BASINDAN YAZILAR
Muhasebe Bilim İnsanlarını Üzdük Mü? / Vedat İlki - MuhasebeTR

Muhasebe Bilim İnsanlarını Üzdük Mü? / Vedat İlki

11 Yıldır İş ve Sosyal Güvenlik alanında bildiklerimizi paylaşıyorum.Yalansız,doğru olarak kanunların ve ikincil mevzuatların dilimiz döndüğünce yorumluyoruz.

Muhasebe bilimi ile uğraşanların sıkıntılarını da her zaman köşeme taşıdım ve taşıyacağım.

Muhasebenet kurucusu Eyüp Yüceli’den yazmaya başladım(SMMM) , muhasebe bilim insanı ile yola çıkmışız.
Yazılarımı bir çok meslek mensubunun sahibi olduğu sitelerde kullanılır.Bilgi paylaştıkça büyür felsefesine önem veriyorum.
http://www.muhasebetr.com/ulusalbasin/haber_oku.php?haber_id=24961
linki tıkladığınızda Muhasebenin bir bilim dalı olduğunu ve sıkıntıları detaylıca 01/03/2018 tarihinde paylaştım.
Yazının özeti;
Muhasebe diye bir kavram hayatımızda geniş yer tutsa da 21.yy Muhasebe bilimi ,Muhasebe mühendisliği de diyebiliriz.Muhasebe ana bilim dalı olmuştur.
Küçük işletmelerden(Küçük Esnaftan KOBİ’ye) büyük işletmelere (Endüstri) kadar,muhasebe departmanı dışında faaliyet gösteren finans,bütçe,satış,pazarlama,insan kaynakları,ihracat,ithalat,depo,üretim olmak üzere geniş yelpaze de tüm çalışanlarla  ilişkisi vardır.
Muhasebe aynı zaman da bağımsız bir meslek olarak yasayla belirlenmiş, statüye kavuşmuş,belli bir staj öncesi sınav,staj sonrası sınavla alınan meslek ruhsat adı verdiğimiz  yeterlilik belgesiyle, ister kendi bürolarında,isterse bir işverene bağlı olarak çalışma hayatı içinde meslek mensubu yer alırlar.
En önemli sorunlarından biri de odanın belirlediği defter tarifelerine uyulmaması,haksız rekabet yapılarak meslek mensuplarının bir başka mensubun defterlerini ondan ucuza tutması da meslek etiği ile uyuşmuyor.Angarya dediğimiz,mükellefin arabasının kaskosu,evinin sigortası,işyerinin elektrik,su aboneliği,miras gibi bir çok sorunun yanında Ticaret odalarındaki oda aidat ,kayıtlarına bile bakıyorlar.
Borçlar hukukuna göre açılan bu davalarda ciddi kayıplar söz konusu olurken,işverenlerde aslında mali cezalara karşı(Vergi/SGK) için sorumluluk sigortaları hayata geçirilmeli,işverenler tarafından bu sigortalar yaptırılarak kusur sahipleri de korunmalı yada makul miktarlar alınmalıdır.
Bir çok muhasebecinin birikimi evi,arabasıdır.Piyasa koşullarında artık muhasebeciler üzerlerine bir iğne dahi almak istemiyorlar.Hatta bir çok meslek mensubu bu işleri yapmamak üzere başka alanlara yönleniyor.
Detay yazımızda mevcuttur ,konular ağırlıklı olarak tavsiye edilmiştir.
NASIL ÜZMÜŞÜZ!
Meslek mensuplarını kırmaya üzmeye yönelik bugüne kadar bir yazı yazmadım.Aksine yaşanan elemli günlerde üzüntülere destek olmak adına yazdığım yazıda kullandığım paragrafların bütünü ve diğer yazılarım meslek mensubu adına yazdıklarım araştırılsa idi,yazım da tamamen duygulara tercüman olma adına kaleme aldığımı göreceklerdi.
http://www.muhasebetr.com/ulusalbasin/haber_oku.php?haber_id=26598
22.02.2019 günü Muhasebeci Öldü Diyeler Üç Gün Sonra Duyalar!
Bu yazım da meslek mensuplarının yaşadığı sağlık sorunları bunun sonucunda ortaya çıkan üzücü sonuçları paylaşmış idim.81 İl de bir çok SMMMO Başkanları yazılarımı takip eder,bir kısmı da beni tanır,kişiliğimi bilir,yazılarımı sitelerinde yayınlar.
Kişiliğim ve yapım kavgadan değil,uzlaştırmadan,bilgiyi paylaşmadan yana olduğumu da bilirler.
MÜCBİR SEBEBİ DİLE GETİRMİŞTİK YADA BU SIKINTIYI ANLATMAK İSTEMİŞTİM
Meslek Mensuplarının Odaları/Üst Kuruluşları var.Bu konularda komisyon oluşturmak suretiyle meslek mensuplarına ;
a.)Hastalık,
b.)Analık-Doğum,
c.)Yakınlarının vefatı,
ç.)Evlenme,
d.)Tabi ve Doğal Afet(Deprem,sel,yangın) gibi,
Buna benzer mücbir sebeplerde orta da varlığını sürdürse bile,meslek mensubu,
Evlendiğinde mutlu gününde,
Anne olduğunda,
Eşi çocuk dünya getirdiğinde(Baba olması),
Anası-babası ve yakını vefat ettiğinde cenaze de,
İş yeri yansa da,Deprem de yerle bir olsa da,sel götürse de işi ile birlikte yaşıyor.
Kısaca mücbir hallerin yasallaşması gerekir diye düşünüyorum.
Aşağıdaki Paragraf İse Yanlış Anlamalara ve Tepkilere Neden Olmuş!
‘’Oysa günümüzde meslek mensupları ise,meslek amacından uzaklaşmış,işveren emrinde onun her işlemini gören emir eri vazifesi görevi yüklenmiştir.
Mükellefin gözünde meslek mensubuna para veriyorum mali danışmanım
Her türlü hileyi ört bas eder
Denetimlerde yolsuzlukları örter
SGK karşısında kayıt dışılığı savunan’’
Burada realite halen piyasalarda mükelleflerin bazılarında oluşan ön yargıdır.Bir çok meslek mensubu da bu ön yargıdan şikayetçidir.Bundan dolayı da ücretlerinin üst birliklerine mükellefler tarafından ödenmesini yada vergi dairelerine yatırılmasını,ödenmeyen ücretlerine gecikme zammı ödenmesi istemelerinin altında yatan gerçek bizler Kamu İdaresinin Maaşsız ,”Vergi Tahakkuk ettiren”,Sigorta Primlerinin ve Kayıt içinde usule uygun çalışmasını sağlayan” yetkili kişileriz,o halde haklı saygıyı da görmek istiyoruz,yukarıdaki yazının altında yatan gerçekte bu.
Çünkü muhasebeci diye bir kavram yoktur,muhasebe bilimi vardır,zor ve bin türlü zahmetle bu ruhsatlar alınıyor,o yüzden de bunun için vurgu yaptım ”emir eri ”değiller diyerek!
Onlara işleri karşılığında ücret ödenmesi,muhasebe hilelerini,kayıt dışı ve vergi mevzuatından kaynaklanan denetimleri ortadan kaldıran kişi gözü ile bakılmadan,yasaların emrettiği kurallarda iş yapan meslek mensupları olduğunu mükelleflerin bilmesi gerekiyor.Meslek mensubunun sihirbaz olmadığını anlatıyorum.
Yazının bütününde meslek mensuplarını rencide edici kelime ve ifadeler kullanmam,zaten bu düşünce ile yazmam,bir çok meslek mensubu da yazılarımı bilir ve takip eder.
Alınganlık gösteren meslek mensupları olmuş,onların da gönüllerini kazanalım,çünkü ben de meslek mensubu olmak için ruhsatım olmasa da aynı eğitimi aldım,günün içinde ve sonunda yollarım meslek mensubu ile çakıştığı sürece meslektaşın meslek mensubuyum.
Yazı da fotoğrafın bütünü ve özü ”Mücbir Sebebi” dile getirmektir.
Üzdüğümüz meslek mensupları alınmasınlar,her zaman meslek mensubunu savunan yazılar yazmaya devam edeceğim.

(Kaynak: Alitezel | 01.03.2019)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM