BASINDAN YAZILAR
İş Kazasını Bildirmeyen Patron Hem Ceza Hem Tazminat Öder / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

İş Kazasını Bildirmeyen Patron Hem Ceza Hem Tazminat Öder / Okan Güray Bülbül

 İş kazasını zamanında bildirmeyen işverene 2.466 TL para cezası var. Ama daha önemlisi, işveren bildirmediği bir kaza sonrasında mahkemede yüksek oranda kusurlu çıkar. Bu da SGK’nın alacağı rakamın miktarını artırır. 

SİGORTALILARIN işyerlerinde iş kazası geçirmeleri halinde SGK bazı koşullar dâhilinde sigortalıya ve geride kalan hak sahiplerine bazı yardımlarda bulunur. Bu yardımların bedeli SGK tarafından karşılanmaktadır. Ancak iş kazasında işverenin kusurlu olduğunun mahkeme kararıyla tespit edilmesi halinde SGK yaptığı masraflar için işverenin kapısını çalar. Bu durumda işverenlerin iş kazası bildirimi yapmamış olması halinde kusur oranı ciddi ölçüde artacaktır. 

3 GÜN İÇİNDE BAŞVURMALI 

İşverenler işyerlerinde gerçekleşen iş kazalarını derhal işyerinin bulunduğu yerin kolluk kuvvetlerine ve en geç 3 işgünü içerisinde SGK’ya bildirilmek zorundadırlar. İş kazasını zamanında bildirmeyen işverene 2.466 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Ancak bu rakamdan çok daha önemli olan, işverenin bildirmediği bir iş kazası sonrasında mahkeme nezdinde kusur oranının çok yüksek belirlenecek olmasıdır. İşverenin ihmalini ortaya koyan bu davranış nedeniyle SGK’nın işverenden alacağı rakamın miktarı artacaktır.

Malul aylığı bağlanır 

İş kazasından sağ kurtulan fakat mesleki gücünü en az yüzde 60 kaybeden işçilere, 10 yıl sigortalılık ve 1.800 prim ödeme şartlarını sağlamış olmaları halinde malullük aylığı bağlanabilmektedir. Sigortalı eğer sürekli iş göremezlik geliri ve malullük aylığına aynı anda hak kazanmışsa yüksek olan aylığın tamamı, düşük olanın ise yarısı bağlanmaktadır.

İşçiye hangi yardımlar var?

İş kazası geçiren bir sigortalıya iş kazası sonrası rapor aldığı günler için geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Kaza sonrası meslekte kazanma gücünü en az yüzde 10 kaybeden işçilere sürekli iş göremezlik geliri bağlanmaktadır. Bu da kazanma gücü kaybına göre değişen oranlarla hesaplanmaktadır. 

Yakınlara ölüm geliri 

İş kazası sonrası hayatını kaybeden sigortalının geride kalan hak sahiplerine prim ödeme koşuluna bakılmaksızın ölüm geliri bağlanır. Bu yüzden olayın iş kazası olup olmadığı çok önemlidir. Olayın iş kazası olmaması halinde sigortalının geride kalan hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi için sigortalının en az 5 yıldır sigortalılık ve en az 900 prim gün sayısının sağlanması gerekecektir.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 28.08.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM