BASINDAN YAZILAR
Evlenip, 1 Yıl İçinde İstifa Eden Kadın Tazminata Hak Kazanır / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Evlenip, 1 Yıl İçinde İstifa Eden Kadın Tazminata Hak Kazanır / Okan Güray Bülbül

 Kadın çalışanların evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde kendi istekleriyle işyerinden ayrılmaları halinde kıdem tazminatı hakkı bulunuyor. Ancak işverenin SGK'ya düşük ücretten bildirim yapması çalışanı mağdur edebilir. 

SORU: 5 yıl bir şirkette çalışıp, evlilik nedeniyle çıkan bir bayan nasıl tazminat alabilir? Yani maaşı yüksek fakat SGK'sı asgari ücret üzerinden yatıyorsa, hesaplamayı nasıl yapabiliriz? Yardımcı olursanız sevinirim. (Sema Çelik)
CEVAP: Evlenen kadın işçilerin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde kendi istekleriyle işyerinden ayrılmaları halinde kıdem tazminatı hakkı bulunmaktadır. Bu çerçevede kadın işçi istifa ederek kıdem tazminatı alabilir. Belirttiğiniz durumda yani gerçek ücretten düşük SGK’ya bildirim yapılmış olması halinde işçinin mağduriyeti söz konusu olacaktır. İşçi iş mahkemesine dava açarak durumu ispatlarsa hem geçmiş primlerini, hem de gerçek ücreti üzerinden kıdem tazminatını işçiye ödemek durumunda kalırsınız.

İZİNDE TAMAMLANMIŞ SÜREYE PATRON KARAR VERİR

SORU: İşe giriş tarihim 01.05.1992 olup, bu yıla kadar izinlerimi tam olarak kullandım. Ancak, bu yıl 1 yılın dolmasına 1 ay kala emekli olmam nedeniyle 1 yıl dolmadığı gerekçesiyle yıllık iznimi kullanamadım. Bu uygulama doğru mudur? Emekli olduğum şirketle üyesi bulunduğum Basisen Sendikası arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi'nin ilgili maddesini değerlendirdiğimde, kıdem tazminatı hesabının hatalı yapıldığı kanısındayım. Genel kural, ilgili yasa maddelerinin işçi lehine değiştirilebileceği yönünde değil midir? (Ümit Kalyon)
CEVAP: Yıllık iznin hak edilmesi için gerekli süre tamamlanmamışsa inisiyatif işverendedir. İşveren isterse tamamlanması gereken süre dolmadan işçinin kıdemiyle orantılı olarak izin hakkını kullandırabilir. Ancak işveren bu inisiyatifi almayabilir de. Toplu iş sözleşmeleri kanunun üzerinde bir hak öngörüyorsa bu durumda işçinin lehine olan uygulama geçerlidir. Ancak yine de kıdem tazminatı tavanı söz konusudur. 

SÖZLEŞMELİ İL DEĞİŞİKLİĞİ YAZIYOR MU?

SORU: İstanbul dışında çalışıyorum. İşverenimin İstanbul’daki ofisinde çalışmak için görevlendirmeyi teklif etmesi halinde nelere dikkat etmem gerekiyor? İstanbul'da sunulacak imkânların dezavantaj oluşturması halinde tazminatımı alabilir miyim? (Erkan Can)
CEVAP: İşyeri değişiklikleriyle ilgili olarak hukuki dayanak teşkil eden en önemli belge iş sözleşmesidir. Sözleşmenizde bu yönde bir hüküm bulunuyorsa işyeri değişikliklerine uymanız gerekir. Bu açıdan iş sözleşmeniz hayati önem taşıyor. 

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 29.07.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM