BASINDAN YAZILAR
Sağlık Uygulama Tebliğinde Son Düzenlemeler / Vedat İlki - MuhasebeTR

Sağlık Uygulama Tebliğinde Son Düzenlemeler / Vedat İlki

 25/07/2014 Tarihli Resmi Gazete SUT ait değişiklikler yayınlanmıştır.

Siz okurlarımıza can alıcı noktaları paylaşıyoruz.

Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında (vakıf üniversiteleri hariç) öğretim üyeleri tarafından mesai saatleri dışında bizzat verilen sağlık hizmetleri için  SGK’CA  belirlenmiş sağlık hizmetleri bedelinin bir defada asgari ücretin iki katını geçmemek üzere(1134*2), poliklinik muayenelerinde en fazla iki katı(1134*2), diğer hizmetlerde en fazla bir katı (1134*1)kadar ilave ücret alınabilir.

(EK:RG-25/07/2014-29071/ 2 md.Yürürlük: 25/07/2014)Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ve üniversitelere ait ilgili birimlerin birlikte kullanımına ilişkin protokolü bulunan sağlık hizmeti sunucularında öğretim üyeleri tarafından ilave ücret alınamaz.

İlave Ücret Alınmayacak İşlemler

Kardiyovasküler cerrahi branşında yapılan cerrahi işlemler

ACİL SERVİSTE MUAYENE 90 KİŞİ

“Acil servis/polikliniğine başvurularda ise özel sağlık hizmeti sunucularında bir acil servis doktoru için günlük muayene sayısı 90’ı geçemez. Sağlık Bakanlığının “Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ” e göre triyaj uygulamasında Kırmızı alan tarifine giren acil servis/polikliniğine başvurular olması halinde günlük muayene sayısı 90’ı geçebilir, ancak bu durum dahil günlük toplam sayı hiçbir şekilde 100’ü geçemez.”

TERÖRLE MÜCADELE KANUNUNDA İMPLANT 700 TL.

3713 sayılı Kanuna göre aylık bağlanmış maluller, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı maddesi veya 2330 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) ve (f) bentlerinde sayılanlardan 3713 sayılı Kanun kapsamına giren olaylar sebebiyle aylık bağlananlar ile 3713 sayılı Kanun kapsamına girmese dahi başkasının yardımı ve desteği olmaksızın yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olan vazife ve harp malullerinde ise her implant için en fazla 700 (yedi yüz ) TL üzerinden”

5510 60 /c-1,3,9 DIŞINDAKİLER DİŞ HEKİMLERİNE GİDEBİLECEK

5510 sayılı Kanunun 60/c-1, 60/c-3 veya 60/c-9 bentlerinde sayılan kişiler hariç olmak üzere SGK kapsamındaki diğer kişilerin özel sağlık hizmeti sunucuları ile SGK sözleşmesi olmayan resmi sağlık hizmeti sunucuları diş ünitelerindeki ağız ve diş sağlığı hizmetleri aşağıdaki şekilde yapılacaktır.

ENGELLİLER İÇİN DİŞ TEDAVİSİ

1) %40 ve üzerinde özürlü kişiler hariç olmak üzere kapsamdaki kişilerin özel sağlık hizmeti sunucuları ile Kurumla sözleşmesi olmayan resmi sağlık hizmeti sunucularındaki diş ünitelerinde yapılan ağız ve diş sağlığına ilişkin tedavileri (ortodonti hariç) Kurumca ödenmez.

2) %40 ve üzerinde özürlü kişilerin özel sağlık hizmeti sunucuları ile Kurumla sözleşmesi olmayan resmi sağlık hizmeti sunucularındaki diş ünitelerinde yapılan diş tedavilerinin ödenebilmesi için, özürlülük durumu belgelendirilmelidir.Bu hastalar; Sağlık Bakanlığına bağlı ağız ve diş sağlığı merkezleri (ADSM), ağız ve diş sağlığı hastaneleri, ağız ve diş sağlığı eğitim ve araştırma hastaneleri veya üniversitelerin diş hekimliği fakültelerince üç diş hekimi tarafından sağlık kurulu raporu düzenlenmesi halinde, özel sağlık hizmeti sunucuları ile Kurumla sözleşmesi olmayan resmi sağlık hizmeti sunucularındaki diş ünitelerine başvurabilirler. Sağlık kurulu raporunda, yapılacak ağız ve diş sağlığına ilişkin tedaviler açıkça belirtilmelidir. Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 10 gün (raporun alındığı gün dahil) içinde tedaviye başlanılması gerekmektedir.

3) Başta zihinsel özürlü olmak üzere iletişim kurulamayan veya algılama güçlüğü yaşanan özürlü kişilerin diş tedavileri, sınırlı uyuşturma altında gerçekleştirilemiyorsa ve genel anestezi altında müdahale gerekmesi durumunda genel anestezi bedelinin ödenebilmesi için; tedavinin anesteziyoloji ve reanimasyon uzman hekiminin sorumluluğunda genel anestezi altında cerrahi müdahale uygulanabilen, asgari tıbbi malzeme ve ilaçların bulunduğu genel anestezi ile müdahale birimi olan sağlık hizmeti sunucularında yapıldığının belgelendirilmesi gerekmektedir.

 

ORTODONTİ TEDAVİ

Ortodontik tedavi gereksinimi olan hastalar; Sağlık Bakanlığına bağlı ağız ve diş sağlığı merkezleri (ADSM), ağız ve diş sağlığı hastaneleri, ağız ve diş sağlığı eğitim ve araştırma hastaneleri veya üniversitelerin diş hekimliği fakültelerince en az bir ortodonti uzmanının/ortodonti konusunda doktoraya sahip diş hekiminin yer aldığı üç diş hekimi tarafından sağlık kurulu raporu düzenlenmesi halinde, özel sağlık hizmeti sunucuları ile Kurumla sözleşmesi olmayan resmi sağlık hizmeti sunucularındaki diş ünitelerine başvurabilirler. Tedavinin başlanacağı il sınırları içerisinde, ortodonti uzmanının/ortodonti konusunda doktoraya sahip diş hekiminin bulunmaması halinde sağlık kurulu üç diş hekiminden oluşur. Sağlık kurulu raporunda yapılan tedavinin estetik amaçlı olmadığı ve maloklüzyon tipi açıkça belirtilir. Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay içinde tedaviye başlanılması gerekmektedir.

KORDAN KANI KAPSAMDA

Akraba dışı kemik iliği vericisinin ülkemizde bulunması halinde(EK:RG- 25/07/2014-29071 / 7 md. Yürürlük: 25/07/2014) “Yurtiçi kemik iliği temini/kordon kanı temini” bedeli, SUT eki EK-2/C Listesi üzerinden kemik iliği doku bilgi bankasına fatura karşılığı fatura bedelini aşmamak üzere karşılanır.

1/5/2013 tarihinden önceki SUT kuralları gereği SGK  karşılanamayan yurt dışındaki kemik iliği bankaları aracılığı ile yapılan kemik iliği/kordon kanı tarama ve teminine ilişkin fatura bedelleri yukarıdaki hükümler doğrultusunda SGK  karşılanır.

FİZİK TEDAVİ DE 31-60 ÖZEL ,ÜSTÜ RESMİ

SUT eki EK-2/D-2 Listesinde “G80 kodu ile yer alan tanılarda; 31-60 seans fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının resmi sağlık hizmeti sunucularında ya da nöroloji, ortopedi uzmanlarının olduğu özel sağlık hizmeti sunucularında yapılmış olması, 60 seans üzeri fizik tedavi uygulamalarının da resmi sağlık kurumlarında yapılmış olması gerekmektedir.

TÜP BEBEK YENİ DÜZENLEME

Evli olmakla birlikte evlat edinilmiş çocukları hariç çocuk sahibi olmayan genel sağlık sigortalısıkadın ise kendisine, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu karısına, en fazla iki deneme (siklus) ile sınırlı olmak üzere uygulanan IVF tedavilerine ilişkin giderler, aşağıda belirtilen şartların birlikte gerçekleşmesi halinde Kurumca karşılanır.

09/04/2013 HATAYI YAZMIŞTIK HAKLILIĞIMIZ TEYİT OLDU

23 yaşını doldurmuş, 39 yaşından küçük şartı geldi.

YURTDIŞI TEDAVİ SÜRE UZAYACAK

Kurumun onayı ile tedavi süresi uzatılabilir.

YOL VE GÜNDELİK GİDERLERİNDE SÜRE UZADI

Sevkin yapıldığı gün dahil 5 işgünü içinde sevk edilen sağlık hizmeti sunucusuna müracaat edilmiş olunması gerekmektedir.

 

KAPLICA UYGULAMASINDA  SÜRE UZADI

Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği gün dahil(Değişik: RG- 25/07/2014-29071 / 15 md. Yürürlük: 18/04/2014) 5 işgünü içinde kaplıca tesisine müracaat edilmesi gerekmektedir. Bu süre içinde kaplıca tesisine müracaat edilmemesi halinde yol gideri ve gündeliklerin ödenebilmesi için yeniden sağlık kurulu raporu düzenlenmesine gerek bulunmayıp, raporun geçerli olduğu süre içerisinde sağlık hizmeti sunucusu tarafından elektronik ortamda veya SUT eki EK-2/F formu (sevk belgesi) düzenlenmesi ve(Değişik: RG- 25/07/2014-29071 / 15 md. Yürürlük: 18/04/2014)  5 işgünü içerisinde kaplıca tesisine müracaat edilmesi gerekmektedir.

SONUÇ:

Sağlık Uygulama Tebliğinde son yapılan düzenlemelerle geri ödeme listesine yeni ilaçlar dahil edildi, gazi ve harp malullerinin diş implant bedellerinin devlet tarafından karşılanması sağlandı, engellilerin özel diş hekimlerine sevk şartı kaldırıldı.

2 yılla sınırlı olan yurt dışı tedavi süresi için sınırlama kaldırılarak, tedavisini yurt dışında devam ettiremeyen hastaların sorunu giderildi.

Belli bir hastalık için yurt dışına gönderilen hastalara gönderildiği ülke tarafından sevke konu hastalık dışında farklı bir tedavi yapılması öngörülmüş olması halinde, SGK  onayı (yeniden rapor vs. alınması) zorunluluğu getirilerek bu konudaki mevzuat açıklığı giderildi.

Bu hastalıklar için Psoriyazis vulgaris, romatoid artrit, hepatit, prostat kanseri, kolorektal kanser vs. tedavisinde kullanılan yeni ilaçlar ödeme listesine alındı.

Ara verilen alerji tedavileri yeniden kapsama alındı.

IQ testi yerine sağlık kurulu geldi.

İlaç geri ödeme listesine 150 ilaç,3 özel amaçlı mama ilavesi var.

SGK karşılanmayan kordon kanı bedeli karşılanacak.

Tüp bebek uygulamasında eşlerden birinin soy bağı kurulmuş sağ çocuğunun olmaması şartı kaldırıldı.

Acilde 90 hasta ,özel hallerde 100 hastaya çıkacak.

Tıbbi malzemelerde ödeme şartları değişti.

İki yeni hakem hastane geldi.

İstanbul (Şişli Etfal) ve İzmir(Yenişehir)  illerinde.

(Kaynak: Alitezel.com | 01.08.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM