Çalışanlarınıza ‘Vergisiz’ Aylık 2.326 TL Ödeyebilirsiniz!

Berkay Özgüven
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
berkayozguven@toluenymm.com

9 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 7420 sayılı Kanunla işverenleri ve çalışanları yakından ilgilendiren oldukça önemli ilgili iki önemli düzenleme yapıldı.

Son derece önemli olan bu düzenleme, çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma gideri karşılığı olarak aylık 1.000 TL’ye kadar yapılacak ödemeler ve personele yemek bedelinin nakit olarak ödenmesi ile ilgili.

İş hayatında, alışkanlıkları değiştirmek zor.

Ancak, özellikle son dönemde maliyetlerdeki yükselmeyi göz önüne aldığınızda, mevcutta uygulamış olduğunuz maaş sisteminizi tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir.

ÇALIŞANA DOĞALGAZ DESTEĞİ NEDİR?

7420 sayılı Kanunun geçici 1. Maddesi ile, işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30 Haziran 2023 tarihine kadar (bu tarih dahil), mevcut ücretlerine ilave olarak yapılan aylık 1.000 TL'yi aşmayan ödemeler Gelir Vergisi ve SGK Priminden istisna edildi.

Dolayısıyla, 9 Kasım tarihinden itibaren 30 Haziran 2023’e kadar 8 aylık süre boyunca çalışanlarınızın elektrik, doğalgaz giderlerini aylık 1.000 TL olarak karşılamanız durumunda ‘vergi’ ödemeyeceksiniz!

Bu istisnadan faydalanılabilmesi için, yapılacak söz konusu ödemelerin mutlak suretle çalışanların mevcut ücretlerine ek olarak yapılması gerekiyor.

DOĞALGAZ DESTEĞİNİN VERGİSEL AVANTAJI NE KADAR?

İstisna nedeniyle Hazine'nin bir asgari ücretlide vazgeçtiği gelir vergisi 178,40 TL, SGK primi ise 454,60 TL tutarında. Yani, Hazine’nin vazgeçtiği toplam tutar, 633,00 TL!

Süreci tersinden yorumlarsak, bu istisna olmasaydı, bir asgari ücretlide işverenler net 1.000 TL.ye kadar yapacakları söz konusu ödemeler nedeniyle 178,40 TL gelir vergisi ve 454,60 TL SGK primi fazladan ödeyeceklerdi. Yani, işverenlerin, istisna nedeniyle bir asgari ücretlide toplam kazancı 633 TL oluyor.

İş yerinizde çalışan personel sayısını düşündüğünüz de işverenlere ‘nefes’ aldıracak bir düzenleme.

Çalışanların ise ücretleri söz konusu istisna nedeniyle en az 1.000 TL artmış olacak.

Bize göre, çok önemli bir teşvik.

PERSONELE ÖDENEN YEMEK BEDELLERİNDE SON DURUM NE?

7420 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, işverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 TL’yi aşmayan kısmı gelir vergisinden istisna edildi.

Bu düzenleme 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Yeni yılda ise bu tutarın günlük 114 TL olması bekleniyor.

Daha önce, bu şekilde nakit olarak yapılan ödemelerin tamamı gelir vergisine tabi tutuluyordu.

Yapılan bu düzenleme ile yemek çeki, yemek kuponu ve yemek kartı verilmesi suretiyle sağlanan menfaatlere ilaveten nakit ödenen yemek bedelleri de gelir vergisi istisnası kapsamına alındı. Yani, istisna uygulaması için menfaatin yemek çeki, yemek kuponu ve yemek kartı verilmesi suretiyle sağlanması şartı artık yok.

Ancak, bu istisna düzenlemesinin SGK primini kapsamadığını hatırlatmak isteriz.

Mevcut durumda, bu 51 TL’nin 12,94 TL’lik kısmı SGK priminden istisna, aşan kısım prim kesintisine tabi.

Öte yandan, ilerleyen günlerde SGK Yönetim Kurulu tarafından günlük brüt asgari ücretin %6'sı (12,94 TL) tutarındaki SGK prim teşvikinin, günlük KDV hariç 51 TL tutarındaki vergi teşvikine paralel seviyeye yükseltilmesi bekleniyor.

Sonuç Olarak;

Çalışanlarınıza günlük 51 TL yemek bedeli olarak yaptığınız ödemeleri, aylık bazda düşündüğünüz de 51 TL * 26 GÜN = 1.326 TL ‘vergisiz’ olarak gerçekleştirebileceksiniz.

Bu noktada, en önemli kıstas çalışılan gün sayısı olduğu için 26 gün baz alınarak hesaplamayı gerçekleştirdik.

Üstelik, yeni yılda söz konusu rakamın günlük 114 TL olması bekleniyor.

SGK prim teşviki paralel seviyeye ulaştığında personel maliyeti açısından son derece önemli bir uygulama olacaktır.

Ayrıca, aylık 1.326 TL ödemiş olduğunuz yemek bedelinin yanında, 1.000 TL doğalgaz-elektrik yardımını da  ücretlerine ilave olarak gerçekleştirdiğiniz de aylık olarak toplamda 2.326 TL ‘vergisiz’ çalışanlarınıza ödeme gerçekleştirebileceksiniz!

Bize göre, bu değişiklikler, işverenler açısından oldukça önemli bir fırsat niteliğinde.

15.11.2022

GÜNDEM