BASINDAN YAZILAR
Avrupa Birliği Kriterleri İşsizlik Oranını Düşürmez / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Avrupa Birliği Kriterleri İşsizlik Oranını Düşürmez / Okan Güray Bülbül

 Şubat ayında kullanılmaya başlanan yeni standartlar işsizliği düşük göstermek için değil, Avrupa Birliği kriterlerine uyum için.

Mart ayı işsizlik verisi dün açıklandı. TÜİK şubat ayında ilk kez hanehalkı işgücü anketini yeni bir yöntemle yayımladı. Bu yeni yöntem Avrupa Birliği (AB) kriterleri kapsamında tasarlandı ve uyum için oluşturuldu. Yani Türkiye’nin işsizlik oranının diğer ülkelerle karşılaştırması konusunda bu yönteme geçmesi gerekiyordu.   

İŞSİZLİK ORANI İŞGÜCÜ ANKETİYLE HESAPLANIYOR 

Hanehalkı işgücü anketi ağırlıklandırılmış temsil kabiliyetine göre belirlenen örneklem yöntemi çerçevesinde bazı haneler seçiliyor. Yani bütün nüfusu temsil edeceğine inanılan bölge ve nitelikte hanelere uygulanan anket üzerinden değerlendirme yapılıyor. Bütün dünyada bir örneklem üzerinde yapılan anketin sonuçları üzerinden işsizlik oranı tahmin ediliyor.

ESKİDEN AYDA BİR KEZDİ ŞİMDİ HER HAFTA YAPILIYOR

Hanehalkı işgücü anketi 2014 Ocak ayından önce her ayın pazartesi ile başlayan ilk haftasında uygulanıyor ve ayın tamamına ilişkin tahmin yapılıyordu. Fakat ocak ayından itibaren hanehalkı işgücü anketi her hafta yapılmaya başlandı. Yani bir ayda dört kez bu anketteki sorulara verilen cevaplar üzerinden değerlendirmeler yapılacak. Böyle olunca hem daha güvenilir sonuçların alınması mümkün olacak hem de işsizlik açısından çok önemli olan mevsimsellik daha net olarak ortaya konulabilecek.   

KIR-KENT AYRIMI ARTIK YENİ YAPI ÜZERİNDEN

İşsizlik oranının tahmin edilmesinde yeni yöntem anketin çok daha fazla haneye ve dolayısıyla daha geniş bir kitleye uygulanmasını öngörüyor. Diğer yandan büyükşehirlere dahil edilen ilçe ve bazı köyler de ankete adapte edildi. Böylelikle işsizliğin kır-kent ayrımı da güncellendi.   

İŞSİZ SAYILMA KRİTERİ DE DÜZENLEMEYLE DEĞİŞTİ 

Yeni yöntem anketteki işsiz sayılma kriterini değiştiriyor. Yeni yöntem öncesinde bir kişinin işsiz sayılması için son 3 ay içinde iş aramış ve iki hafta içerisinde işe başlayabilecek durumda olması gerekiyordu. Yeni yöntemde ise bir kişinin işsiz sayılması için son dört hafta içerisinde iş aramış olması gerekiyor. İki hafta içerisinde işe başlayabilecek olma kriterinde bir değişiklik yok. Çünkü işsiz sayılmak için çalışma istek ve arzusunda olmak, iş aramak ve iş bulunca işe başlayabilecek durumda olmak gerekiyor.Dolayısıyla yapılan yöntem değişikliğinin işsiz sayısında bir azalmaya neden olabileceği görülüyor. 

TAZMİNAT İÇİN 7000 GÜN ŞARTINA TABİSİNİZ

SORU: 2002’de işe başladım. 4.020 gün prim ödemem var. 12 yıldır aynı firmada çalışıyorum. 15 yıllık tazminat alabilmem için Eylül 1999 öncesi mi işe başlamam gerekiyor? 15 yıllık tazminat hakkım yok mu? (Sabriye Tutar) 

CEVAP: Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999’dan sonra olduğundan, 15 yıl süre ve 3.600 günle kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılma hakkınız yok. Priminizi 7.000 güne tamamladığınızda kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılma hakkınız var.

3 SORU 3 CEVAP

Babanızdan dolayı aylık alamazsınız

SORU: Emekli dul kadınım. Destek primine tabi olarak da çalışmaktayım. Bağ-Kur emeklisi babamdan anneme maaş bağlandı. Ben de babamdan dul maaşı alabilir miyim? (Filiz Gündoğdu) 

CEVAP: Bağ-Kur, emekli kız çocuklarına anne veya babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Babanızdan aylık alamazsınız.

Ödediğiniz prim geri ödenmez

SORU: Emekli Sandığı’na tabi memurum. Öncesinde SSK’lı çalışmışlığım var. Hizmet birleştirmesi yapmadım. SSK’ya ödenen primlerimi alabilir miyim? (Nizamettin  Kolcu) 

CEVAP: Geri alamazsınız. Emekli Sandığı’ndan emekli olmak durumundasınız. 

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 17.06.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM