BASINDAN YAZILAR
Borçlu esnaf teşvik alabilecek mi? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Borçlu esnaf teşvik alabilecek mi? / Sadettin Orhan

Esnaf işletmelerinin ağırlıkta olduğu Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) için uygulanan destek politikalarını genel olarak KOSGEB yürütüyor.

Teşvik mevzuatı ile sağlanan yardımların kimlere, hangi kıstaslarla dağıtılacağı ile ilgili işlemler bu kuruluş tarafından yerine getiriliyor. Ancak özellikle esnafa yönelik sağlanan imkânların dağıtımında, öteden beri eleştiri konusu olan bir uygulama söz konusu. Şöyle ki, genellikle zor durumda bulunan esnafa can suyu niteliğindeki yardımlardan yararlanabilmek için, vergi ya da sigorta primi borcu olmaması şartı aranıyor. Örneğin bir demir doğrama atölyesi sahibi esnaf, KOSGEB'e düşük faizli kredi için başvurduğunda, kendisinden vergi dairesi ve SGK müdürlüklerinden 'borcu yoktur' yazısı getirmesi isteniyor. Bunun üzerine esnaf 'Ben zaten zor durumda olduğum ve borcum olduğu için kapınızı çaldım, borcum olmasa burada ne işim var' diyor. Yani söz konusu uygulama, 'esnafa can suyu' ilkesiyle yapılan yardımların doğasıyla çelişiyor.

Başbakan çelişkiyi giderecek

Öte yandan geçtiğimiz cumartesi günü Sayın Başbakan tarafından İstanbul'da açıklanan esnafa destek paketi, bahsi geçen sorunu da çözecek içerikte. Nitekim paketin içerisinde;

· Halk Bankası tarafından esnafa kullandırılan kredilere ulaşımın kolaylaştırılması ve

· KOSGEB desteklerinin daha etkin kullandırılması unsurlarına yer veriliyor.

Bu iki unsuru birlikte değerlendirdiğimizde, desteklerde şimdiye kadar şart koşulan 'borcu yoktur yazısı' uygulamasının da yumuşatılacağını anlıyoruz.

Esnaf da borcunu tecil ettirebilir!

Esnaf için yapılması gereken bir diğer düzenleme de SGK'ya olan borcunu taksitlendirme konusunda mevcut belirsizliğin giderilmesidir. Şu anki uygulamada, işverenlerin bilanço rasyoları dikkate alınarak, SGK'ya olan prim borçları 36 aya varan vadede tecil edilebiliyor. Oysa gerçek kişi olan esnaf için rasyo hesaplaması pratik olarak mümkün olmadığından, borçlarını ne kadar taksitlendirebilecekleri konusu belirsizliğini koruyor. Buna rağmen 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olup SGK'ya borcu olan esnaf da hâlihazırda tecil için başvuruda bulunabilir.

Ben de KEY alabilecek miyim?

Soru: Sadettin Bey, 1988 yılının son gününe kadar öğretmen olarak çalıştım. KEY ödemesi alabilecek miyim? Şuan yurtdışında ikamet ediyorum, bu konuda nerelerden bilgi alabilirim? Mehmet Kolcu-Belçika

Cevap: Mehmet Bey, 1987-1995 döneminin tamamı ya da bir kısmında çalışmış olmanız ve lojmanda oturmamış olmanız şartıyla KEY ödemesi alabilirsiniz. Bu konuda, en son çalıştığınız okula ya da okulunuzun bağlı bulunduğu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurabilirsiniz. Dilerseniz 2011 Mart ayı sonuna kadar bekledikten sonra dava yoluna da gidebilirsiniz.

Yüksek aylık için ne yapmam gerekiyor?

Cevap: Merhaba Sadettin Bey. Ben11.07.1967 doğumluyum. 01.01.1988'de SSK'lı oldum. Türkiye'de 2151 gün çalışmışlığım var. 1994 Şubatı'nda Almanya'ya geldim ve 13.08.1998'den beri çalışıyorum. Kaç yasında emekli olurum ve yüksek maaş alabilir miyim? Örneğin 1500 TL civarında bir maaş alabilir miyim? Hakan Temizkan

Cevap: Değerli okurum, mevcut prim gününüzü yurtdışı borçlanma ile 5375 güne tamamlarsanız 50 yaşınızı dolduracağınız 11.07.2017 tarihinde Türkiye'den emekli olabilirsiniz. Emekli aylığınızın tutarını, 1990-1994 arası ödenen primlerinizin tutarı ve şimdi yapacağınız borçlanmanın tutarı belirleyecektir. Örneğin 1990-1994 arasında asgari ücretten sigortalı idiyseniz, 1500 TL aylığa hak kazanabilmeniz için yurtdışı borçlanmanızı tavana yakın yapmanız gerekir.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 12.04.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM