BASINDAN YAZILAR
Ev Kadınlığı Sürelerini Borçlanma Halinde Sigorta Başlangıcı - MuhasebeTR

Ev Kadınlığı Sürelerini Borçlanma Halinde Sigorta Başlangıcı

4 Kasım 1975 doğumluyum. Hiç sigorta başlangıcım yokken 6 Kasım 1998'de Almanya'ya gittim. İlk ve tek çocuğumu 8 Nisan 1999'da Almanya'da doğurdum. Türkiye'ye kesin dönüş yaptığımız 25 Temmuz 2003 tarihine kadar oğluma Almanya'da baktım. Almanya'da hiç çalışmadım. Türkiye'ye döndüğümüzde 1 Haziran 2005'de isteğe bağlı sigortaya başladım. Almanya günlerimden biri (Almanya'da çocuk doğurup bakımını yaptığımdan) Türkiye'de sigorta başlangıcı sayılır mı? Alev Yüksel

Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların, akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih Türkiye'de ilk işe giriş tarihi olarak kabul ediliyor.

Ülkemiz ile Almanya arasında imzalanan sosyal güvenlik sözleşmesinde yer alan özel hükme göre Almanya'daki sigortalılık sürelerini borçlananların Almanya'da ilk işe başlama tarihi, Türkiye'de hiç çalışma yoksa ya da Türkiye'deki sigortalılığın başlangıç tarihinden önce ise Türkiye'de ilk işe giriş tarihi olarak kabul ediliyor.

Ancak ev kadınlığı süreleri akit ülke mevzuatına göre sigortalılık süresi olarak kabul edilmediğinden, bu süreleri borçlananların sözleşmeli ülkelerdeki ikamet başlangıç tarihleri Türkiye'de ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmiyor. Bu bağlamda, Almanya'da geçen ev kadınlığı sürelerini borçlandığınızda, Almanya'daki ikamet başlangıç tarihiniz Türkiye'de sigorta başlangıç tarihi olarak dikkate alınmaz. Türkiye'de 1 Haziran 2005 tarihinde başlayan sigortalılığınız, borçlanacağınız süre kadar geri gider.

Diğer yandan 4/b (Bağ-Kur) statüsünden emeklilik koşullarının tespitinde ve emeklilikte prim ödenmiş süreler esas alınıyor. 4/b statüsünden emeklilikte sigortalılık süresi şartı öngörülmediğinden, sigorta başlangıç tarihi sizin açınızdan önem arz etmiyor.

Dul aylığı alan anneye kızından aylık bağlanır mı?

Ek gösterge 3600 çıkarsa benim gibi kamu işçilerinin kıdem tazminatlarına bir etkisi olur mu? C. Efe

Kıdem tazminatı, aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde geçen çalışma süresinin her tam yılı için 30 günlük ücreti üzerinden ödeniyor. Her bir hizmet yılı için ödenecek tazminat tutarı, en yüksek Devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesi tutarını aşamıyor. Bu bağlamda, kıdem tazminatının alt sınırı asgari ücret, üst sınırı ise en yüksek dereceli devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek ikramiye tutarı olup, bazı meslek grupları için öngörülen 3600 ek gösterge ile ilgili yasal düzenleme yapıldığında kıdem tazminatına bir etkisi olmayacak.

(Kaynak: Sezgin Özcan / Sözcü Gazetesi | 13.11.2021)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM