temizlik vergisinden,Bina inşaat ve yapı kullanma izni harçlarından,
Tevhid ve ifraz işlem harçlarından,Merkezi atıksu arıtma tesisi işleten bölgelerdeki işletmeler atıksu bedelinden muaftır.

OSBlerde yer alan sanayi parselleri ise;

1.Derecede Gelişmiş Bölgedeki il ve ilçelerden sosyoekonomik gelişmişlik endeks değeri 1 ve altında olanil ve ilçelerde %50 indirimli,
2.Derecede Gelişmiş Bölgedeki illerin merkez ilçelerinde %50, ilçelerinde %60 indirimli,
3.Derecede Gelişmiş Bölgedeki illerin merkez ilçelerinde %70, ilçelerinde %90 indirimli,
4. Derecede Gelişmiş Bölgedeki il ve ilçelerde bedelsiz olarak tahsis edilir.

Büyük ölçekli yatırımlar için ise tüm bölgelerdeki il ve ilçelerde bedelsiz olarak tahsis edilir.

Bölge ayrımı bildiğiniz üzere yeni teşvik paketi ile belirlenmiş bulunmaktadır. Bursa ili bu paket için 1. Bölge olarak kabul edilmektedir. Hemen belirtmek gerekir ki OSB de yer alan işletmeler bölgesel teşvik uygulamaları bakımından bir alt bölge teşviklerinden yararlanabilecektir. Yani Bursa OSBlerinden birinde faaliyette bulunan bir işletme bölgesel teşvik uygulamaları bakımından 2. Bölge teşviklerinden yararlanacaktır.

Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyette bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine yönelik teşviklere 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Kanununda yer verilmiştir. Bu bölgelerde faaliyette bulunan mükelleflere gelir vergisi stopajı teşviki, sigorta primi işveren hissesi teşviki, bedelsiz yatırım yeri tahsisi ve enerji desteği sağlanmaktadır.

Bu teşviklerin en başında kurumlar vergisi istisnası gelmektedir. Bursa OSBlerinde faaliyet gösteren işletmeler için %20 yatırıma katkı oranına ulaşıncaya kadar ödenecek verginin %55i istisna edilmiştir. Oysa OSB dışındaki bir

Bursa işletmesi için bu oranlar %15e %50 dir. (31.12.2013 tarihine kadar yatırıma başlamak şartıyla)
31.12.2013 tarihine kadar başlanacak yatırımlar için Bursa OSB sınırları içerisinde faaliyette bulunan bir işletme için 3 yıllık sigorta pirimi işveren desteği sağlanırken OSB dışında yer alan işletmeler için bu süre sadece 2 yıldır.

Öncelikli yatırımlar olarak adlandırılan madencilik yatırımları, demiryolu ve denizyolu ile yük veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar, test merkezleri, rüzgar tüneli ve benzeri nitelikteki yatırımlar, “Kültür ve Turizm Koruma ve

Gelişim Bölgeleri”nde yapılacak turizm yatırımları, özel sektör tarafından gerçekleştirilecek ilk, orta ve lise eğitim yatırımları, yatırım tutarı 20 Milyon ¨ üzerinde olan; belirli ilaç yatırımları ile savunma sanayi yatırımları ise Bursa sınırları içerisinde yapıldığında 5. Bölge teşvik unsurlarından yararlandırılacaktır.

Bugün itibari ile Türkiye genelinde tam 276 Organize Sanayi Bölgesi var. Bursa ölçeğinde bu sayı 13. Yeni teşvik paketi OSB lere olan ilgiyi daha da artıracağa benziyor. Özellikle bu ve benzeri teşvikler istikrarlı bir şekilde uygulandığı sürece Türkiyede OSB sayılarının hızla arttığını görmek işten bile değil.

 

01.10.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM