Anadolu Ajansından Haberler
Maliye Bakanı Ağbal’dan Kurumlar Vergisi'nin Artırılmasına İlişkin Açıklamalar | Muhasebe TR

Maliye Bakanı Ağbal’dan Kurumlar Vergisi'nin Artırılmasına İlişkin Açıklamalar

- "(Kurumlar Vergisi'nin artırılmasına ilişkin) Sadece geçici olarak yaptığımız bu düzenlemeyi imkan bulursak eski haline getireceğiz. Kalıcı bir düzenleme değil. Mali alanımız olduğu anda o vergi artışından vazgeçeceğiz" - "(Taşeron işçilere kadro verilmesi) EKK'da taşeron konusunu bir daha konuşacağız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bizim çalışmalarımızı beraber ele alacağız. EKK, taşeron ile ilgili bir çerçeve oluşturacak. Hükümet olarak oturacağız, karar vereceğiz" - "Şu ana kadar belediyeler de dahil olacak şekilde teknik çalışmalar yürüdü. Farklı kurumlarda farklı statüler, farklı çözümler var. Bunu da EKK'da ve Bakanlar Kurulunda konuşacağız"

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "torba yasa" tasarısında Kurumlar Vergisi'nin artırılmasına ilişkin, "Sadece geçici olarak yaptığımız bu düzenlemeyi imkan bulursak eski haline getireceğiz. Kalıcı bir düzenleme değil. Mali alanımız olduğu anda o vergi artışından vazgeçeceğiz." dedi.

Ağbal, Ocak-Eylül 2017 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları, 2017 Yıl Sonu Bütçe Gerçekleşme Tahmini ve 2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'na ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen torba yasa tasarısında Kurumlar Vergisi'nin artırılmasına reel sektörün tepkisinin sorulması üzerine, daha önceki yıllarda da bütçe dengesi için tedbirler alındığını, bunları yaparken her zaman için bütçe dengesinin, kamu maliyesi dengelerinin ekonomik istikrara destek vermesini gözettiklerini ifade etti.

Ağbal, bütçe açığının borçlanarak karşılandığına dikkati çekerek, bütçe açığı ne kadar artarsa özel sektörün kullandığı kredi imkanını devletin kullanacağını, o zaman özel sektörün kredi imkanının daralacağını söyledi.

Kamu maliyesi ile özel sektörün dengesinin bir istikrara işaret etmesi gerektiğini ifade eden Ağbal, "Belki bir miktar özel sektörden vergi yoluyla kaynak alacağız ama aslında bütçe dengesi sayesinde de özel sektörün bankacılık sektöründen kullanamayacağı bir kaynağı da özel sektöre bırakmış olacağız." dedi.

Ağbal, özellikle 2018-2020 arasında özel sektörün yatırım harcamalarının da artacağını varsaydıklarına işaret ederek, "O zaman özel sektörün daha fazla kaynak kullanması lazım. Kamunun, özel sektörün yerine geçip daha fazla bankalardan kaynak almaması lazım. Bunu temin etmek gerekiyor. Getirdiğimiz vergi artışının doğurduğu ilave maliyetten çok daha fazlasıyla ekonomik istikrar zaten özel sektör yatırımlarının önünü açacak." diye konuştu.

Söz konusu düzenlemenin 3 yıllık dönemi kapsayan geçici bir madde olduğunu dile getiren Ağbal, Bakanlar Kuruluna da geçici olan bu madde döneminde oranı tekrar aşağı çekebilmesi için yetki verildiğini vurguladı.

Ağbal, kamu maliyesi dengelerini gözeteceklerinin altını çizerek, "Sadece geçici olarak yaptığımız bu düzenlemeyi imkan bulursak eski haline getireceğiz. Kalıcı bir düzenleme değil. Mali alanımız olduğu anda o vergi artışından vazgeçeceğiz." ifadesini kullandı.

- "Taşeron konusunu EKK'da bir kez daha konuşacağız"

Bir soru üzerine, taşeron işçilere kadro verilmesi konusunun bugün Bakanlar Kurulunda gündeme gelmeyeceğini dile getiren Ağbal, şöyle konuştu:

"Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) taşeron konusunu bir daha konuşacağız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bizim çalışmalarımızı beraber ele alacağız. EKK taşeron ile ilgili bir çerçeve oluşturacak. Sonra biz bu oluşturulan çerçeveyi Bakanlar Kuruluna taşıyacağız. Hükümet olarak oturacağız, karar vereceğiz. Taşeronun kamuya alınması 'aldım' demekle olmuyor. Bunun birçok parametresi var. Kapsam, istihdam statüsü ne olacak, geçiş süreci düzenlemeleri ne olacak? Buradaki taşeron firmaların durumları ne olacak? Birçok parametre var. Biz, Çalışma Bakanlığı ile farklı alternatifleri masaya getireceğiz. Her bir parametre ile ilgili değerlendirmelerimizi yapacağız. Bir taraftan çalışanlarımızın kamuya geçişinin en uygun koşullarını oluştururken, bir taraftan da kamu maliyesi ve kamu hizmet sunumu açısından da bu sistemin en elverişli olmasının yolunu açacağız. Şu ana kadar belediyeler de dahil olacak şekilde teknik çalışmalar yürüdü. Farklı kurumlarda farklı statüler, farklı çözümler var. Bunu da EKK'da ve Bakanlar Kurulunda konuşacağız."

Ağbal, 2018'de öğretmen alımı olacağını ifade ederek, kamuya kaç personel alınacağını Bakanlar Kurulunda konuşacaklarını belirtti.

Kanal İstanbul'a ilişkin bir bütçe hazırlığı olup olmadığının sorulması üzerine de bu projenin çalışmalarının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yürütüldüğüne dikkati çeken Ağbal, söz konusu proje için henüz bütçe çalışma aşamasında olmadıklarını söyledi.

- "(MTV düzenlemesi) İlk defa vergi sistemimizde vergi adaletini güçlendiren, ödeme ilkesini hayata geçiren yeni bir vergi sistemine geçiyoruz. Bu, verginin artışından bağımsız bir konu" - "Geniş toplum kesimleri de muhalefet partileri de bu düzenlemeyi, vergi adaletine ve ödeme gücü ilkesine uygun buluyor ve destekliyor. 2 milyon liranın üzerinde Ferrari alıyorsanız, 6 bin liralık ilave vergiyi de vereceksiniz" - "Ocak 2018'de en düşük memur maaşı 2 bin 830 liraya çıkmış olacak"

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "torba yasa" tasarısında Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) düzenlemesine ilişkin, "İlk defa vergi sistemimizde vergi adaletini güçlendiren, ödeme ilkesini hayata geçiren yeni bir vergi sistemine geçiyoruz. Bu, verginin artışından bağımsız bir konu. Geniş toplum kesimleri de muhalefet partileri de bu düzenlemeyi, vergi adaletine ve ödeme gücü ilkesine uygun buluyor." dedi.

Ağbal, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Torba yasa tasarısında Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Kurumlar Vergisinde yapılan düzenlemenin, ortaya çıkan açığı telafi etmeye yeterli olup olmadığının sorulması üzerine Ağbal, geçen cuma günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda maddeler görüşülürken alınan tedbirlerin bütçeye etkileri konusunda komisyon üyelerinden bilgi talebi geldiğini söyledi.

Ağbal, Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen kamu dengelerini sağlamak üzere torba tasarıyla uygulamaya konulacak düzenlemelerin mali etkileri konusunda, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda detaylı değerlendirmelerde bulunacağını ifade etti.

Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasına yönelik çalışmalarda gelinen aşamanın sorulması üzerine Ağbal, Bakanlığın kendi hazırlıklarının yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da bu konuda bir çalışma yaptığını belirtti.

Ağbal, "Öncelikle Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK), ardından da Bakanlar Kurulunda bu konuyla ilgili çalışmaları bir araya getirmek suretiyle kapsamlı bir çözüm paketini oluşturmayı hedefliyoruz. Hükümet olarak bir çerçeve düzenleme yapacağız. Teknik çalışmalar hemen hemen tamam. Şimdi her alternatifin, farklı olabilecek alt detayların ortak bir çözüme dönüştürülmesiyle ilgili çalışmalar yapılacak." dedi.

- Şehir hastaneleri projeleri için 2,6 milyar liralık ödenek

Kamu-özel iş birliğinde yapılan projelerin bütçeye yansımasına ilişkin bir soru üzerine Ağbal, bütçeden kamu-özel iş birliği projelerine taaahüt edilen ödemelerin yapılması amacıyla gerekli kaynakları ayırdıklarını hatırlattı.

Kamu-özel iş birliği projeleri sayesinde Türkiye'nin altyapı, ulaşım ve sağlık sektörlerinde çok kapsamlı ve önemli hizmetlere adım attığını vurgulayan Ağbal, gerçekleştirilen tüm kamu-özel işbirliği projelerinin toplam büyüklüğünün, ileriki yıllarda bütçelere yansımaları konusunda uluslararası standartlarla uygun bir çalışmayı kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Gelecek yıl Sağlık Bakanlığı bütçesinden şehir hastaneleri projeleri için 2,6 milyar liralık ödenek ayırdıklarını belirten Ağbal, bu ödeneğin bir kısmının sabit kira ödemelerinden, bir kısmının da hesaplanan değişken hizmet bedellerinden oluştuğunu kaydetti. Ağbal, şöyle devam etti:

"Bundan sonraki yıllarda da şehir hastaneleri tamamlandıkça, buradan gelen bedelleri bütçeye yansıtacağız. Burada yapmış olduğumuz ödemelere paralel olarak Sağlık Bakanlığının bütçeden doğrudan yatırım olarak ayrılacak ödenekleri de yıllar itibarıyla azalmasa bile artış oranında bir düşme olacak. Bütçe kompozisyonu olarak bakıldığında Sağlık Bakanlığının yatırım bütçesi kamu-özel iş birliği projelerinin oran olarak arttığı, doğrudan bütçeden yatırım harcamaları olarak ayrılan kaynağın nispeten azaldığı bir görünüme kavuşacak ama bu görünüm kamu mali dengeleri içerisinde sürdürülebilir ve yönetilebilir seviyelerde olacak. Zaman zaman kamu-özel iş birliğinin projelerinin bütçe içerisinde karşılanabilirliğine ilişkin birtakım tartışmalar yapılıyor. Zaten bu projelerin her birine girişirken önümüzdeki yıllara ilişkin muhtemelen ödeme aralığını tahmin ederek, hesaplayarak bunları yapıyoruz. Bu açıdan herhangi bir şekilde burada bütçenin üzerinde bir olağanüstü yükten bahsetmek mümkün olmayacak."

-Ulaştırmada garanti ödemelerine 3,6 milyar liralık kaynak ayrılacak

Ağbal, 2018 yılında ulaştırma projelerinde verilen garanti ödemeleri kapsamında 3,6 milyar liralık bütçeden kaynak ayıracaklarını ifade ederek, "Yaptığımız hesaplamalara göre ilk yıllarda böyle bir garanti ödemesi olsa bile sonraki yıllarda trafiğin hızla artması sayesinde buradaki garanti ödemeleri biteceği gibi, devlet olarak burada ilave gelir sağlayacağız." dedi.

Türkiye ekonomisinin yüksek büyüme gücünü, sürdürülebilirliğini ileriki yıllarda da devam ettirmesi halinde bütün kamu-özel iş birliği projelerinin getirdiği ilave yükümlülüklerinin karşılamanın ötesinde, büyüyen ekonominin ödemeleri tersine çevirip kamuya ilave gelir sağlayacağına işaret eden Ağbal, "Büyüyen Türkiye ekonomisi hikayesini, gerçekliğini, 2023 hedefleri bağlamında gelecek senelerde de hiçbir şekilde taviz vermeden devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Ferrari alıyorsanız, 6 bin liralık ilave vergiyi de vereceksiniz"

Ağbal, Motorlu Taşıtlar Vergisinde (MTV) yapılan değişikliğe ilişkin eleştirilere ilişkin de bu konuyla ilgili komisyonda yeterli derecede tartışmaları yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Muhalefet partisi milletvekilleri de dahil olmak üzere herkesin son derecede olumlu karşıladığı bir yeni sistem değişikliği var. Bu sistem değişikliğini, 2018 yılındaki MTV artışlarından bağımsız olarak değerlendirmemiz lazım. Mevcut MTV sisteminde aracın değeri ne olursa olsun, motor silindir hacmi aynı ise aynı miktarda vergi ödüyorsunuz. Örneğin 2017 yılında 1600 cc, vergili değeri 70 binin altında bir araç aldınız, siz buna bin 35 lira vergi ödüyorsunuz, öbür tarafta vatandaş diyor ki 'Ben Ferrari alacağım, ben de aynı parayı ödeyeyim.' İlk defa vergi sistemimizde vergi adaletini güçlendiren, ödeme ilkesini hayata geçiren yeni bir vergi sistemine geçiyoruz. Bu, verginin artışından bağımsız bir konu. Geniş toplum kesimleri de muhalefet partileri de bu düzenlemeyi, komisyonda yaptığımız görüşmeden hareketle söylüyorum, vergi adaletine ve ödeme gücü ilkesine uygun buluyor ve destekliyor."

Bu açıdan 2018 yılında ilk defa trafiğe yeni çıkacak araçlar için yeni bir vergi sistemi getirdiklerini dile getiren Ağbal, burada yeni oluşacak değerler üzerinden vergi ödeneceğini bildirdi.

Ağbal, "Ödeme gücü ilkesine göre, vergi adaletine göre 2 milyon liranın üzerinde Ferrari alıyorsanız, 6 bin liralık ilave vergiyi de vereceksiniz. Bu vergi adaletine son derece uygun bir düzenleme." dedi.

- En düşük memur maaşı

Faiz dışı giderlere ilişkin bir soru üzerine de Ağbal, "2017 yılının ikinci 6 aylık döneminde faiz hariç giderlerdeki artış trendi aşağıya gelirken, vergi gelirlerindeki artış trendi yukarıya gelecek. Böylelikle yıl sonunda hedeflemiş olduğumuz bütçe açığını gerçekleştirmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

Ağbal, bir soru üzerine de Ocak 2018'de en düşük memur maaşının 2 bin 830 liraya çıkmış olacağını bildirdi.

Kamuya alınacak personele ilişkin dağılımın bütçe kanununun çıkmasından sonra belirleneceğini belirten Ağbal, başta öğretmen, sağlık çalışanları alımları olmak üzere açıktan atama kontejanları dahilinde personel dağılımını yeni yılla birlikte yapacaklarını kaydetti.

- "Adıyaman ve çevresindeki çiftçiler kooperatifleşmek, ürettikleri tütünü kooperatifler eliyle piyasaya sunmak istiyorlar. Onların önünü açacak bir düzenlemeyi de inşallah torba yasada önergeyle hayata geçireceğiz" - "Yasal yolların dışında tütün ticareti yapmak isteyenler için bir ceza düzenlemesi getiriyoruz. Fiilin derecesiyle ceza arasında orantı kuran, ölçülülüğü oluşturan yeni bir sistemi önergeyle komisyona getireceğiz"

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Adıyaman ve çevresindeki çiftçiler kooperatifleşmek, ürettikleri tütünü kooperatifler eliyle piyasaya sunmak istiyorlar. Onların önünü açacak bir düzenlemeyi de inşallah torba yasada önergeyle hayata geçireceğiz." dedi.

Ağbal, Ocak-Eylül 2017 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları, 2017 Yıl Sonu Bütçe Gerçekleşme Tahmini ve 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'na ilişkin Bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınan torba yasa tasarısında tütün konusunda önemli düzenlemeler yaptıklarına işaret ederek, bunun temel amacının yasa dışı tütün ticaretine son vermek olduğunu söyledi.

Ağbal, Adıyaman ve çevresindeki üreticilerin ürettiği tütünü kendi lehlerine daha elverişli koşullarda satmasına imkan verecek birtakım yasal düzenlemeler de yapacaklarını belirterek, "O bölgede üretim yapan çiftçimiz kooperatifleşmek, ürettikleri tütünü kooperatifler eliyle piyasaya sunmak istiyor. Bu konuyu son derece olumlu değerlendiriyoruz. Onların önünü açacak bir düzenlemeyi de inşallah torba yasada önergeyle hayata geçireceğiz" diye konuştu.

Tütün üreticilerinin ilave bir cezayla karşı karşıya kalmayacaklarının altını çizen Ağbal, şöyle devam etti:

"Burada mücadele etmek istediğimiz, alnının teriyle üretim yapan çiftçiden aldığı tütünü kayıt dışı yollarla, vergiden kaçırmak üzere yasa dışı yöntemlerle satan kişiler. Yasal yolların dışında tütün ticareti yapmak isteyenler için de bir ceza düzenlemesi getiriyoruz. Orada da önergelerle birtakım değişiklikler yapacağız ve fiilin derecesiyle ceza arasında orantı kuran, ölçülülüğü oluşturan yeni bir sistemi de önergeyle komisyona getireceğiz."

- Savunmaya tahsil edilecek kaynak modernizasyonda kullanılacak

Ağbal, Savunma Sanayii Destekleme Fonu kapsamında ilave tahsil edilecek kaynağın büyük ölçüde savunma birimlerinin yeni oluşan modernizasyon ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kullanılacağını vurgulayarak, "Türk Silahlı Kuvvetleri teknolojinin getirdiği bütün imkanları kullanmak üzere yeni, önemli projelere imza atıyor. Ülkemizin güvenliği için gerekli her türlü ilave projeyi de bu yolla destekleme imkanına kavuşacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti için bütçeye konulan 3 milyar liralık kaynağa ilişkin de açıklamalarda bulunan Ağbal, Mart 2017'den itibaren artan ölçüde kredi kullanımları olduğunu, bunların geri dönüşü safhasında yaşanabilecek riskleri karşılamak üzere yapılan teknik çalışmalarda bu ödeneğin öngörüldüğünü bildirdi.

- "Kamu maliyesi büyümeye destek verecek"

Yeniden değerleme oranına ilişkin bir soru üzerine de Ağbal, bunun yurt içi üretici fiyat endeksindeki değişime göre hesaplanan oran olduğunu anımsatarak, vergi kanunlarında birçok vergisel düzenlemenin yeniden değerleme oranına bağlandığını söyledi.

Ağbal, "2017 yılı için Orta Vadeli Program çalışmaları sırasında esas alınan, tahmin edilen rakam yüzde 15 civarında. Şu anda 13,26. Sonraki ay, bir daha açıklanacak rakam dolayısıyla bazdan yukarıya gelecek. Burada yapmış olduğumuz vergisel düzenlemelerde yeniden değerleme oranını, bundan önceki yıllarda nasıl esas almışsak, bu sene de aynısını esas alacağımızı düşünerek açıklamalarımızı yaptık." dedi.

Kamu maliyesinin 2014 sonrasında büyüme odaklı, genişlemeci bir görünüm arz ettiğine işaret eden Ağbal, 2018-2020 döneminde de denge itibarıyla büyümeye destek vereceğini kaydetti.

Bunu yaparken kamu maliyesinde sürdürülebilirliği esas alan bir denge trendini öngördüklerini vurgulayan Ağbal, şu ifadeleri kullandı:

"Bu, Türkiye ekonomisine güç veriyor, ekonomiye dışarıdan gelebilecek kırılganlıklar karşısında kalkan vazifesi görüyor. Yatırım, üretim, büyüme, kamu maliyesi dengeleri arasındaki ilişkileri tek taraflı okuyup da bütçe dengelerinde ortaya koyduğumuz yaklaşımı, sanki bugünden daha sıkılaştırıcı bir denge olarak görme anlayışı yanlış. Kamu maliyesi önümüzdeki 3 yıl boyunca da büyümeye destek verecek ancak bir taraftan da enflasyonla mücadelede para politikasıyla uyumlu bir çerçevede politikalar geliştireceğiz. Tedbirlerdeki değişikliğimizin bu çerçevede okunması gerekiyor."

(16.10.2017)

Anadolu Ajansı (AA) | Kaynak Gösterilse Dahi Yayınlanamaz.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM