YAZARLARIMIZ
Ali Özbek
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Marka ve Patent Vekili
aliozbek68@gmail.com



Yasaların Tahsilat Sorununu Kaldırma Kuvvetini Buldum

            -EUROKA, EUROKA!!!!

            (YASALARIN TAHSİLAT SORUNUNU KALDIRMA KUVVETİNİ BULDUM!)

            Sevgili Meslektaşlarım; Yıllardır hepimizin başını ağrıtan ve bir türlü yasal sarmal içinden kurtulamadığımız ve sonunda sorun olarak isimlendirdiğimiz “TAHSİLAT SORUNU” adını verdiğimiz sorun, sorun olmaktan çıkacak.

            Bu hassas mevzu tıpkı elektriğin bulunması gibi, tıpkı suyun kaldırma kuvvetini bulmuş gibi bir konu oldu. Hatta bazı çevreler bu sorunu çözeni nobele aday bile göstereceklerini söylemişlerdir. Tabi bu işin latifesi. Ben de bu husus üzerinde uzun zamandır kafa patlatıyorum. Mutlaka kenardan kıyıdan ekleme çıkarma olacaktır. Ama bu işin tek çözüm yolunun yasal yoldan geçeceği açıktır. Ben çözümü buldum. Tabiiki “euroka, euroka” nidasıyla sokaklara hem de Arşimet gibi çıkmadım. Bundan sonrası Oda kurullarınındır. Bu çözüm önerisine “Ali Özbek” adını koymalarına da gerek yok. Yeter ki çözüme kavuşsun şu mevzu. Gelelim konuya;

TAHSİLAT PROBLEMİNE YASAL ÇÖZÜM ÖNERİM


            1.Adım-İlk olarak Bakanlığın, 213 sayılı VUK. Mükerrer 227. maddesinde belirtilen yetkilerini devreye sokarak 5 sıra nolu SM ve SMMM lerin beyanname imzalama zorunluluğunu belirten ve hadleri belirleyen tebliğ kaldırılacak ve tüm mükellefler hiçbir had gözetilmeden kapsam içine alınacak.

            2.Adım-Yine 227. madde yetkisiyle Biz meslek mensuplarının Pos makinesiyle tahsilat yapması zorunluluğu getirilecek. Aynı 05.01.2008 tarihli 379 nolu VUK. tebliğiyle Serbest meslek faaliyetinde bulunan hekimler, Diş hekimleri ve veterinerler’ e getirilen düzenlemede olduğu gibi.

Yalnız bizim için çıkan tebliğde, Tahsilatın Pos cihazıyla yada Banka vezneleri aracılığıyla yapılması zorunluluğu özellikle belirtilecek. Bankadan yapılan ödemenin de Banka tarafından sanki pos cihazıyla tahsilat yapılmış gibi vedop sisteminin beyanname kontrolünü sağladığı kod ile girişi sağlanmalıdır.

            3.Adım- diğer adımlarla eş zamanlı olarak meslek yönetmeliğimiz de zaten var olan Müşteri listesi verme zorunluluğu, 272 nolu VUK tebliğinde Tasdik edilen Vergi levhalarının listesinin verilme zorunluluğu gibi, Odamız tarafından yada biz meslek mensuplarınca, odamıza verdiğimiz listelerin ister elektronik ortamda isterse elden verilme zorunluluğunu içeren bir VUK tebliğinin çıkarılması sağlanmalıdır.


            4.Adım -Muhtasar Beyanname ve Katma Değer Beyannamesi verilme usul ve esaslarında değişiklik adı altında çıkarılacak bir tebliğle, KDV si beyannamesinin 45. satırı şu anda yapıldığı gibi kontrole tabi tutulacak, yalnız bizlerin beyannamelerinde bu rakamın içinde bankadan yapılan tahsilatlar da yer almalıdır. Her ay tahsilat yapılan müşterilerin listeleri beyannamenin bir bölümünde liste olarak aynı anda verilmeli.

Mükelleflerin Beyannamelerinde de 46. satır olarak tebliğde SMMM ücretinden doğan KDV adı altında bir satır olacak. Sistem anında bizimle mükelleflerimizi çapraz kontrole tabi tutacak ve uyumsuz olan mükellef beyannamesi kabul edilmeyecek. Cezalı duruma düşecek. Çapraz kontrol için öncelikle kendi beyannamelerimizin gönderilmesi şart koşulabilinir.

Aynı işlem Muhtasar beyannamesi için de söz konusu olmalı. 022 kodu karşısına yazılan rakamın vedop sistemi tarafından karşılaştırılması sağlanmalıdır. Uyumsuzluk olması durumunda beyanname kabul edilmemelidir.

5.Adım-Aynı tebliğ de; Düzenlenen beyannamelerle vedop sisteminin Banka kayıtlarından aldığı rakamlarda uyumsuzluk olması halinde sistem beyannameyi kabul etmemelidir.

            6.Adım-Bu değişikliklerin basın yoluyla mükelleflere duyurulması sağlanmalıdır.

Sonuç olarak; Bu yasal düzenlemeyle; Kurum açısından kayıt dışı çözülecek, Herkes gerçek aldığı ücreti beyan edecek, vergi gelirleri artacak, mükellefler ödeme yapmadığında cezaya muhatap olacağını bilecek, bizler mükelleflerle olan “beyannamemi niye göndermedin?” tartışması içinde olmayacağız. 193 sayılı GVK 67. maddesinde belirtilen tahsilat esası ve 3065 sayılı Katma değer kanunun 10. maddesinde belirtilen hizmetin yapılmasıyla verginin doğacağı hususlarındaki sıkıntı da ortadan kalkacaktır.

02.11.2009

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM