BASINDAN YAZILAR
Şoförlerin kafası karışık / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Şoförlerin kafası karışık / Sadettin Orhan

Geçtiğimiz salı günü Ankara'da esnaf ve sanatkârlarımızla buluştuk.
Ağırlıklı olarak şoför esnafımızın katıldığı toplantıda gördük ki, geçen yıl Torba Kanun'la getirilen düzenleme konusunda kafalar oldukça karışık. Bu vesileyle konuya tekrar açıklık getirmiş olalım.
1 Mart 2011 tarihine kadar şehir içi taksi, dolmuş gibi araçlarda çalışan şoförler (araç sahibi değil), eski adıyla SSK'lı, yeni adıyla 4/b'li olmak zorundaydı. Fakat bu kapsamda çalışan şoförlerin ayda 30 gün yerine kısmı süreli çalıştıkları dikkate alınarak, 1 Mart 2011 itibariyle özel düzenleme yapıldı. Buna göre yeni uygulamada;

· Ticari taksi, dolmuş gibi şehir içi araçlarda çalışan şoförler, ay içinde 10 günden az çalışıyorlarsa, sigortalarını kendileri kendi ceplerinden ayda 19 gün olarak ödeyecekler. 19 gün ödedikleri halde 30 gün ödemiş sayılacaklar. Bu şoförler için araç sahiplerinin herhangi bir sorumluluğu bulunmuyor.

· Ayda 10 gün ve daha fazla çalışan şoförler için araç sahipleri işyeri dosyası açtıracak, sigorta primlerini ödeyecekler.

· Eğer araçta çalışan şoför emekliyse, ayda kaç gün çalışırsa çalışsın, ne kendisi ne de araç sahibi bildirimde bulunmayacak, prim ödemeyecek.

· Çalışan şoför emekli olsun veya olmasın, ayda kaç gün çalışırsa çalışsın, araç sahibiyle şoför arasında kısmi süreli iş sözleşmesi yapılması gerekir.

· Kısmi süreli iş sözleşmesinin noterde yapılmasına gerek yok. Basit bir kağıda çalışma koşulları yazılıp, her iki tarafın imzalaması yeterli.

· Sözleşmelerin araçta bulundurulması, herhangi bir kontrolde ibraz edilebilmesi için yerinde olacaktır.

Emekliye kıdem yazısı yok

Soru: Ben SSK'dan 31.07.2008 tarihinde emekli oldum. Halen Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışıyorum. Bu işyerinde bir yılımı doldurdum. SGK Müdürlüğü'nden "tazminat alabilir" yazısı alabilir miyim? Yazıyı aldıktan sonra işverene istifa dilekçesi ile teslim etsem kıdem tazminatımı ve kullanmadığım izin paramı alabilir miyim? Engin Ş.

Cevap: Engin Bey, halk arasında 'kıdem tazminatı alabilir yazısı' olarak bilinen yazı, aslında emeklilik için yaş hariç diğer şartları taşıyan sigortalılara verilen bir yazıdır. Bu yazıda kişinin, sigortalılık süresi ve prim gününü doldurduğu belirtilir. Fakat siz zaten emekli olduğunuz için, SGK Müdürlüğü tarafından size yazı verilmez. Yani emekliler bu yöntemle tazminat alamazlar.

Anneniz iki aylığı alamaz

Soru: Sadettin Bey, annem 2002 yılında vefat eden babamın emekli maaşını alıyor. Babam Emekli Sandığı'ndan emekli öğretmendi. Rahmetli dedem de yine Emekli Sandığı emeklisiydi. Son günlerde iki aylığı birden alma imkânı olduğuna dair haberler duyduk. Annem hem babasının hem de kocasının maaşını alabilir mi? Bir de eğer öyle bir durum varsa geçmişe yönelik hakkından da faydalanabilir mi? Gürkan Ö.

Cevap: Gürkan Bey, hem babanız hem de dedeniz Emekli Sandığı emeklisi olduklarından, annenize bağlanacak aylıklar konusunda 5434 Sayılı Kanun uygulanır. Söz konusu kanuna göre aynı kişinin hem dul aylığı hem de yetim aylığı alması mümkün değil. Son günlerde duyduğunuz haberler daha çok SSK'lıları ilgilendiriyor. Yargıtay kararına göre, herhangi bir kurumdan dul aylığı alan bir bayan, 6.8.2003 tarihinden önce vefat etmiş SSK'lı anne baba üzerinden de yetim aylığı alabilecek. Annenizin durumu maalesef bu karara uymuyor.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 28.04.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM