BASINDAN YAZILAR
Türkiye'de Bu Mesleğe Havada Karada İş Çok! / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Türkiye'de Bu Mesleğe Havada Karada İş Çok! / Okan Güray Bülbül

 Türkiye’de eleman bulmakta zorluk çekilen meslekler var. Patronlar en çok tekstil makinecisi ararken bunu garsonluk, satış danışmanlığı ve güvenlik görevlisi izliyor.

İŞKUR 2013 yılının ilk dönemi için Türkiye İşgücü Piyasası Talep Araştırması (TİPTA) sonuçlarını açıkladı. Araştırma kapsamında işverenlere hangi mesleklere eleman bulmakta zorlanıyorsunuz sorusu sorulmuş. Cevaplar çok çarpıcı. İşgücü temininde en çok zorluk çekilen meslekler imalat ve toptan ve perakende ticaret sektöründe. Bu iki sektördeki işgücü ihtiyacı toplam işgücü piyasasının ihtiyacının yüzde 57,5’u. Yani bu iki sektörün temininde güçlük çektiği meslekleri çözersek işgücünün yarısına dair ihtiyacı da çözmüşüz demektir. 

EN ÇOK İSTANBUL’DA ELEMAN AÇIĞI VAR 

Temininde en çok güçlük çekilen mesleklerin İstanbul’da yoğunlaştığı görülüyor. Temininde güçlük çekilen mesleklerin yüzde 35,1’i İstanbul’da. İstanbul’u, Ankara, İzmir ve Bursa izliyor. Eleman temininde güçlük çekilmeyen iller de var. Hakkari, Ardahan, Tunceli, Bayburt ve Gümüşhane’de işverenler işyerlerindeki pozisyonlar için sıkıntı çekmeden eleman bulabiliyorlar.  

EN ÇOK TEKSTİK MAKİNECİSİ

İşverenler en çok tekstil makinecisine ihtiyaç duyuyor. Bu meslek, temininde güçlük çekilenler içerisinde yüzde 7,8 ile açık ara önde. Yani tekstil makinecileri bugün işsiz kalmayacakları gibi orta ve uzun vadede de işverenlerin en çok ihtiyaç duyacakları elemanlar konumundalar. Satış elemanı, kaynakçı, garson ve güvenlik görevlisi temininde güçlük çekilen meslekler içerisinde. Kaynakçılık mesleki eğitim sonrası kişilerin edinebilecekleri bir beceriyle gerçekleştirilebilecek bir meslek. Ancak ne yazık ki, kimse kaynakçı olmak istemediği için mesleksizlik sorunu devam ediyor. Diğer yandan garsonluk, satış danışmanlığı ve güvenlik görevlisi hizmetler sektörünün eleman ihtiyacının gelecek dönemde de süreceğini gösteriyor.

ANKARA'DA DIŞ LASTİK HAZIRLAMA...

Analizlerde çarpıcı sonuçlar var. Örneğin Ankara’da istihdam artışı beklenen meslek olarak dış lastik hazırlama işçisi çıkmış. 1657 pozisyon dış lastik hazırlama işçisi için hazır durumda. İzmir’de ise meyve sebze üretimi çerçevesinde defolu ürünleri ayıklayan, sebze ve meyvelerin büyüklüklerine göre düzenlemesini yapan ayıklama işçisi için istihdam artışı bekleniyor.

2 SORU 2 CEVAP

EMEKLİ OLMAK İYİ BİR SEÇENEK

SORU: 12 sene SSK primi ödedim daha sonra yurtdışına taşındım ve ülkeye dönmeyi düşünmüyorum, ödediğim primleri ve ya bir kısmını geri alabilir miyim? (Gamze Mutlu) 
CEVAP: 12 sene 4320 gün prim ediyor. Yurtdışında da bir süre daha çalışırsanız en kötü ihtimalle 5000 gün prim ve 60 yaş şartları ile emekli olursunuz. Nitekim bunun dışında da primlerinizi ancak yaşı tamamladığınızda iade edecekleri için emekli olmak daha doğru bir yol olabilir. 

ERKEN EMEKLİ OLABİLİR MİYİM?

SORU: 16.04.1971 doğumluyum. 02.09.1991 sigorta girişim var 4193gun 4/a 1yıl 9ay 18gun -4/b askerlik borçlanmasıyla erken emekli olabilir miyim? (Erol Güngör) 
CEVAP: Askerlik borçlanması sigorta girişinizden önce ise size erken emeklilik sağlar. Ancak daha sonra ise gün kazandırır. 25 yıl sigortalılık / 53 yaş ve 5600 prim günü şartlarınız bulunmakta. Kalan prim 754 gün. Askerlik sürenizin tamamını borçlanırsanız bu prim günü düşer.

ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ GÜÇLENİYOR

İŞKUR temininde güçlük çekilen meslekleri azaltmak, işgücü arzı ile talebini eşleştirmek için önemli çalışmalara imza atıyor. Bu çalışmalardan birisi de, üniversitelerde hizmet noktaları açmak. İŞKUR bu çerçevede Gazi Üniversitesi’nde 7 Mart’ta Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber’in de katılımlarıyla hizmet noktasını açtı. Üniversitelerdeki hizmet noktalarının daha da çoğalması işgücü piyasasında genç işsizliği sorununun çözümünde olumlu sonuçlar doğuracaktır.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 11.03.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM