BASINDAN YAZILAR
İntibak 2013'e kaldı / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

İntibak 2013'e kaldı / Sadettin Orhan

Geçtiğimiz salı akşamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik'le yemekli sohbette bir araya geldik.

Konuya girmeden önce bir noktanın altını çizmekte fayda var. Sayın Bakan, çalışma alanıyla ilgili iyi bir iletişim stratejisi izliyor. Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik gibi çok ortaklı, çok taraflı bir alanda, sorunları bütün muhataplarıyla müzakere etmekten çekinmiyor. Bu konuda Basın Müşaviri Kayhan Ünal'ın hakkını da teslim etmek lazım. İşte bu strateji kapsamında çalışma hayatının yazarları olarak bizlerle de sık sık bir araya geliyor. Hem icraatlarını anlatıyor hem de fikirlerimizi ve katkılarımızı alıyor.

Son toplantıda Sayın Çelik, emekliye intibaktan kıdem tazminatı fonuna kadar kamuoyunun merak ettiği pek çok konuda görüşlerini paylaştı. İntibak konusunun ne aşamada olduğunu sordum. Zira geçtiğimiz haftalarda BUGÜN olarak intibak konusunda bir yazı dizisi yayınladık ve emeklilerimiz bizden iyi haberler bekliyor. Ancak Sayın Bakan çalışmaların 2012'de tamamlanacağını ve maaşlara yansımanın 2013'e sarkacağını ifade etti. Yani önümüzdeki yıl için zam hesabı yapan emeklilerimiz, bir yıl daha dişlerini sıkacaklar.

Bal tutan parmağını yaladı

Kamuda çalışan yönetici ve bazı kariyer mesleklerle ilgili eşit işe eşit ücret kararnamesi yayımlandı. Özellikle yönetici pozisyonundaki kamu çalışanları için yapılan eşitleme yerinde oldu. Ancak başta unvansız memurlar olmak üzere bütün kamu çalışanlarını kapsayan bir düzenleme yapılmaması, rahatsızlığa sebep olacak gibi. Nitekim 'hükümete yakın sendika' ithamına maruz kalan Memur-Sen Konfederasyonu bile konuyla ilgili ağır eleştirilerde bulunuyor. İşte Memur-Sen'in eleştirileri;

· Toplu sözleşme masasının konusunu teşkil eden ek ödemenin KHK ile düzenlenmesi doğru bir yaklaşım değildir.

· Aynı unvana sahip kamu görevlilerinin ücretleri eşitlenirken kamu görevlilerinin bütününü kapsayan ücret dengesi göz ardı edilmiştir.

· Kamu görevlilerinin büyük çoğunluğunu oluşturan öğretmen, din görevlisi, hekim dışı sağlık personeli başta olmak üzere birçok kamu görevlisine herhangi bir artış yapılmazken daire başkanı ve üstü unvanlarda görev yapan personelin ücretlerinde küçümsenmeyecek artışlar yapılmıştır.

· En yüksek devlet memuru maaşının değiştirilmemesi suretiyle kamu görevlilerinin bütününe yansıyabilecek artış yapılmasından kaçınılmıştır.

· Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı ve Başbakanlık personeline ilave mali haklar getiriliyor.

Yapılan eleştirileri dikkate aldığımızda, kamuda bal tutan parmağını yalamış gibi görünüyor. Umarız eleştiriler doğrultusunda daha kapsamlı bir çalışmayla bütün kariyer meslekler ve çalışanların çoğunluğunu oluşturan unvansız memurlar için de bir çalışma yapılır.

Sosyal güvenliğe bir kitap daha

Sosyal güvenlik camiası, önemli bir kitap çalışması daha kazandı. Sosyal Güvenlik Müfettişleri Cüneyt Olgaç, Süleyman Tunçay ve Dr. Mehmet Bulut'un kaleme aldığı "Kısa Vadeli Sigorta Kolları Uygulamaları" başlıklı kitap Bilge Yayınevi'nden çıktı. Güncel yargı kararlarıyla zenginleştirilen kitapta iş kazaları, meslek hastalıkları, hastalık, analık ve işveren sorumluluklarına dair merak edilen pek çok konu ele alınmış. Kitaba 0312 230 87 74 no'lu telefondan ulaşabiliyorsunuz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 05.11.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM