BASINDAN YAZILAR
Yüzbinlerce SGK'lı MOSİP 'ten Muzdarip / İbrahim Işıklı - MuhasebeTR

Yüzbinlerce SGK'lı MOSİP 'ten Muzdarip / İbrahim Işıklı

 Bir kaç yıl önce SGK Başkanlığı MOSİP denilen sisteme geçti. Ancak o gündür, bugündür sigortalıların dertleri ve sıkıntıları bitmiyor ve gün geçtikçe de artıyor. sadece MOSİP değil, aynı zamanda SPAS (Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi) programında da çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Örneğin, sağlık yardımı alma hakkı olan bir kişi "Kendisi veya yakınları üzerinden provizyon için müstehaklığı yoktur. Provizyon verilememiştir"gibi sistemden kaynaklanan hatalı uygulamayla karşılaşabiliyor.

SGK'nın birçok işlemi elektronik ortamda takip etmeye çalışması çok güzel bir uygulama. Ama keşke diğer kurumların elektronik sistemlerini nasıl işlettiklerini biraz araştırsalar.
SGK'nın yaptığı tahsilatlarda sigortalılara ödediği geçici iş göremezlikler de MOSİP sistemi üzerinden yapılmaktadır. MOSİP sistemi düzenli çalışmadığı için işverenler prim borcunu, borcunu taksitlendirenler taksit ödemelerini yapamamakta, ödediği miktarlar borçlarına eksik intikal ettirilmekte, işverenlerin ödemeleri hesaplarına eksik yatırıldığı için 5 puan indirimli, teşvik kodlu bildirgeleri SGK'ya verememektedir.
Yine hasta olduğu için çalışmayan ve tek gelir kaynağı SGK'dan alacağı hastalık parası olan gariban sigortalılar gerek MOSİP sisteminden kaynaklanan sorunlar gerekse SGK'nın yeni hastalık parası ödeme sisteminin sağlıklı işlememesi nedeniyle aylardır paralarını alamamaktadır.
Normalde 10 günde bir para alması gereken yüzbinlerce sigortalı, aylardır bir kuruş alabilmiş değil. SGK'dan alacağı bir kaç yüz liralık rapor parasıyla (geçici iş göremezlik ödeneği) çocuğuna okul kıyafeti alacak anne-babalara Allah sabır versin diyelim.
 *****
SGK'ya tavsiyeler
Buradan SGK yönetimine hiç bir art niyet olmadan, tamamen SGK'nın kutsiyetini düşünen ve vatandaş odaklı çalışmasını isteyen bir vatandaş olarak bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Öncelikle SGK'nın da diğer bütün büyük banka ve kurumlar gibi teknoloji serbest bölgelerinde bu işler için bir "Teknoloji Üssü" kurması ve piyasadaki en nitelikli ekiplerle çalışması gerekmektedir.
Özellikle, vergi ve sosyal güvenlik primi gibi diğer avantajları dikkate alındığında hem daha düşük maliyetle, hem de daha kaliteli hizmet verilmesi mümkün olacak. Yani, SGK Ankara'da merkezde memur almayı bırakarak, tüm şirketler gibi bu işte ihtisaslaşacak ve hem mevzuatı hem de yazılımı uyumlaştıracak nitelikli ve tecrübeli bir kadro ile bu işlerin kalbi olan teknoloji bölgelerinde yapması gerekiyor.

Siz bugüne kadar hiç, herhangi bir bankanın yazılımdan kaynaklanan sorunlardan dolayı para tahsilatı yapamadığını, bir sanal alışveriş sitesinin kilitlendiğini, facebook-youtube gibi sosyal paylaşım sistemlerinin kapandığını duydunuz mu? Duyamazsınız, çünkü bankalar, siteler bu işte bütün imkanlarını kullanırlar.
SGK yöneticilerine de buradan rica ediyorum; lütfen gelin siz de en iyi hizmeti, en sağlıklı ve en ucuz şekilde sigortalılara ve işverenlere ulaştırın. Lütfen hayatı kolaylaştırın.
 *****
E-raporda biraz daha sabır!
Bir kaç ay önce SGK çağ atladı ve artık sigortalıların almış oldukları raporlar elektronik ortamda düzenlenecek ve işverenler, SGK personeli, hastaneler ve sigortalılar büyük bir dertten kurtulacak diye sevinirken, 1 Temmuz'dan bu yana uygulanan sistemin birçok eksikliği ve sorunu ortaya çıkmaya başladı.

Yurttaşlar, sigortalılar, işverenler uygulamanın sağlıklı çalışmamasından dolayı son derece tedirgin. Çünkü işin ucunda şimdi olmasa bile yakın zamanda idari para cezası var. Şimdilik İPC uygulanmadan önce yazı gönderilip 5 iş günü içinde sisteme çalışılmadığının girilmesi isteniyor. Yakında bu uyarı mekanizması kaldırılırsa SGK'nın hatasını işverenler çekecek.
Bir kişiye düzenlenen raporu ne doktor bulabiliyor, ne SGK ne de işveren.  Sistemle ilgili olarak, personelin rapor alması halinde işverenleri uyaracak bir mekanizmanın olması ve mutlaka işverenlere SMS veya e-posta gibi uyarıcı bir sistemin olması gerektiğini ilgili kişilere daha önce iletmiştim. Umarız bu ve buna benzer diğer eksiklikler giderilir ve büyük umutlar bağlanan istirahat raporlarının elektronik ortamda düzenlenmesinde ve rapor paralarının (geçici iş göremezlik ödeneği) e-ödeme ile ödenmesinde mutlu sona ulaşırız.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 19.09.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM