BASINDAN YAZILAR
Bakkala Bile İşyeri Hekimi / Mehmet Bulut - MuhasebeTR

Bakkala Bile İşyeri Hekimi / Mehmet Bulut

 1 Temmuz, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çok önemli bir tarih. Bu tarihten itibaren mahallenizdeki küçük bakkallar bile iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda kalacak. Yoksa ceza ödeyecek…
 

İş sağlığı ve güvenliği yaklaşık dört yıldır ülkemizin gündeminden düşmüyor. 2012 yılından bu yana önce önemli yasal düzenlemeler yapıldı, ardından da kademeli olarak işverenlere birçok yükümlülük getirildi. Getirilen bu yükümlülüklerden belki de en önemlisi ise işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırılması.
 

Mevcut durumda iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma yükümlülüğü tüm işyerlerinde yok. Sadece çok tehlikeli ve tehlikeli işyerleri ile 50 ve üzerinde çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinde uzman ve hekim çalıştırılması mecburi. Ancak 1 Temmuz itibariyle 50’den az çalışanı bulunan işyerleri de iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmak zorunda kalacaklar.
 

Kimler Kapsama Giriyor?
 

İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında her işyerinin yürüttüğü faaliyete göre tabi olduğu bir tehlike sınıfı var. Buna göre işyerleri üçe ayrılıyor: Çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli…
 

1 Temmuz’dan itibaren tüm az tehlikeli işyerleri iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştıracak. Yani muhasebecilik faaliyeti yürüten bir mali müşavirden tutun emlakçıya, halı yıkama işyerlerinden tutun büro işyerlerine kadar tüm işyerleri kapsama girecek.

Uzman ve Hekim Nasıl Çalıştırılacak?


Bu yazdıklarımızdan sonra işverenler telaşa kapılmış olabilir. Ama uzman ve hekim çalıştırma noktasında bilmeniz gereken bazı şeyler var. Öncelikle kapsama alınacak 50’den az çalışanı olan işyerlerinde tam zamanlı uzman ve hekim çalıştırılması gerekmiyor. Bu işyerleri ortak sağlık ve güvenlik birimlerine (OSGB) başvurarak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırabilir. Buna göre az tehlikeli sınıftaki bir işyeri, çalışan başına ayda en az 10 dakika iş güvenliği uzmanı ve en az 5 dakika işyeri hekimi çalıştırması yeterli olacak. Örneğin 10 işçisi olan bir işyeri ayda 100 dakika süre ile iş güvenliği uzmanı 50 dakika süre ile işyeri hekimi temin etmesi gerekecek.

İşveren Kendisi Uzmanlık Yapabilir


Bu anlattıklarımızın yanında mevzuatımız 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için bazı şartlarla iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmasını zorunlu tutmuyor.

Yıllık Ceza 156 Bin TL…


50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerleri 1 Temmuzdan itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmazlar ise idari para cezası ödemek zorunda kalacak. Buna göre bu personellerin çalıştırılmadığı her bir ay için 6.511 TL idari para cezası ödenmesi gerekiyor. Eğer işyeri hem uzman hem hekim çalıştırmazsa bu ceza iki katına çıkacak ve her ay 13 bin TL ödenecek. Bu şekilde bir yıl boyunca personel çalıştırılmadığı tespit edilirse ödenecek ceza tutarı yaklaşık 156 bin TL olacak. Yani küçük işyerleri için oldukça yüksek bir meblağ söz konusu.

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 13.06.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM