BASINDAN YAZILAR
'Patronu Şikayet'ten Kovulan Çalışan 6 Aylık Tazminat Alır / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

'Patronu Şikayet'ten Kovulan Çalışan 6 Aylık Tazminat Alır / Okan Güray Bülbül

 Fesih hakkının işveren tarafından kötüye kullanılması sonucunda çalışana 'kötüniyet tazminatı' alma hakkı doğuyor. İşçinin işveren aleyhine bir davada şahitlik yapması veya şikâyet etmesi buna örnek gösterilebilir.  

İŞ Kanunu kapsamında çalışan işçilerin 'kötüniyet tazminatı' alma hakları bulunmaktadır. Ancak kötüniyet tazminatını almak için bazı şartlar var. Fesih hakkının işveren tarafından kötüye kullanılması sonucu doğan bu tazminatı işçiler ancak mahkeme kanalıyla alabilmektedir. Yani 'kötüniyet' tazminatını almak çok kolay değil. Kötüniyet tazminatı hakkı kapsamında yer alan işçiler, işverenlerinden kıdemlerine göre belirlenen bildirim süresini ilişkin ücretinin üç katı tutarında tazminat talep edebilirler. Örneğin 3 yıldır aynı işyerinde çalışmış işçi kötüniyet tazminatı olarak 24 haftalık yani 6 aylık ücretini talep edebilir. 

DELİLLE İSPAT ETMESİ GEREKİYOR

İşçinin kötüniyet tazminatına alması yönünde karar verilmiş ve işveren işçiyi ihbar süresi kullandırmadan işten çıkartmışsa bu durumda işçi ihbar tazminatına da hak kazanır. Yani işçi feshin işverenin kötüniyeti dolayısıyla gerçekleştiğini kanıtlarsa ve işveren işçiyi işyerinden direkt olarak kovmuşsa bu durumda işçi ihbar tazminatına da hak kazanacaktır. Üç yıldır aynı işyerinde çalışan işçi bu durumda 24 haftalık ücreti yanında 8 haftalık ücreti tutarında ihbar tazminatını da alabilir. İşçi dava açtığında bu durumu ispat etmek zorundadır. Bu gibi durumlarda Yargıtay yalnızca kıdem süresinin dolması gibi sebepleri tek başına yeterli saymamaktadır. Bu nedenle işçiler delilleri toplayıp, davayı sonra açmalıdırlar.

'ALO 170'E İHBAR YAĞIYOR

SON dönemde işçiler işyerlerinde karşılaştıkları çeşitli olumsuz durumları ALO 170 hattına şikâyet etmeye başladılar. Fazla mesailerin ödenmemesi veya sigortasız işçi çalıştırılması gibi şikâyetler ALO 170’e son dönemde çok sık gelmeye başladı. Bu durumu işverenin bir şekilde öğrenmesi sonucu şikâyeti gerçekleştiren işçiyi işten çıkartması durumunda işçi kötüniyet tazminatı alabilecektir.

TAZMİNAT BRÜT ÜCRETTEN HESAPLANIR

KÖTÜNİYET tazminatı, kıdem ve ihbar tazminatı gibi işçinin brüt ücreti esas alınarak hesaplanır. Dolayısıyla işçi 24 haftalık kötüniyet tazminatına hak kazandığında 6 aylık brüt ücreti üzerinden hesaplanan rakamı alabilecektir.

HANGİ HALLER 'KÖTÜNİYET?'

Kanunda işverenin fesih hakkını kötüye kullanmasına ilişkin örnekler yok. Dolayısıyla konunun delilleriyle ortaya konması gerekiyor. Ancak işçinin işveren aleyhine bir davada şahitlik yapması veya işverenini yetkili makamlara şikâyet etmesi nedeniyle işten çıkartılması kötüniyet tazminatını doğuracaktır. Diğer yandan işçinin siyasi bir partiye veya derneğe üye olması ve kadın işçinin iş sözleşmesinin hamile kalması nedeniyle feshedilmesi durumlarında da fesih hakkının kötüye kullanılması söz konusudur.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 15.08.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM