BASINDAN YAZILAR
1 Temmuz’dan İtibaren Paranız Yoksa Hastalanmayın! / Mustafa İşcan - MuhasebeTR

1 Temmuz’dan İtibaren Paranız Yoksa Hastalanmayın! / Mustafa İşcan

Değerli okurlarım; bildiğiniz gibi daha önce 2 sefer Bakanlar Kurulu kararı ile 4-b (Bağ-Kur) prim borcunuz veya GSS prim borcunuz olsa dahi Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ile devlet üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde (üniversite hastaneleri) sunulan sağlık hizmetlerinden muayene, tedavi ve ameliyat dâhil olmak üzere sağlık yardımı hakkı getirilmişti. Ancak bu süre 30.06.2016 tarihinde sona erdi. Peki, şimdi ne olacak yüz binlerce kişinin 30.04.2015 tarihinden itibaren 12 ay ve daha fazla 4-b prim borcu silindiğinden dolayı yaklaşık 14 aylık tekrar prim borcu tahakkuk etmiştir ve bu sürenin bittiğini bilmediği için 01.07.2016 tarihinden itibaren vatandaşlarımız hastane kapılarından geri döndürülecektir. Keşke bitimine 1 ay kala kamu kuruluşlarına hatırlatma bazında birer bilgilendirme afiş broşür çalışmaları olsaydı da vatandaşlarımız “senin borcun var, sağlık hizmetlerinden faydalanamazsın” diye geri çevrilmeselerdi.

Peki bu durumda olan vatandaşlarımıza önerimiz, 6183 sayılı Kanunun 48. maddesindeki değişiklikler ile 5502 ve 5510 sayılı Kanunlarda öngörülen hükümler doğrultusunda, SGK Yönetim Kurulu'nun 05.12.2008 tarihli, 2008/481 sayılı kararı ile "Sosyal Güvenlik Kurumu 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 48. Maddesine Göre Yapılacak Tecil ve Taksitlendirmelerin Usul ve Esasları” çerçevesinde prim borcunuzu 36 aya kadar taksitlendirip ilk taksitinizi de peşin yatırdıktan sonra sağlık hizmetlerinden tekrar faydalanmaya başlayabilirsiniz. Tabi sağlık yardımınızın kesilmemesi için düzenli olarak hem alık primlerinizi hem de taksitlerinizi ödemeniz gerekir.

YURTDIŞINDAN EMEKLİ OLMAK

PINAR ÇELİK

1980 Türkiye doğumluyum. TC vatandaşıyım. 2010 yılından bu yana Almanya’da ikamet ediyorum. 2001–2008 yılları arasında 4A sigorta kolunda toplamda 836 gün çalıştım. Size sorum şu; emekli paramı topluca yatırıp emekli olabilir miyim Olabilirsem ne kadar bir miktar yatırmam lazım

Pınar hanım, 08.09.1999 ve 30.04.2008 tarihi arası ilk defa sigortalı olan bayanlar 4-a’dan (SSK) 20 yıl 7000 gün ve 58 yaşında normal emeklilik veya 25 yıl 4500 gün ile 58 yaşında emekli olabilirsiniz. Yaklaşık olarak 6–7 yıldır yurtdışında olduğunuzdan dolayı o süreleri borçlanma hakkınız var. Geriye kalan süreyi de borçlandıktan sonra 58 yaşında emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz.

İŞSİZLİK PARASI ALABİLİRSİNİZ

TAYFUN AL

Ben bir işyerinde çalışıyorum. Emeklilik için gerekli olan prim günüm doldu. Yaştan emekli olmak için bekliyorum. Beni işten çıkartırlarsa işsizlik parası alma hakkına sahip olur muyum

Tayfun bey, emeklilik için gerekli olan üç şart yerine geldikten sonra emeklilik dilekçesi verilebilir. Siz halen çalıştığınızdan dolayı emeklilik için gerekli olan yıl ve prim gününüzü doldurduğunuzdan yaşınızın dolmasını beklemektesiniz. Bu süreçte aktif olarak çalıştığınızdan dolayı adınıza sigorta primi yatırılıyordur ve işten kendi isteğinizle ayrılmadığınız ve işvereninin sizi kendi kusurunuzdan dolayı işten çıkarmadığı sürece işsizlik parası alabilirsiniz. Tabi, bunun için de diğer şartları sağlamışsanız yani son 3 yıl içinde 600 gün prim ve son 4 ay içinde kesintisiz sigortanız olmak kaydı ile.

ENGELLİ MEMUR EMEKLİLİĞİ

MEHTAP TOPAL ARDUÇ

19.10.1966 doğumluyum. 1993 yılı 7. aydan başlayan 175 günlük SSK kaydım var. 21.02.1995 tarihinde öğretmen olarak göreve başladım. % 98 engelliyim. Normal emekli maaş-ikramiye ile malul maaş-ikramiye arasında ne fark var Ayrıca yanımda çalışan, işlerimi yapmama yardımcı olan kişinin sigortasını devlet öder mi

 

Mehtap hanım, öncelikle malul müsünüz yoksa engelli olarak vergi indirimi belgeniz ile kuruma memur olarak mı atandınız, bunları bilmemiz gerekmektedir. Ancak ben engelli olarak atandığınızı varsayarak sorunuza yanıt vermek istiyorum. Normal emekli aylığı ile engelli veya malul emekli aylığı hesaplamasında bir değişiklik yok, ancak emeklilik ikramiye tutarları farklı olmaktadır.

Farklılığın nedeni çalışılan tam hizmete karşılık ödendiği için normal emekli olanlar çalıştıkları süre kadar, engelli veya malulen emekli olanlarda çalıştıkları süre kadar hesaplanan tutarda emeklilik ikramiyesi alabilmektedirler.

Ayrıca yanınızda çalışan ve işleri yapmanıza yardımcı olan kişinin sigorta primini devlet ödemez sadece bakıma muhtaç ağır engelli iseniz şartları uyuyorsa size bakan kişiye bakım parası öder devlet.

(Kaynak: Milligazete.com | 02.07.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM