BASINDAN YAZILAR
Dikkat! Sağlık faturalarınızı kontrol ettirin-2 / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Dikkat! Sağlık faturalarınızı kontrol ettirin-2 / Sadettin Orhan

Düzenli okurlarımız hatırlayacaktır.Bu köşede 20 Mayıs 2009 tarihinde yayınlanan "Dikkat! Sağlık faturalarınızı kontrol ettirin" başlıklı yazımızda, kimi özel hastanelerin, hastalardan yasal sınırın çok üzerinde tahsilat yaptıklarını, buna karşı hastaların uyanık olmaları gerektiğini ve gerekirse faturalarını kontrol ettirmeleri gerektiğini yazdık. Hatta bizim yazımız sonrası, SGK tarafından hastanelere yönelik sıkı denetimler başlatıldı ve 50 bin TL'lik cezalar kesildi. Ancak bu cezalar ve bizim uyarılarımız kimi hastaneler için pek etkili olmamışa benziyor. Zira hâlâ okurlarımızdan, yasal sınır olan %30'luk farkın üzerinde tahsilat yapıldığına dair şikayetler alıyoruz. Mademki sorun devam ediyor, biz de uyarılarımıza devam edeceğiz. Bu kapsamda uyarı ve bilgilendirme mahiyetli ikinci yazımızı yazıyoruz.

Konuya dair bir okurumuzun e-postası şöyle:

"Sadettin Bey, özel hastanelerin hastalardan %30'un üzerinde fark alamayacağına dair uyarınızı okumuştum. Ancak eşimin özel bir hastanede ameliyat olmasından sonra benden oldukça fazla para aldılar. Devlete kestikleri faturayı istememe rağmen bana vermediler. Eşime yapılan operasyon Sağlık Uygulama Tebliği Eki'nde P610120 meckel divertikülü eksizyonu olarak yer almış ve devletten bu ameliyat karşılığı paket ücret olarak 899,20 TL ödeneceği belirtilmiş. Sizin verdiğiniz bilgiye göre özel hastanenin bizden 899,20 TL'nin %30'u kadar yani 291 TL istemesi gerekirken, bizden tam 1763 TL fazladan para almıştır. Ben bu parayı geri almak istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor?" Fatih Aksu

Cevap: Değerli okurum, öncelikle sizi tebrik ediyorum. Konuya dair yazmış olduğum bir önceki yazımı çok net bir şekilde anlamışsınız ve eşinizin ameliyatının Sağlık Uygulama Tebliği Eki'ndeki fiyatına kadar ulaşmışsınız. Bütün hastalar sizin kadar dikkatli ve titiz olsa, hiçbir hastane hak ettiğinden fazla tahsilat yapamaz.

Sorunuzun cevabına gelirsek, sizden fazla tahsil edilen tutar için birincisi şikâyet ikincisi de dava yolu olmak üzere iki aşamalı bir yol takip edebilirsiniz. Konuyu şikâyet edebileceğiniz merciler;

1. SGK'nın size en yakın müdürlüğüne ya da doğrudan Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi verebilirsiniz.

2. Sağlık Bakanlığı'na şikâyette bulunabilirsiniz.

3. Bulunduğunuz ilçedeki kaymakamlık bünyesinde yer alan Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabilirsiniz. Dilerseniz her üç mercie de ayrı ayrı başvurabilirsiniz.

Şikâyetleriniz neticesinde ödediğiniz fazla meblağı geri alamazsanız, geriye yargı yolundan başka alternatif kalmıyor. İlgili hastaneyi "sebepsiz zenginleşme" kapsamında dava ederek, paranızı yargı kararı ile alabilirsiniz. Gerekirse konuya dair (0312) 424 01 94 nolu telefondan hukuki yardım alabilirsiniz.

Bağ-Kur kaydım varken işsizlik ödeneği alabilir miyim?

Soru: Sadettin Bey, benim ticari taksim varken aynı zamanda sigortalı olarak bir işyerinde çalışıyordum. Ancak işten çıkartıldım fakat henüz Bağ-Kur sigortam başlamadı. Sadece vergi dairesi kaydım var. Bu durumda işsizlik sigortasından yararlanır mıyım? Tuncay Kanpalta

Cevap: Değerli okurum, sigortalı olarak çalışmakta olan bir kimse, aynı zamanda Bağ-Kur kapsamına girecek bir faaliyete de başlarsa, çalıştığı işten ayrılıncaya kadar sigortalılık hali devam eder. Nitekim sizinki de aynen böyle olmuş. Sigortalı olarak çalıştığınız işten ayrıldığınız tarih itibarıyla de Bağ-Kur (4/b) kapsamında sigortalı sayılacaksınız ve buna göre prim ödeyeceksiniz. Bu durumda sigortalı olarak çalıştığınız işyerinden işsizlik ödeneğine hak kazanarak ayrıldıysanız, işsizlik ödeneği almanıza pratikte engel bir durum yok. Zira işsizlik sigortasını düzenleyen 4447 Sayılı Kanun'da, sizin durumunuzdaki çalışanların işsizlik ödeneği alamayacağına dair herhangi bir hüküm bulunmuyor.

Bir düzeltme:

19 Kasım Perşembe günü yayınlanan yazımızda, Alper Gener isimli gazeteci okurumuzun sorusuna verdiğimiz cevapta, emeklilik tarihi sehven 25.01.2013 olarak yer almıştır. Bu tarihte gün ay kısmı doğru olup, yıl 2011 olacaktır.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 23.11.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM