BASINDAN YAZILAR
Sigara Yasağına Uymayan Tazminatsız İşinden Olabilir / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Sigara Yasağına Uymayan Tazminatsız İşinden Olabilir / Okan Güray Bülbül

Çalışanlar işyerinde sigara yasağının olduğu bölgelerde sigara içmişse tazminatsız olarak işten çıkarılabilir. Yargıtay da bu konuda çoğu kez işçileri haksız bulurken, bu nedenle kurallara uymak hayati önem taşıyor.

İşverenin işyerinde yönetim hakkı kapsamında alabileceği çeşitli önlemler var. Bu önlemler bazı durumlarda işçilerin kişisel özgürlüklerini sınırlandırıcı nitelikte olabilir. Örneğin işveren, işyerinde işçilerin sigara içmelerini yasaklayabilir. Ancak bunun için bazı şartların varlığı gerekli. İşveren bu şartlara uymadan işyerinde sigara içmeyi yasaklayamaz. İlk olarak işverenin işyerinde işçilerin sigara içmesini yasaklayabilmesi için bu durumun iş sözleşmesinde belirtilmiş olması gerekiyor. Yasağın hukuki olması için arkasında hukuki bir metin bulunmalıdır.

YANGIN TEHLİKESİ OLABİLİR

Örnek vermek gerekirse, işyerinde yangın tehlikesi varsa, işyerinde gerçekleştirilen faaliyet ve üretim tekniği yangın riskini artırıyorsa bu durumda işveren sigara içilmesini yasaklayabilir. İşyerinde yangın riskine karşılık sigara içilmesi yasaklanmış ve bu yasağa rağmen işçinin sigara içtiği tespit edilmiş ise işçi tazminatsız olarak işten çıkarılabilir. İşveren direkt olarak ‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’a dayanarak da sigara yasağı uygulayabilir. Bu durumda kanunun öngördüğü şekillerde kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklanabilir.

Ücret kesme cezası da var

İşveren işyerinde sigara içmeyi yasaklamakla birlikte bu işçiye ücret kesme cezası da uygulayabilir. Ancak ücret kesme cezası bir ayda iki günün üzerinde olamaz. Ayrıca işçiye ücret kesintisine ilişkin gerekçenin derhal ve sebebiyle birlikte yazılı olarak bildirilmesi gerek. İşveren ücret kesme cezasının karşılığında kestiği paraları, işçilerin eğitimi ve sosyal hizmetleri için kullanılıp harcanmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hesabına bir ay içinde yatırmalı. Bu paraları kendi arzu ettiği yerlerde kullanamaz.

Verimi düşürüyor

İşveren sigara içilebilecek uygun bir ortam oluşturmak durumundadır. İşveren işyerinde verimin düşmesini engellemek için de sigara içilmesini yasaklayabilir. Burada önemli olan sigara içilmesinin verimi azalttığının kesin olarak ortaya konulabilmesidir. Bunun dışında işveren işçilere sigara içilebilecek dönemleri belirtmek ve bu dönemlerde sigara içilebilecek bir yer ayarlamak durumundadır.

Çalışanlar işyerindeki tüm kurallara mutlaka uymalı

İşyerinde sigara içme yasağı uygulanıyorsa ve işçi yasağın söz konusu olduğu bölgelerde sigara içmişse tazminatsız olarak işten çıkarılabilir. Yargıtay bu konuda çoğu kez işçileri haksız buluyor. Sigara içen işçinin tazminatsız çıkarılmasının gerekçesi iki türlü olabilir. İlk olarak işveren, sigara alanı dışında sigara içen işçisini ‘işverenin emir ve talimatlarına uymama’ nedeniyle işten çıkarabilir. Bunun dışında yaptığı işin tehlikeli olması ve açık ve yakın risklere maruziyet nedeniyle sigara içmesi yasaklanmış işçinin sigara içmesi halinde ‘iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulmaması’ nedeniyle iş sözleşmesinin kıdem ve ihbar tazminatı ödenmeksizin feshedilmesi mümkündür. Bu nedenle işçiler işverenin belirlediği kurallara uymalılar.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 05.03.2019)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM