BASINDAN YAZILAR
Bayramda Çalışmak Zorunlu Mu? / Ersin Umdu - MuhasebeTR

Bayramda Çalışmak Zorunlu Mu? / Ersin Umdu

 Yaklaşık 17-18 saate varan oruç günleri üç gün sonra bitiyor ve inşallah Ramazan Bayramı’nı kutlayacağız. İstisnai görevler haricinde genel olarak kamu görevlerinde çalışan işçi ve memurlar için Bakanlar Kurulu arife günü olan 16 Temmuz’u da tam gün idari tatil saydı. Bu idari izin devlette çalışanlar için geçerli olup özel sektör için geçerli değil. Ama kamudaki gibi çalışanlarına arife günü için izin verecekler önce izin verip daha sonra telafi edecek şekilde çalıştırabilir. Ancak bazı çalışanlar da aksine işverenlerinin talimatları gereği mecburen bayramda da çalışmak zorunda kalıyorlar. Peki İş Kanunu’na göre bayramda çalışma yönünde işçinin çalışmama inisiyatifi var mıdır? Çalışılması halinde ücreti farklı ödenir mi?

 

İŞ SÖZLEŞMENİZ ÖNEMLİ
 

Eğer iş yerinde bayram günlerinde çalışmaya ihtiyaç duyuluyorsa, işveren işçileri bayram tatili olan günlerde işçiyi çalışmaya zorlayamaz. Burada işçinin çalışmama yönünde inisiyatifi vardır. Ancak işçi ile işveren arasında yapılan iş sözleşmesinde veya varsa toplu iş sözleşmenizde ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışacağınıza ilişkin bir hüküm varsa ve işveren de çalışmanızı isterse çalışmak zorundasınız. Böyle bir hüküm yoksa ve ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışacağınıza ilişkin bir onay vermemişseniz bayramda çalışmak zorunda değilsiniz.
 

BİR FAZLA ÜCRET ÖDENİR
 

İş sözleşmesinde çalışma zorunluluğunuz olmamasına rağmen yine de çalışıyorsanız ücretiniz normal ücretinize göre farklı hesaplanır. İş Kanunu’nda “Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günü” olarak kabul edilen günlerde çalışma ücreti de günlük ücreti yüzde 100 zamlı ödenmesi gerektiği belirtilmiştir. Buna göre; bayramda iş yerinde işçiler çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak; tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. Eğer işvereniniz ücretinizi bu şekilde usulüne uygun ödenmediği takdirde İşkur Müdürlüğü’ne şikayette bulunabilirsiniz.
 

İyi bayramlar…
 

Bu yazı vesilesi ile tüm okurlarımızın bayramını kutluyorum… Sağlık, bereket ve esenlik dolu günler dilerim…

DOĞUM BORÇLANMASI, SİGORTA GİRİŞ TARİHİNİ GERİYE GÖTÜRMEZ

Soru: 1987/9. ayda sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra 1992 yılında doğum yaptım ve doğumdan sonra üç yıl çalışmadım. Doğum borçlanması yaparsam sigorta başlangıcı geriye gider mi? Ne zaman emekli olurum? (Nuray Demirel)
 

CEVAP: Ne yazık ki yapacağınız doğum borçlanması erkeklerin yaptığı askerlik borçlanması gibi başlangıç tarihini geri götürmüyor. Sadece gün olarak emeklilik gününe ilave ediliyor. Sigorta girişinize göre; 20 yıl, 44 yaş ve 5 bin 225 günle emekli olabilirsiniz. Eğer prim gününüz eksikse doğumdan sonra çalışamadığınız iki yıla kadarki süreyi doğum borçlanması ile tamamlayabilirsiniz. Ancak prim gününüz yeterli ise doğum borçlanması yapmanıza gerek yok. Çünkü doğum borçlanması diğer hizmet borçlanmalarından ayrı sadece eksik prim günün tamamlanmasını sağlar. 

(Kaynak: Millet.com | 13.07.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM