BASINDAN YAZILAR
Vazife Malûllerinin İkinci Aylık Hakkı / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Vazife Malûllerinin İkinci Aylık Hakkı / Şevket Tezel

1972 doğumlu OHAL gazisiyim. 1997-1998 yılları arasında SSK' da toplamda 117 prim/gün sayım bulunmaktadır. 1998/Kasım ayında yedek subay olarak askere alındım. 1999 Mayıs ayında Hakkari' de teröristlerle çıkan bir çatışmada yaralanarak sakat kaldığımdan halen hayatımı tekerlekli sandalyede devam ettirmekteyim. 2000 yılı Temmuz ayında 1.dereceden ordu vazife malûlü olarak, teğmen rütbesiyle emekliye sevk edildim. Emekli Sandığı’ndan vazife malûlü aylığı almaktayım. Askerlik borçlanması yapmadım. Bu durumda;

 

- Askerlikten önce SSK'lı olduğum süreyi 1800 prim/gün sayısına tamamlamam halinde, SSK'dan da malûlen emekli olabilir miyim?

- İşçi olarak çalışmam halinde Emekli Sandığı maaşımda herhangi bir kesinti olur mu?

- İsteğe bağlı sigortalı olmam için bin 80 gün bizzat çalışma şartı var mıdır?

- Bugün itibariyle ödeyeceğim SGDP ne kadar olur? Ömer SİNCAN

 

Sayın Okurum,

5510 sayılı Kanuna göre vazife malûllüğü aylığı almakta iken, tekrar sigortalı olanlardan hem vazife malûllüğüne hem de malûllük aylığına hak kazananlara bu aylıklardan yüksek olanı, aylıkları eşitse yalnızca vazife malûllüğü aylığı bağlanacağından ikinci malûllük aylığını amaçlamanızda sizin için yarar bulunmuyor. Oysa hem vazife malûllüğü hem de yaşlılık aylığına hak kazananlara, bu aylıkların her ikisi birden bağlanacağından ikinci emekli aylığını amaçlayabilir ve çalışmalarınızı bu yöne yoğunlaştırabilirsiniz. 4/a sigortalısı (SSK) olarak çalışmaya başladığınızda Emekli Sandığı’ndan aldığınız aylığınızda da herhangi bir eksilme meydana gelmez.

Şayet SSK prim gün sayınızı dilerseniz askerliğinizi de borçlanarak 3 bin 600 güne çıkarırsanız 60 yaşınızı dolduracağınız 09.01.2032 tarihinde SSK emekli aylığı sahibi olabilirsiniz. Yine aynı durumdaki okurum İsmail TOPAL da vazife malûllüğü aylığı alırken 4/a sigortalısı olarak çalışıp yaşlılık aylığıyla vazife malûllüğü aylığını birlikte alma hakkına sahip olabilir.

 

Zira harp malûlleri ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre aylıkları hesaplanarak ödenen veya asayiş ve güvenliğin sağlanması ile ilgili kanunlara göre vazife malûllüğü aylığı almakta iken 01.10.2008 tarihi itibarıyla çalışmaya devam edenler ile sonradan bu 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) sigortalılıkları kapsamında çalışmaya başlayanların bu aylıkları kesilmiyor ve haklarında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümlerinin uygulanması gerekiyor. Bunların uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmayı istemeleri halinde, bu isteklerini SGK’ya bildirdikleri tarihi izleyen aybaşından itibaren, haklarında uzun vadeli sigorta kolları da uygulanması gerekiyor, GSS primi alınması gerekmiyor.

Zaten SSGSS Yasasından önce de vazife malûllerinin iş sözleşmesine tabi 4/a sigortalısı (SSK’lı) olarak işe girdiklerinde (Vazife malûlü aylıklarına dokunulmadan) öncelikle kendileri için (yüzde 7,5’u işçiden kesilmek, yüzde 22,5’u işverenden kesilmek üzere) yüzde 30 oranında SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) ödenmesinden ayrı ve kişinin yazılı talebine bağlı olarak (yüzde 9’u işçiden, yüzde 11’i işverenden olmak üzere) yüzde 20 uzun vadeli sigorta primi ödeme imkânı vardı.

Yeni Kanunla SGDP’ye bir de yüzde 1 ila yüzde 6,5 arasında değişen oranlarda kısa vadeli prim oranı eklenmektedir ki bu da tamamen işverenin cebinden çıkacaktır.

Bu şekilde çalışırsanız hem vazife malûlü aylığını almaya devam eder ve ileride vazife malûl aylığı yanında yaşlılık aylığını da tam olarak alabilirsiniz.

Ödeyeceğiniz SGDP ve ilave emeklilik priminin sizden kesilecek kısmı oransal olarak yüzde 16,5 olup, parasal miktarı işyerinizden alacağınız ücrete göre değişecektir. Yani sizden yapılacak kesintilerin muhatabı emekli aylığınız değil, işyerinden alacağınız ücrettir.

 

01.10.2008’den itibaren 4/b sigortalılığı (Bağ-Kur) kapsamında sayılan isteğe bağlı sigortalılıkta artık bin 80 gün prim ödemiş olma şartı bulunmayıp dilediğiniz zaman isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 19.02.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM