BASINDAN YAZILAR
SGK, 250 bin 'isteğe bağlı sigortalıyı' mağdur etti / Ziya Perver - MuhasebeTR

SGK, 250 bin 'isteğe bağlı sigortalıyı' mağdur etti / Ziya Perver

1993 yılı Eylül ayında SSK'lı oldum. O tarihten beridir de isteğe bağlı sigortaya prim ödüyorum. SSK'nın web sayfasında 5.180 günüm görünüyor ama 30 Eylül 2008'den sonrakiler görünmüyor.
Sonrasını Bağ-Kur'a aktarmışlar. Web sayfasından baktım, orada da 389 günüm görünüyor. Ancak, Bağ-Kur'un web sayfasında 12 bin 104 lira fazla ödemem çıkıyor. Bu parayı bana geri verecekler mi? Bu arada ne zaman ve hangi kurumdan emekli olurum? İsmi mahfuz

250 binden fazla SSK isteğe bağlısı benzer sorunlar yaşıyor. Siz alacaklı görünüyorsunuz ama bazıları da borçları olmadığı halde borçlu görünüyor. Birçokları da sağlık yardımı alamıyor. Sizin gibi yüksek rakamlı prim ödeyenleri ise asgari ücretten sayıp fazla ödediklerini sisteme alamamışlar.

1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile getirilen isteğe bağlı sigorta uygulamasına göre isteğe bağlı prim ödemeleri artık eski adıyla Bağ-Kur'a yeni adıyla 4/B statüsüne sayılmaya başlandı. Ancak, yıllardan beridir isteğe bağlı SSK'ya (yeni adıyla 4/A) prim ödeyenlerin, prim ödemelerini de yasada açık hüküm olmamasına karşın, 1 Ekim 2008 günü SSK'ya değil, Bağ-Kur'a saymaya başladılar. Bu sebeple Bağ-Kur'dan sonra SSK'da 3,5 yılı (1.260 günü) tamamlamaya gayret edip, SSK'dan emekli olmak isteyenler hayal kırıklıkları yaşadı. Artık SSK'dan emekli olamayacaklar, daha çok prim ödeme günü ile Bağ-Kur'dan daha az emekli aylığı ile emekli olacaklar.

Öte yandan, bu sigortalılara SGK'dan tek bir uyarı gönderilmediği gibi daha geçen haftaya kadar ödemeleri de SSK'nın hizmet dökümünde görünüyordu. Bu sebeple SSK isteğe bağlı sigortalıların kafası karışıyordu. SGK daha sonra eski veya yeni tüm isteğe bağlı sigortalıların 1 Ekim 2008 günü ve sonrasındaki prim ödemelerini Bağ-Kur'un hizmet cetvelinde gösterme kararı aldı. Bu geçiş sırasında ise sorunlar dağ gibi yığılmaya başladı. Birçok kişinin hizmet ve prim ödeme miktarlarının aktarılmasında sorunlar çıktı. Hiç borcu olmadığı halde birçok isteğe bağlı sigortalı borçlu görünüyor. Sizin gibi yüksek rakamlardan prim ödeyenler için de yüksek rakamlı alacak yani fazla ödemeler görünmeye başladı.

SAĞLIK YARDIMI ALIMINDA DA SORUN VAR

İsteğe bağlı SSK'lıların ödeme ve hizmetlerinin Bağ-Kur'un bilgisayarına aktarılması esnasında yaşanan sorunlar sebebiyle sağlık hizmeti alınmasında da sorunlar yaşanıyor. 5510 sayılı kanun gereğince isteğe bağlı sigortalılar 30 gün prim ödemeleri varsa hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları kişileri için Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmeti alabiliyor. Sağlık hizmeti alımında hiç prim borcu bulunmamak şartı da yer aldığı için bu kişiler borçlu göründüğünden dolayı hastanelere kabul edilmiyor. Öte yandan, SSK'nın bilgisayarında iken sağlık aktivasyonu olan kişiler, şimdi ödemeleri Bağ-Kur'a aktarıldığı için yeninden SGK'ya gidip aktivasyon yaptırmak zorunda kalabiliyor. Bunu öğrenmek için hem kendilerine hem de aile bireylerine ait TC kimlik numaralarını 'www.sgk.gov.tr/wps/portal/ESGK/HakSahipligi adresine girerek sağlık provizyonunun olup olmadığı ile provizyonun 4/a ya da 4/b statüsünde olup olmadığı kontrol edilebilir. Şayet provizyon alınamıyor ise sağlık kurumundan önce bağlı olunan SGK İl Müdürlüğü/Merkez Müdürlüğü'ne başvurarak provizyon alınması şartıyla tedavi olunabileceği unutulmamalıdır.

PRİM ÖDEYEMİYORLAR

SSK isteğe bağlıları çok sayıda banka aracılığı ya da otomatik ödeme talimatıyla primlerini ödüyordu. Fakat, Bağ-Kur'a aktarılınca banka sorunları ve Bağ-Kur sicil numarası sorunu çıkmaya başladı. Zira, Bağ-Kur'un primlerini sadece Vakıflar, Halk ve Ziraat bankaları tahsil ediyor. Öte yandan bu bankalar Bağ-Kur numarası yoksa prim alamıyor. Hayatında hiç Bağ-Kur numarası olmayanlar zor durumda kalıyor. Ancak, isteğe bağlı sigorta primlerini ödemek isteyen ve 10 haneli Bağ-Kur numarası olmayan tüm sigortalılar bankaya gitmeden önce

http://app.sgk.gov.tr/BagkurSorgulama/hosgeldiniz.do adresindeki alana TC kimlik numarasını yazarak kendilerine resen verilen Bağ-Kur numaralarını öğrenmeli.

1 EKİM'DEN SONRA 3,5 YILIN GEÇİLMEMESİ GEREKİYOR

1 Ekim 2008'den sonra tüm SSK isteğe bağlı sigorta ödemeleri, Bağ-Kur'a sayılmaya başladı. Bu sebeple herkesin isteğe bağlı ödemelerinin hepsi Bağ-Kur'a sayılıyor. Ama geçmişte Bağ-Kur'u olmayanlar için 1 Ekim 2008 sonrasında 3,5 yıldan az Bağ-Kur prim ödeme süresi SSK'dan emekliliğinizi zarara uğratmaz. Bu sebeple isteğe bağlı sigortaya 1 Ekim 2008'den sonra en fazla 41 ay (1.230 gün) prim ödeyip, bırakırsanız SSK'dan emeklilikler zarara uğramaz. Ancak, Bağ-Kur'dan (veya Emekli Sandığı'ndan) sonra SSK'ya 3,5 yıl (1.260 gün) prim ödemeye çabalayanların hemen hiç vakit geçirmeden bir işe yerleşip SSK'lı olarak prim ödemeleri gerekir. Bu arada unutulmaması gereken bir husus da isteğe bağlı sigorta, dilekçe vererek veya işe girerek sona erdirilebilir. Sizin 1993 Eylül ayı işe girişinizle 5.675 günü tamamlamanız gerekir. 4 ay daha isteğe bağlı prim ödeyip, SGK'ya dilekçe vererek isteğe bağlılığınızı sona erdirin ve sonra emeklilik yaşınızı bekleyin.

FAZLA ÖDEMELERİN SEBEBİ BİLGİSAYAR PROGRAMI

1 Ekim 2008'den önceki SSK isteğe bağlıları her ay en az asgari ücret (693 lira) ve en çok da asgari ücretin 6,5 katı (4 bin 504 lira) olmak kaydıyla seçilen bir rakamın yüzde 32'si prim ödüyordu. SGK bu kişileri Bağ-Kur isteğe bağlısı saydığı için kazançlarını 'Kazanç Beyan Formu' ile belli etmeleri gerekiyordu. Belli etmeyenleri de sistem asgari ücretten sayıyordu. İşte siz eski uygulama gereğince her ay 1.400 lira prim ödeyerek en yüksek kazançtan kendinizi saymışsınız, sistem geçen hafta sizi Bağ-Kur sayfasına atarken de kazanç beyanı yok diye ödemelerinizin 222 lirasını kabul edip, üstünü fazla ödeme saymış. Şimdi SGK bu hatalı işlemi telafi edecek bilgisayar programı yazmaya çabalıyor. Sanırım bugün yarın düzeltirler, düzeltemezlerse binlerce vatandaşa para ödemek zorunda kalırlar. Mesela size 12 bin lira öderler.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 31.10.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM