BASINDAN YAZILAR
Popülizm olmaz diyenler Yeşil Kart’ta çuvalladı / Ali Tezel - MuhasebeTR

Popülizm olmaz diyenler Yeşil Kart’ta çuvalladı / Ali Tezel

1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) gereğince yeşil kartlıların GSS içine alınması TBMM’de yapılan değişiklikle 2 yıl daha uzatılarak 2012’ye bırakıldı. Popülizm yok diyenler popülizme devam kararı aldıkları gibi sosyal devlete geçişin gereği olan primsiz ödemeler kanunu da askıya alınarak sadaka devletine devam denildi

Devlet Bakanı Ali Babacan, “Yeşil kart bizi çok zorluyor, bu sebeple buna bir çözüm bulunması gerekiyor ve yakında çözümü de sağlayacağız” demişti ama Babacan’ın dediği olmadı. Hükümet, sosyal yardımlar ve yeşil kartta artan harcamalarda “disiplini” sağlayacak olan iki projesini seçim sonrasına erteledi. 5510 Sayılı Yasa’ya göre yeşil kart ortadan kaldırılacak ve SGK, aylık kişi başına düşen geliri asgari ücretin üçte birinden yani 243 liradan az geliri olanların Genel Sağlık Sigortası primlerini devletin ödemesi uygulamasını 1 Ocak 2012 gününe erteledi. Eskiden olduğu gibi Yeşil Kart devam edecek ve işlemleri de yine kaymakamlıklar yapacak. Halen, aile gelir testi uygulamalarını kaymakamlıklar yapıyor ve 1 Ekim 2010 gününden itibaren bunu Sosyal Güvenlik Kurumu yapmaya başlayacaktı.

SADAKA DEVLETİNE DEVAM
Ayrıca, “Primsiz Ödemeler Kanunu” da sumen altına atıldı. Sosyal yardımları belediyeler, dağınık kurum ve kuruluşlardan alıp tek elde toplayacak olan “Primsiz Ödemeler Kanunu” da seçim sonrasına ertelendi. TBMM’de hafta başında bir yasa teklifine eklenen tek maddelik düzenlemeyle, Yeşil Kart’ın SGK’ya devri 2012 yılına, yani seçim sonrasına bırakıldığı gibi, sosyal yardım sisteminin tek bir elde toplanması ve yardımlara üst sınır getirilmesiyle ilgili olarak hazırlanan yasa taslağı ise son dönemde sessiz sedasız gündemden kalktı. Sosyal yardımlarda yasal değişiklik, hükümetin bir önceki dönemde seçim vaadiydi. Ancak yaklaşan seçimler ve hiçbir kurumun yardım (sadaka) dağıtma yetkisinden vazgeçmek istememesi bu sonucu doğurdu. Zira, verilen sadaka yardımlar ile kendilerine minnet hissi yaratmak ve minneti de oya çevirmek isteği bunda etkili oldu. Sosyal güvenlik reformu gereği, 1 Ekim 2010 günü yeşil kartlılar Sağlık Bakanlığı’ndan alınıp SGK’ya devredilecekti. Aynı zamanda Yeşil Kart da ortadan kalkacak ve tüm Yeşil Kartlılar GSS sistemine alınacaklardı. Böylece Yeşil Kart’la ilgili yıllardır sürdürülen suiistimal iddiaları da gündemden düşürüleceği gibi popülizm de ortadan kaldırılacaktı. Yeşil Kartlılardan birçoğu çalıştıkları halde sigortalı olmuyorlar, hem Sosyal Güvenlik Kurumu prim kaybına uğruyor hem de Yeşil Kart harcamaları olması gerekenden fazla çıkıyor.

YEŞİL KART GİDERLERİ ARTIYOR
Yeşil Kartlıların 2007 yılında 3.913.616 liraya ulaşan giderleri 2008 yılında 4.030.992 lira olmuş, 2009’da ise henüz kesinleştirilmeyen rakamlara göre 6.440.266 liraya çıkmış. 2010 yılı sonunda rakamın 7 milyar lirayı aşması bekleniyor.

İş kazası için vizite kâğıdı alınması şart

4/B (Bağ-Kur’lu) iş kazası geçirdiğinde acil servise başvurmuş, servis yetkilileri 4/B’liye ait vizite kâğıdı istemişler. Bu doğru bir uygulama mı? 4/B’liye ait bir vizite kâğıdı nasıl oluyor? Böyle bir form var mı? Hüseyin KAYA

Sevgili kardeşim, 5510 Sayılı Kanun ile eski adıyla Bağ-Kur’lu yeni adıyla 4/B’li olanlara iş kazası sonrasında geçici işgöremezlik ödeneği ve sürekli işgöremezlik geliri ödenmeye başlandı. Bu ödemenin yapılabilmesi için de kazaOktay Cihangir-İst.- 15.12.1955 doğum tarihiniz, 09.02.1975 SSK başlangıcınız ve 30.12.1997- 23.08.2009 tarihleri arasındaki Bağ-Kur sürenizden sonra 24.08.2009 günü başladığınız ikinci SSK’lı çalışmanızda en az 1260 gün (3.5 yıl) prim öderseniz 3.5 yılın sonunda SSK‘dan emekli olacaksınız. SSK’ya asgari ücret üzerinden prim ödüyorsunuz, bu şekilde devam ederseniz her prim ödeme ayında ileride alacağınız emekli aylığı 2 lira kadar düşer. Bu sebeple en az 2500 lira kazançla veya daha yüksek prim ödemeye gayret edin. Kemal Helvacı-Bursa- KEY listesinde adınız çıktığı halde Ziraat Bankası kayıtlarında göremeyince yasal süresi içinde itiraz etmişsiniz. Şimdi yapmanız gereken Ziraat Bankası’nı dava etmektir. ayından önceki son 3 ayın gelir-kazanç durumunun bilinmesi gerekmektedir. Bu sebeple de 2010 yılı Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) gereğince 4/B’li de olsa iş kazası sonrasında hastaneye giderken vizite kâğıdı doldurulmalıdır. Öte yandan, iş kazası geçiren 4/B’liler kazadan sonraki 3 işgünü içinde SGK’ya iş kazası bildirim formuyla kazayı bildirmelidirler. Süresinde bildirilmezse bildirilinceye kadar geçen sürenin ödenekleri alınamaz. İlgili formlar SSİY ekinde var.

KISA KISA

Oktay Cihangir-İst.- 15.12.1955 doğum tarihiniz, 09.02.1975 SSK başlangıcınız ve 30.12.1997- 23.08.2009 tarihleri arasındaki Bağ-Kur sürenizden sonra 24.08.2009 günü başladığınız ikinci SSK’lı çalışmanızda en az 1260 gün (3.5 yıl) prim öderseniz 3.5 yılın sonunda SSK‘dan emekli olacaksınız. SSK’ya asgari ücret üzerinden prim ödüyorsunuz, bu şekilde devam ederseniz her prim ödeme ayında ileride alacağınız emekli aylığı 2 lira kadar düşer. Bu sebeple en az 2500 lira kazançla veya daha yüksek prim ödemeye gayret edin.

Kemal Helvacı-Bursa- KEY listesinde adınız çıktığı halde Ziraat Bankası kayıtlarında göremeyince yasal süresi içinde itiraz etmişsiniz. Şimdi yapmanız gereken Ziraat Bankası’nı dava etmektir.

(Kaynak: Haber Türk | 18.06.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM