BASINDAN YAZILAR
İşyerinden Kapıyı Vurup Çıkanın Tazminatı Yanabilir / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

İşyerinden Kapıyı Vurup Çıkanın Tazminatı Yanabilir / Okan Güray Bülbül

İşverenle sorun yaşayıp, istifasını vermeden kapıyı vurup çıkan işçi, haksız duruma düşebilir. İşçi eğer istifa nedenini ortaya koyabilirse kıdem tazminatını alabilir. Ancak bunu ispatlayamazsa, sinirinin kurbanı olabilir.

İşçilerin nasıl işyeri kurallarına uyması gerekiyorsa, işverenin de işçilerin tüm haklarını zamanında ödemesi, huzurlu bir ortam sunması gerekir. Bir işçi, işyerinedeki iş sözleşmesini birkaç yöntemle feshedebilir. Bunlardan en normali, işverene yazılı olarak iş sözleşmesini feshettiğini ve nedenini ifade etmesidir.

ÖFKENİZE ESİR OLMAYIN

Ancak bazı durumlarda bu yöntemin kullanılması mümkün olmayabilir. İşçi, büyük sorunlar yaşaması halinde istifasını vermeden de işyerinden kapıyı vurup çıkmak zorunda kalabilir. Bu gibi durumlarda işçinin ayrılma nedeninin ne olduğu konusunda sorun yaşanır. İşçi eğer istifa nedenini açıkça ortaya koyabilirse ve bu işverenden kaynaklı bir nedense kıdem tazminatı alabilir. Ancak bu nedeni ispatlayamazsa, sinirinin kurbanı olabilir. İş sözleşmesinin feshinin yazılı yapılması bir zorunluluktur. Fesih bildirimi karşı tarafa ulaştığı anda sonuçlarını doğurur. SMS’le, e-maille iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda, feshin geçerli olup olmadığına karar verilebilmesi için bu hususa bakılır. Fesih iradesini ortaya koyan ifadelerle eylemli olarak işe devam etmeme hali birleşirse bunun fesih anlamına geldiği kabul edilmelidir. Yani işçinin, işverene “Ben sürekli fazla mesai yapmak istemiyorum, bu devam ederse işe gelmeyeceğim” demesi ve işe gelmemesi de işçinin iş sözleşmesini feshettiği anlamına gelir. İşçi bu durumu ortaya koyduğunda istifa etmesine rağmen kıdem tazminatını alabilir.

NOTERLE DE İLETİLEBİLİR

Bazı durumlarda işçi istifasını noter kanalıyla da iletebilir. Kapıyı vurup çıkmak zorunda kalan bir işçi, noter kanalıyla istifa ettiğini, istifa gerekçesinin ne olduğunu belirtip bu çerçevede hak ettiği tazminat ve ücretlerin ödenmesi için ihtar çekebilir. İstifa haklı bir nedene dayanıyorsa işçi tazminatını alabilir.

YARGITAY: ÇALIŞAN İSPAT ETMELİ

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2019/11635 sayılı kararında, ödenmemiş ücret ve alacakları olan işçinin, bu nedenle işe gelmeyerek işi bıraktığını tanık beyanlarıyla ispat etmesi nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanacağına hükmetmiştir. Yine işverenin işçiye karşı ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı bir davranışı nedeniyle işçinin işyerini terk etmesi ve sonrasında bu durumu ispatlaması halinde işçinin haklı nedenle istifa ettiği ve kıdem tazminatına hak kazanması gerektiği yönünde Yargıtay kararları bulunuyor.

TANIK VE BEYAN ÖNEMLİ

İşçilerin sinirlerine hakim olamayarak ayrılıp işe gelmeyeceğim dedikleri durumlarda istifa nedenlerini ortaya koyabilecek delil ve tanık beyanlarını sunabilirlerse kıdem tazminatlarını alabilirler. Aksi takdirde istifa etmiş olurlar ve nedenlerini ortaya koyamazlarsa sinirlerinin kurbanı olurlar.

ZORLA İZNE ÇIKARAMAZ

İş sözleşmesi bazen işverenin olumsuz bir eylemiyle de feshedilebilir. İşverenin işçiyi işe almaması, otomatik geçiş kartına el koyması bu şekilde feshe örnektir. Yargıtay tarafından işverenin işçiyi zorla ücretsiz izne çıkarması bunu kabul etmeyen işçi yönünden ‘işverenin feshi’ olarak kabul edilir.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 03.03.2020)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM