SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Şirkete alınan araçların KDV’sinin indirilmesinde binek ve ticari araç olup olmadığı nasıl bir yöntemle ayırt edilir?

Şirkete alınan araçların KDV’sinin indirilmesinde binek ve ticari araç olup olmadığı nasıl bir yöntemle ayırt edilir?

 

Soru:

 

Şirkete alınan araçların KDV’sinin indirilmesinde binek ve ticari araç olup olmadığı nasıl bir yöntemle ayırt edilir?


Cevap:
Bilindiği üzere 3065 sayılı Katma Değer Vergi Kanununun 29/1-a maddesi hükmüne göre, mükellefler yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri belirtilmektedir.

Ayrıca aynı kanunun 30/b maddesi ile faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi, mükelleflerin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği belirtilmektedir.

Bu Kanununun uygulamasına yönelik olarak yayımlanan 10 Sıra Numaralı Katma Değer Vergisi Sirkülerinde;

"Fabrika çıkışı kapalı kasa kamyonet olarak imal edilen motorlu araçlar, 87,04 tarife pozisyonunda belirtilen eşya taşımaya mahsus motorlu araçlar kapsamına girmektedir. Bu araçların iktisabında yüklenen KDV genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.

Bu araçlara koltuk konulması ve binek otomobil olarak ruhsat değişikliği yapılması halinde Dünya Gümrük Örgütünün 1977 yılında yaptığı 19. dönem toplantısında aldığı karara ve buna dayalı olarak Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün 12.03.1998 tarih ve 1998/9 sayılı genelgesi çerçevesinde araçların değişiklikten sonra sahip olduğu yük ve yolcu kapasitelerinin karşılaştırılması yapılacaktır.
Bu karşılaştırmada kişi başına 70 kg'lık ağırlık esas alınacaktır. Buna göre aracın değişiklikten sonra şoför hariç 4 kişilik yolcu koltuğu bulunması halinde yolcu taşıma kapasitesi (5x70) = 350 kg olarak kabul edilecektir. Değişiklikten sonra araç için öngörülen yük taşıma kapasitesinin 350 kg'dan fazla olması halinde taşıt 87.04 tarife pozisyonu kapsamındaki 'eşya taşımaya mahsus motorlu araçlar' olarak mütalaa edilecek ve aracın iktisabında yüklenen KDV indirim konusu yapılabilecektir. Yolcu kapasitesi yük kapasitesinden fazla olan taşıtlar ise 87.03 tarife pozisyonundaki 'binek otomobil' kapsamında değerlendirilecek ve bunların iktisabında yüklenen vergi indirim konusu yapılamayacaktır." denilmektedir.

Buna göre, yukarıda açıklanan yasa hükümleri ve sirkü açıklamaları çerçevesinde; söz konusu araç işyerinde kullanmak üzere alınmış ise, aracın yük taşıma kapasitesi (istiap haddi) 500 kg, olduğu varsayılırsa yolcu taşıma kapasitesi ise (5x70kg) =350 kg olduğu tespit edilmiş olup yapılan mukayesede yük taşıma kapasitesinin yolcu taşıma kapasitesinden fazla olması nedeniyle 87.04 tarife pozisyonunda 'eşya taşımaya mahsus motorlu araçlar' kapsamında değerlendirildiğinden söz konusu aracın envantere dahil edilmiş olması kaydıyla ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.


Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com

(21.04.2010)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM