BASINDAN YAZILAR
İstirahat raporlarını bildirmeyen işverene ceza uygulanacak / Ahmet Şerif - MuhasebeTR

İstirahat raporlarını bildirmeyen işverene ceza uygulanacak / Ahmet Şerif

Sosyal Güvenlik Kurumunca 12.05.2010 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan  “ İstirahatli Olan Sigortalıların İşyerinde Çalışmadıklarına Dair Bildirimin İşverenlerce Sosyal Güvenlik Kurumu’na Gönderilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” gereği işverenlere çalışanlarının aldığı raporları beş gün içinde elektronik ortamdan giriş yapma zorunluluğu getiriyor.

On günden kısa süreli istirahatlarda istirahatın bittiği günü, on gün ve daha uzun süreli istirahatlarda onar günlük sürelerin bittiği ve son on günlük süreden arta kalan istirahat süresinin bittiği günü takip eden 5 iş günü içerisinde bildirim yapılması gerekiyor.

Bildirimler elektronik olarak yapılacak

Bildirimler, http://www.sgk.gov.tr internet adresinde “İŞVEREN” menüsü “Çalışılmadığına dair bildirim girişi”, “Kullanıcı şifre ekranı”, “Çalışılmadığına dair bildirim işlemleri”, “Giriş” bölümünde yer alan bilgiler kaydedilmek suretiyle elektronik ortamdan yapılacak.
Buna göre işverenler yanında çalışan kişilerin aldığı istirahat raporlarını, hak edilen istirahat süresini takip eden 5 iş günü içinde elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu’na göndermek zorundalar.

2 veya 5 asgari ücret ceza

Bilgilerin geç gönderilmesi veya gönderilmemesi durumunda idari para cezası uygulanacak.
Uygulanacak idari para cezası ise 5510 sayılı kanunun 102. maddesinde geçen “\’85 Kurum tarafından istenen bilgi ve belgeleri belirlenen süre içinde mücbir sebep olmaksızın vermeyen kamu idareleri, bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulmuş kurum ve kuruluşlar ile diğer gerçek ve tüzel kişiler hakkında, aylık asgari ücretin beş katı tutarında, geç verilmesi halinde ise aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır.” hükmüne istinaden 2 yada 5 asgari ücret tutarında olacaktır.
2 veya 5 asgari ücret gerçekten ağır bir ceza olduğundan iş verenlerin muhasebe ve insan kaynakları birimlerinin konuya gerekli önemi vermelerinde fayda var. 
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği yenilendi
Sosyal Güvenlik Kurumunca daha önce bazı değişiklikler yapılan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği bazı değişikliklerle 12.05.2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte ne gibi değişiklikler olduğunu yer ve zaman elverdiği ölçüde sonraki yazılarımızda ele almaya çalışacağız.

Asgari İşçilik oranları belli oldu
Yine aynı tarihli Resmi Gazetede çeşitli işkolları ile ilgili asgari işçilik oranlarını belirleyen “Sosyal Güvenlik Kurumu Asgari İşçilik Tespit Komisyonunca belirlenen çeşitli işkollarına ait asgari işçilik oranlarını gösterir tebliğ” yayımlandı.

SGK Sosyal Güvenlik Haftasını kutladı

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Mayıs ayının ikinci haftası olarak kutlanılan Sosyal Güvenlik Haftasının bu yıl ikinciydi. 10-16 Mayıs tarihleri arasında değişik etkinliklerle kutlandı.

İzleyebildiğimiz kadarıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, İl Müdürlükleri ve Merkez Müdürlükleri kendi ölçülerinde değişik kutlama programları yapmışlar.
İstanbul İl Müdürlüğünün, hafta kutlamaları kapsamında 12.05.2010 akşamı Cemile Sultan Korusunda düzenlemiş olduğu mütevazı resepsiyon görülmeye değerdi.

Önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu’nun da katıldığı resepsiyonda düzenli ve yüksek prim ödeyen işverenlere plaketleri verildi.
İstanbul’un yoğunluğu, yoğun iş programları yanında bu faaliyetleri de yürüten İl Müdürü Mustafa Kuruca’yı tebrik etmek gerek.  

Toplumda sosyal güvenlik bilincinin yerleşmesi, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması,  sosyal güvenliği olmayan birey kalmaması adına yapılan etkinlik ve faaliyetlerin olumlu sonuçları olmaktadır.

Sorular-Cevaplar
Soru: Mart 1957 doğumluyum.1976 yılında 5 ay süre ile çalıştım ancak evlendiğim için işimden ayrıldım. Çalıştığım süre zarfında 5 ay süre ile sigortam işyerimce yatırılarak 147 prim gün ödemem olduğunu SGK’nın internet sitesinden öğrendim. Kalan pirim günlerimi ödeyerek emekli ikramiyesi, maaş ve diğer sosyal güvenlik haklarımı geri alabilir miyim ya da hangilerini alabilirim? Kalan zaman için ne kadar bir ödeme yapmalıyım ve bu miktarı bir anda veya taksitle ödeyebilir miyim?
 Birgül Akçetin
Cevap: Verdiğiniz bilgilere göre emeklilik için öncelikle 3.600 günü tamamlamanız gerekir. İşten ayrıldıktan sonra 300 gün içerisinde doğum yapmışsanız doğum borçlanması yapabilirsiniz. Sorunuzdan anladığım kadarıyla önceki çalıştığınız günlerden bu güne kadar olan günler için, yani çalışmadığınız günler için bu gün ödeme yapıp yapamayacağınızı sormaktasınız. Bu şekilde çalışılmayan günler için prim ödenerek sigortalılık süresi kazanılması söz konusu değildir. Ancak bu günden sonra çalışarak veya isteğe bağlı sigorta ödeyerek gün kazanabilirsiniz. İsteğe bağlı sigorta ödemeniz durumunda son yedi yılın 3,5 yılını SSK’lı olarak çalışarak geçirmeye dikkat etmeniz gerekir.

Sorularınız için faks numaramız: 0(212) 452 40 55

İstirahatli (Raporlu) işçinin SGK'ya bildirilmesi bölümüne ulaşmak için tıklayınız.

(Kaynak: Yeniçağ Gazetesi | 17.05.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM