BASINDAN YAZILAR
Araç Masraflarının Hangileri Vergiden İndirilebilir? / Yusuf Keleş - MuhasebeTR

Araç Masraflarının Hangileri Vergiden İndirilebilir? / Yusuf Keleş

 Özellikle büyük şehirlerde çevremize şöyle bir baktığımızda lüks otomobillerin çok fazla arttığına şahit oluyoruz

Herkesin bir anda zengin olması mümkün olmadığına göre, lüks araçlarda görülen bu artışın açıklaması nedir? Kanuni bir zorunluluk gelecek olursa çevremizde gördüğümüz lüks araba ve ciplerin üzerinde “x inşaat ve turizm ltd şti” veya “y tüketim malzemeleri aş” logoları göreceğimizden emin olabilirsiniz. Çünkü birçok mükellef ve şirket sahibi, kendisine, eşine hatta çocuklarına aldığı arabayı şirket adına kaydediyor.

Günümüzde hem insanlar hem de ticari işletmeler için araçlar vazgeçilmez bir ihtiyaç olmuş durumda. Şirketler personeli ve ortakları için araç satın alabildikleri gibi, bu araçları kiralama yoluna da gidebiliyor. Gerek araç alımında gerekse de kullanım aşamasında Özel Tüketim Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi birçok vergi ödeniyor. Peki mükelleflerin yaptıkları bu harcamaları ve ödedikleri vergileri hesaplarında indirim olarak göstermeleri mümkün değil midir? Elbette vergi kanunlarımızda mükelleflere bu yönde birçok avantaj tanınmış durumda.

Ticari Araçların Vergisi İndirilebiliyor

Ticari araç olarak kabul edilen panelvan, minibüs, kamyon gibi taşıtların alımında ve kullanımında yapılan masraflar şirketlerde gider olarak gösterilebiliyor. Bu araçların maliyetleri amortisman yoluyla giderleştirilebilirken, alınan aracın niteliğine göre ödenen KDV de ödenecek KDV'den indirilebiliyor. Ayrıca sigorta, kasko, yakıt, bakım ve onarım giderleri de Gelir veya Kurumlar Vergisi'nden indirim konusu yapılabiliyor. Bunun için aracın şirket üzerine alınması ve şirket kayıtlarında gösterilmesi yeterli. Ayrıca doktor, mimar, avukat vb. serbest meslek erbabı da kendileri üzerinde kayıtlı aracı aktife kaydederek bu imkândan faydalanabilir.

Ticari kapsamında olmayan ve mevzuatta binek otomobil olarak belirlenen taşıtların alımında ödenen KDV, ödenecek KDV'den indirilemez. Buna mukabil bu verginin Gelir veya Kurumlar Vergisi matrahından indirilmesi mümkündür. Aynı şekilde bu araçların alımında katlanılan maliyet de amortisman yoluyla giderleştirilir. Ticari olsun binek otomobili olsun tüm araçlar için satın alınan yakıt, yağ, lastik, parça gibi mallara veya tamir, bakım, onarım, kasko hizmetlerine ödenen bedeller gider yazılabilirken ödenen Katma Değer Vergisi de indirim konusu yapılabilir.

Leasing Sözleşmelerinde MTV

Araçlar için ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin gider yazılıp yazılamayacağı, aracın türüne göre farklılık gösteriyor. Araçlar eğer MTV Kanunu'nun 1 No'lu listesinde yer alan binek otomobili veya arazi taşıtı ise bu araçlar için yılda iki kere ödenmekte olan MTV gider olarak yazılamıyor. Şirket için alınan araç 2 No'lu listede yer alan kamyonet, kamyon, çekici, otobüs, minibüs gibi ticari araçlardan ise ödenen MTV'nin gider olarak gösterilmesine müsaade ediliyor.

Leasing yöntemiyle satın alınan, daha doğrusu şirketler tarafından önce kiralanıp daha sonra devralınan araçlarda ise durum daha karışık. Çünkü bu araçlar leasing firmaları üzerinde kayıtlı oldukları için MTV leasing firması tarafından ödeniyor ve kiracı şirkete yansıtılıyor. Araçlar için ödenen cezalarda da durum aynı. Bu gibi durumlarda leasing firmaları ödedikleri vergi ve cezayı doğrudan müşteriye yansıttıkları için ödeme ve tahsilatı kayıtlarına yansıtabilecek, fakat kiracı şirketler 2 No'lu listede yer alan ticari araçlar dışındaki MTV ödemelerini kanunen kabul edilmeyen gider olarak kaydetmek zorunda.

Rent a Car Sistemi

 

Mükelleflerin yaygın bir şekilde başvurdukları diğer bir yöntem de kullanacakları araçları kiralamaktır. Bir aracı satın almak ile kiralamak arasındaki avantaja farklı açılardan kıyaslama yapılarak karar verilebilir. Özellikle binek araçlarının KDV, MTV gibi vergilerinin indirimine müsaade edilmemesi bu araçları kiralamayı daha cazip hale getiriyor. Çünkü araba kiralama işi yapan firmanın vereceği faturada yer alan tutar doğrudan giderlere atılabiliyor. Yani  amortisman ayırarak yapılan harcamanın sonraki yıllarda gider yazılması gibi bir yola başvurulmuyor. Kiralama şirketine ödenen KDV'nin indirimine de müsaade ediliyor. Diğer yandan araç alımı için ayrılacak kaynak, diğer ticari işlemler için kullanılabilecektir. Araçlar için yapılacak tamir, bakım, kasko gibi giderler rent a car firması tarafından karşılanır. Kiralama konusu araç için yapılan akaryakıt giderleri de ayrıca gider olarak gösterilebilir.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 11.08.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM