BASINDAN YAZILAR
Kısa Çalışma Oran Hesaplamalarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar - MuhasebeTR

Kısa Çalışma Oran Hesaplamalarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kısa çalışma ödeneği kapsamında olan işyerlerine İş-Kur yetkililerince ay sonlarında çeşitli excell tablolar gönderilmektedir. Bu tablolardan bir tanesi de ORAN HESAPLAMA MODÜLÜ tablosudur.

Kısa çalışma oran hesaplaması, kısa çalışma yapılan dönemde kişilerin çalıştırılıp o kişilere SGK da prim tahakkuku yapılacaksa kullanılmalıdır. Kişiler o ay içerisinde hiç çalışmadıysa herhangi bir oran hesaplaması yapılmasına gerek yoktur.  Söz konusu tabloyu örnek ile açıklayacak olursak.

Örnek-  Nisan ayı 30 takvim günü

4 Pazar (Hafta sonu tatili)

1 Gün Resmi Tatil (23 Nisan)

Sonuç olarak Nisan ayında 5 tatil günü çıkartıldığında 25 işgünü bulunmaktadır.
Firmada Nisan ayında X kişisi 10 iş günü çalışmış olsun.

Bu durumda 25-10 =15 iş günü X kişisi kısa çalışma yapmış olacaktır. 

Tabloda “C” sütununda yer alan “KÇÖ YAPILAN İŞ GÜNÜ SAYISI”  başlığı altındaki satırdaki gün sayısı  ile  “D” sütununda yer alan “İŞKURUN ÖDEYECEĞİ TATİL GÜNLERİ” başlığı altındaki satırdaki gün sayısı, tablodaki formül gereği 0,50 altında olanlar günler bir alta, 0,50 üstünde olan günler bir üste tamamlanıyor.  Bu formüllere dikkat edilmesini, formüllerde düzeltme yapılarak söz konusu satırlara kesirli sayıların yazılması durumunda hesaplama doğru olacaktır. Ancak hesaplamada “E” sütununda yer alan “İŞKURUN ÖDEYECEĞİ KÇÖ GÜN SAYISI” başlığı altındaki satırdaki  günler kesirli olmamalıdır.  Kesirli günler var ise kesirler bir üste değil, bir alta tamamlanmalıdır.  (Örneğin hesaplamada 12,60 olan günün 12 gün gösterilmesi gibi.) Böylece işçi açısından SGK’da 1 gün kaybı olmamış olacak, İş-Kur’da çalışana faza ödeme yapmayacaktır. Ayrıca “F” sütunu altındaki “EXCELE EKLENECEK SAAT” saatte “E” sütununda yer alan “İŞKURUN ÖDEYECEĞİ KÇÖ GÜN SAYISI” orantılı olarak değiştirilmelidir. 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DURUMLARINDA ÇALIŞAN ÜCRETİNİ KİM ÖDEMELİ. 

Sokağa çıkma yasağı durumlarında İş-Kur’dan kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin (4857/Geçici 10.uncu madde)  alacak olan işçilerin o günlere ait ücretleri ödenek olarak İş-Kur tarafından ödenecektir.  İşyerinin kısa çalışma ödeneği kapsamında kısmi süreli çalışanları varsa veya KÇÖ başvurusu yoksa, işyeri fiilen çalışıyor ise bu durumunda söz konusu iş günlerine ait ücretler işverence ödenmelidir. İşveren ödediği ücret için isterse işçiye 4 aylık süre içinde telefi çalışması yaptırabilir. 

İşveren veya yetkililerinin yukarıdaki hususlara uymalarını, farklı uygulamaları olanların İş-Kur’daki yetkili memurlarla temasa geçerek gerekli düzeltmeleri yapmalarını öneririz. 

Bilgilerinize sunar, sağlıklı günler dileriz.

Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

(Kaynak: Saymmas | 04.05.2020)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM