BASINDAN YAZILAR
Selim EROL - Bağ-Kur’ a Sosyal Güvenlik Destek Primi Ödemeyenlerin Hali Ne Olacak? - MuhasebeTR

Selim EROL - Bağ-Kur’ a Sosyal Güvenlik Destek Primi Ödemeyenlerin Hali Ne Olacak?

1988 yılında SSK'dan emekli oldum. Küçük bir işyeri açtım. Halen gerçek usulde vergi mükellefiyim. 18.06.2007 tarihinde Bağ-Kur bana bir yazı gönderdi.
 

 İşyeri açtığım 1989 tarihinden 30.06.2007 tarihine kadar 3.952.-YTL. Sosyal Güvenlik Destek Prim Borcunuz var. Ödeyin diye. Benim Bağ-Kur'la hiçbir alakam olmadığı halde bu olay neyin nesi? Açıklarsanız memnun olurum. (Unvan:Dizel Pompa-NİĞDE)

Bağ-Kur'da Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) Uygulaması Nedir?

Sayın Okurumuz, 1479 sayılı Bağ-Kur Yasası uyarınca; -Bağ-Kur'dan emekli olduktan sonra yine Bağ-Kur'a tabi olmalarını gerektirecek şekilde bir işte veya işlerine devam edenlerin (vergi mükellefiyeti veya şirket ortaklığı gibi) Bağ- Kur'dan almakta oldukları emekli aylıklarından % 10 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılmaktadır. Aylık tutarları SGDP kesintisi yapıldıktan sonra kalan aylık tutarları kendilerine ödenmektedir.

-Bağ-Kur dışı kurumlardan emekli olmuş olanlardan (SSK, T.C. Emekli Sandığı, Banka veya Borsa sandıkları) emeklilikleri sonrasında Bağ-Kur' la ilişkilendirilmelerini gerektirecek (vergi mükellefiyeti veya şirket ortaklığı gibi) bir faaliyette bulunanlar ise her ay 12 inci basamağın % 10' u oranında (01.07.2007- 31.12.2007 devresi için 687,47.- YTL.*%10=68,7 YTL) SGDP ödemek zorundadırlar.

-Bağ-Kur emeklilerinden emeklilik sonrası faaliyetleri dolayısıyla aylıklarından yüzde 10 oranında SGDP kesilen emeklilerde bir problem bulunmamaktadır. Zira Bağ- Kur genel olarak bu durumda bulunan sigortalıların çoğunu kayıt altına almış ve SGDP kesintilerini de aylıklarından tahsil etmektedir.

-Genelde Bağ-Kur dışındaki kurumlardan emekli olup faaliyetleri nedeniyle Bağ-Kur'un SGDP'ne tabi olması gereken ve sizin durumunuzda olup ta gerek bilgi eksikliği gerekse uygulamadaki noksanlıklar nedeniyle Bağ-Kur' a SGDP ödemesi gerekirken bu güne kadar ödemede bulunmayanların veya bu durumlarını Bağ-Kur'a bildirmeyenlerin sayısı da oldukça fazla.

-Sayın okurumuz, sizin durumunuzun Bağ-Kur tarafından tespit edilmiş olması nedeniyle SGDP primlerinizi yasal olarak ödeme mecburiyetiniz bulunmaktadır. Ben bunu ödemem deme hakkınız da maalesef yok.

Bağ-Kur'a SGDP Ödemeyenler Ne Yapacak?

- Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Devredilen (SSK,Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) kurumlara ait bilgi işlem ve diğer alt yapı çalışmaları tamamlandıkça Bağ-Kur'a SGDP ödemeyen Bağ-Kur dışı Kurumlardan emekli olup da işyeri açan veya şirket ortağı olanların durumları da daha kolay tespit edilebilir hale gelecektir.

-Bu durumda bulunan okurlarımızı da buradan uyarmış olalım. SGDP kayıtlarını yaptırmayanlar cezalı duruma düşmemek için acele etsinler.

Yeni Sosyal Güvenlik Reformu Yasasında SGDP Uygulaması Var mı?

-5510 sayılı Yasanın "Yaşlılık aylığı almakta iken sigortalı olarak yeniden çalışmaya başlayanlardan sosyal güvenlik destek primi (SGDP) alınacağına ilişkin hükmü"nü düzenleyen 30'ncu maddesi Anayasa Mahkemesi'nce iptal olunmuştu.

-Sosyal Güvenlik Reformunun uygulama Yasası olan 5510 sayılı Yasa Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen maddeleri ve yeni düzenlemelerle birlikte tekrar hazırlanarak geçen hafta tarafların ve kamuoyunun görüşüne sunuldu.

-5510 sayılı Yasanın 30'ncu maddesinde yer alan yeni taslağa göre mevcut emeklilerden ve mevcut sigortalılardan da ileride emekli olanlara SGDP kesintisi yapılmayacak. SGDP kesintileri de reformun yürürlüğe girmesiyle sona erecek.

-Ancak 5510 sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olacaklardan yaşlılık aylığı bağlanmasını hak edenlerin, 4/b kapsamında çalışmaya başlayan veya faaliyette bulunan sigortalılardan 55 yaş ve altında olanlardan % 16, 56 yaş ve üzerinde olanlardan % 14 oranlarında sosyal güvenlik destek primi kesilmeye başlanacak.

* * *

Birden Fazla Sicil Numarası Olanlar Nasıl Emekli Olacaklar?

01.01.1953 doğumluyum. 26.07.1968 yılında SSK'lı olarak çalışmaya başladım. İki ayrı sicil numaram var.1973- 1974 yılları arasında 20 ay askerlik yaptım ve borçlanmadım. 1982-1995 yıllarında Bağ-Kur'a 13 yıl 8 ay prim ödedim. Borcum yok. Yine 1972 yılı sonrası götürü vergi mükellefi oldum. Müzik yaparak geceleri düğün işleri yaptım. Ödediğim vergilerde dolayı geriye dönük borçlanabilir miyim. Vergi Dairesi belgelerim hâlâ mevcut. 12.12.2005 tarihi itibariyle tekrar SSK'lı oldum. Halen sigortalıyım. Nasıl emekli olurum? (Mehmet UYAROĞLU-İZMİR)

Sayın UYAROĞLU, SSK'da iki farklı sicil numarası altında bulunan hizmetlerinizi bulunduğunuz SSK (SGK'ya devredilen) Müdürlüğü'ne müracaat ederek tek sicil numarası haline getirebilirsiniz. Bu durumda hizmetleriniz SSK tarafından verilen ilk sicil numarası altında toplanmış olacaktır.

-Askerliğinizi ilk sigortalılık başlangıcınızdan sonra yapmış olmanız nedeniyle, askerlik borçlanması sonucu 20 aylık askerlik süreniz sigortalı günlerinize ilave ettirebilirsiniz.

- 04.10.2000 tarihinden önce kayıt ve tescil yaptırmayan Bağ-Kur sigortalılarının, bu tarihten önceki vergi kayıtları Bağ-Kur tarafından sigortalılık hizmet süresi olarak kabul edilmemektedir. Dolayısıyla 1972 yılı sonrası hizmetleriniz için geriye dönük borçlanma imkanı bulunmamaktadır. Ancak Bu hizmetlerinizin ihyası için İş Mahkemesi'ne Medeni Kanununda belirtilen iyi niyet hallerini öne sürerek dava açma hakkınız da mevcut bulunmaktadır.

-Bağ-Kur'dan emekli olabilmek için 25 yıl fiili hizmet süresi gerektiğinden Bağ-Kur'dan emekli olmanız şu an mümkün bulunmamaktadır.

- SSK' dan emekli olabilmeniz için son SSK sigortalılığınızın başladığı 12.12.2005 tarihinden itibaren 3.5 yıl daha SSK sigortalısı olmanız gerekmektedir.(12.06.2009 yılına kadar)

-SSK'nın size getirmiş olduğu emeklilik şartı , Yaş aranmaksızın 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim şartıdır.

-Mevcut verilerinize göre hizmet birleştirme sonucunda gün şartınız da tamamlanmış olacaktır. Ancak SSK emekli olabilmeniz için mutlaka 12.06.2009 yılına kadar fiilen çalışmanız gerekmektedir.

Sağlıcakla ve sosyal güvenlikle kalın...

FAKS: (0312) 433 59 19

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 02.11.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM