BASINDAN YAZILAR
Yazılıma Yatırım Yapmadan Bu İşleri Yönetemezsiniz! - MuhasebeTR

Yazılıma Yatırım Yapmadan Bu İşleri Yönetemezsiniz!

İşsizlik maaşımı işe başladıktan sonra almaya devam ettiğim için İŞKUR ödeme yazısı göndermiş. Çıkartılan borcun tamamını tebligatta belirtilen 15 günlük süre içinde ödedim. Ancak borcu ödediğim halde, düşük bir rakamda bir ödeme yazısı daha geldi. Tekrar borç yazısı neden gelir anlamadım, bunu da ödemem gerekir mi? Mustafa K.

İşsizlik maaşı almakta iken sigortalı olarak çalışmaya başlayanların işsizlik maaşlarının çalışmaya başladıkları tarih itibariyle kesilmesi gerekiyor. Bu anlamda işsizlik maaşı almakta iken sigortalı olarak çalışmaya başlayan kişilerin yersiz ödemeyle karşılaşmamaları için çalışmaya başladıkları tarihi İŞKUR’a bildirerek işsizlik maaşını kestirmeleri gerekiyor.

İşe giriş bildirgesinin çalışmaya başlanılan tarihten bir gün önce; inşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde faaliyet gösteren işyerlerinde ise aynı gün içinde SGK’ya verilmesinin yasal zorunluluk olduğu dikkate alındığında “neden sigortalıdan İŞKUR’a bildirim yapması bekleniyor, sigortalının işe başladığını İŞKUR’un SGK’dan alacağı verilerle kontrol ederek işsizlik maaşını kesmesi mümkün değil mi” diye bir soru gelecektir aklınıza.

İŞKUR bu anlamda zaten SGK’dan aldığı verilerle belli periyotlarla bu kontrolleri yapıyor. Ancak bu kontroller kimi zaman işsizlik maaşı ödendikten sonra geriye yönelik yapıldığından işsizlik maaşı ödendikten sonra manzara ortaya çıkıyor ve işsizlik maaşının yersiz ödenen kısmının faiziyle birlikte sigortalıdan istenmesi durumu yaşanıyor.

Gelelim okurumuz Mustafa beyin sorusuna,

İşsizlik ödeneğinden yersiz yararlanmış olduğu sonradan tespit edilen vatandaşlara gönderilen tebligatlarda yersiz ödenen tutara isabet eden kanuni faiz yazının hazırlandığı tarih itibariyle hesaplandığından, vatandaşlara gönderilen yazılarda söz konusu borcun ödenmesinden önce yazıda belirtilen telefon numarasından güncel faiz miktarını öğrenerek 15 gün içinde yazıda belirtilen posta çeki hesabına ödemeleri gerektiği belirtiliyor.

Vatandaşa gönderilen tebligatta her ne kadar ödeme yapılmadan önce güncel faiz tutarının yazıda belirtilen telefon numarasından öğrenilerek ödenmesi istenilse de kimi zaman ödemeler bu açıklama dikkate alınmadan yapılmakta, kimi zaman da yazıda belirtilen telefon numarasına ulaşılamadığından defalarca kez aramak durumunda kalınmaktadır.

Şuraya geleceğim,

Teknoloji çağını yaşadığımız bu dönemde İŞKUR personelinin kendi sistemi üzerinden gördüğü güncel borç tutarını banka ekranına yansıtmayıp, vatandaştan güncel faiz tutarını tebligatta belirtilen telefon numarasını arayarak öğrenmesini, sonrasında ödemenin posta çeki hesabına yatırılmasını istiyorsanız, kusura bakmayın ama 8.000 değil 80.000 personelle bile bu işleri yönetemezsiniz.

Gelişen yazılım teknolojisiyle işsizlik maaşı almakta iken çalışmaya başlayan sigortalıların, işsizlik maaşlarının işe giriş bildirgesinden kontrol edilerek işsizlik maaşı ödenmeden kesilmesi mümkün olduğu gibi yersiz ödemelerin güncel faiziyle birlikte banka ekranına yansıtılarak eksik ödemeye mahal bırakılmaksızın tahsili de mümkün Ama bana göre bu kontrollerin yapılabilmesi için her iki Kurumun da hem güçlü bir sistem alt yapısına sahip olmaları ve mevzuatı yazılımlara aktaracak geniş bir yazılım ekibi kurmaları şart.

Bu anlattıklarım yanlış anlaşılmasın lütfen. İŞKUR’un bilgi işlem biriminde çalışan arkadaşlarla sırt sırta çalıştığımız uzun mesailerimiz oldu. İşinin ehli, cefakârca çalışan, yazılım konusunda deneyimli kişiler, asla onlara sözüm yok. Hatta onların da bu işlerin yönetilebilmesi için geniş bir yazılım ekibine ve güçlü bir sistem alt yapısına ihtiyaç olduğu konusunda benden farklı düşündüklerini de sanmıyorum.

Okurumuz Mustafa beyin durumunda olduğu gibi yersiz ödeme çıkartılan birçok vatandaş yazıda belirtilen tutarı, 15 günlük süre içinde ödüyor. Haliyle yazının düzenlendiği tarih itibariyle hesaplanan borç ile ödemenin yapıldığı tarih arasındaki borç farklı olduğundan eksik ödeme nedeniyle kimi zaman vatandaşa ilave borç tebligatı yapılabiliyor.

Kimi zamandan kastım da eksik ödenen borcun 30 TL’den daha fazla olduğu durumlar için geçerli. Başka bir anlatımla eksik ödenen borç tutarı 30 TL’den düşük ise bu durumda tebligat gönderilmeyerek eksik ödenen borç sineye çekilip, işsizlik fonundan karşılanıyor.

Aslında 30 TL’lik tutar tebligat masrafına göre ayarlanmış. Yani eksik ödenen borç tebligat masrafından düşük ise borcun tebligata çıkartılmaması gerekiyor. Ne var ki 2023 yılında tebligat masrafı 56 TL’ye çıkmış olmasına rağmen Maliye Bakanlığı daha önce belirlediği 30 TL tutarındaki sınırı güncellemediğinden İŞKUR 56 TL masraf yaparak gönderdiği tebligat ile 31 ila 56 TL arasındaki bir borcun dahi ödenmesini isteyebiliyor.

Bu anlamda Maliye Bakanlığının tebliğe çıkartılmayacak borç miktarını da daha da fazla geç kalmaksızın güncellemesi gerekiyor.

Son olarak okurumuz Mustafa bey sonradan gelen borç tutarını ödemem gerekir mi diye sormuş.

Sonradan gelen borç tutarı 30 TL’nin üzerinde olduğundan bu borcun da ödenmesi gerekiyor. Ancak ödeme yapılmadan önce yazıda belirtilen telefon numarasından güncel borç miktarını öğrenip, güncel borç miktarı üzerinden ödeme yapması gerekiyor, mümkünse.

(Kaynak: Eyüp Sabri Demirci / Karar.com | 08.09.2023)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM