BASINDAN YAZILAR
Dişe diş mücadele! / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Dişe diş mücadele! / Sadettin Orhan

Diş tedavilerinin özel kliniklerde ve muayenehanelerde yapılması ile ilgili uzun süredir devam eden bir mücadele var.

Mücadelenin bir tarafında SGK, diğer tarafında ise Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) bulunuyor. TDB, Başbakan'dan aldıkları söz gereği iki yıldır, diş tedavilerinin özel muayenehanelerde de serbestçe yapılabilmesi için mücadele veriyor. Ancak sağlık alanında her geçen yıl artan harcamalar, SGK'yı bu konuda tutumlu davranmaya zorluyor. Nitekim bu konuda en son yapılan düzenleme ile diş tedavilerinde özele sevk konusu epey zorlaştırılmıştı. Sevklerin en az bir diş hekiminin de bulunduğu sağlık kurulu tarafından verilecek raporlara istinaden yapılabileceği ve tedaviye başlamak için 60, 90 ve 180 gün bekleme süresi öngörülmüştü. Ancak Danıştay, açılan dava sonucu SGK'nın yapmış olduğu bu düzenlemelerin yürütmesini durdurdu. Geçtiğimiz günlerde verilen kararda, "... Davacı isteminin kabulü ile 7.9.2009 tarih ve 2009/110 sayılı genelgenin 1-(a) maddesinin birinci cümlesindeki '... de yer aldığı Sağlık Kurulu raporu ile...' ve '... 180 gün, ... 60 gün, ... 90 gün içinde' ibareleri ile ikinci cümlesindeki '... Sağlık Kurulu raporunda ...' ibaresinin yürütülmesinin durdurulmasına" ifadesine yer verildi. Kararın diş hekimleri ve vatandaş için anlamış şu:

· Herhangi bir kamu hastanesinden özel diş kliniğine ya da muayenehanesine basit bir sevk ile başvurabileceksiniz.

· Yaptıracağınız diş tedavisinin niteliği ne olursa olsun, 60, 90 veya 180 gün beklemenize gerek kalmadı.

Aslında diş tedavileri konusunda Danıştay'ın vermiş olduğu bu karar ilk değil. Daha önce de Danıştay, 25.11.2008 ve 14.07.2009 tarihlerinde TDB lehinde karar vermişti. Tabiri caizse dişe diş devam eden bu mücadelede bundan sonra SGK'dan nasıl bir düzenleme gelecek bilemiyoruz. Ancak bizden size tüyo; konuyla ilgili yeniden sınırlandırıcı bir düzenleme yapılmadan, ertelediğiniz bir diş tedaviniz ya da cerrahi bir müdahale varsa gecikmeden sevkinizi yaptırın.

20 gün çalışana sağlık yardımı var mı?

Soru: Sadettin Bey kolay gelsin. Yaklaşık bir aydan beri bir konu aklıma takıldı maalesef hiçbir yerde cevap alamadım, her zaman olduğu gibi size sormakla çare bulduk. Sorularım şöyle:

1) Bir bayan, 20 yaşında ve babasının üzerinden sağlık hizmeti alıyor. Kendisi ev kızı ve bekar. Bu kişi, işe giriyor 7 ay çalışıyor ve kendi üzerinden sağlık hizmeti alabiliyor. Daha sonra işten çıkıyor. Bu kişi tekrar babasının üzerinden sağlık hizmeti alabilir mi?

2) Bir kişi işe giriyor (ilk defa) 20 gün çalışıyor ve işten ayrılıyor. Bu kişi sağlık hizmeti alabilir mi? Eğer alırsa kaç gün sağlık hizmeti alabilir?

3) 08.09.1999 tarihinden sonra işe başlayanlar 15 yıl ve 3600 günü doldurduğu zaman SGK'dan 'Kıdem tazminatı alabilir' yazısı alabilir mi? Burada ilgili tarihten sonra işe girenler söz konusu yazıyı alamaz mı? Örnek, kişi 10.09.1999 tarihinde girdi diye bu kanun bu kişi için geçerli değil mi? Kadın veya erkek olması fark eder mi? G.DER

Cevap: Değerli okurum, siz sırayla sormuşsunuz ben de sırayla cevap vereyim:

1) Değerli okurum, belirttiğiniz bayan işe girip çıktığı için yeniden babası üzerinden sağlık yardımı alması mümkün değil.

2) 5510 Sayılı Kanun'da belirtilen staj süresini (30 gün) tamamlamadan işte ayrılan sigortalıya sağlık yardımı verilmez. Bu kişinin ya Yeşil Kart'a müracaat etmesi ya da sağlık primi ödemesi gerekiyor.

3) 8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe girenler için 3.600 gün ve 15 yıllık sigortalılık süresiyle emekli olma imkânı bulunmuyor. Bu kişilerin bahsettiğiniz yazıyı alabilmeleri için en az 4.500 gün ve 25 yıl şartını yerine getirmeleri gerekir.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 25.02.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM