YAZARLARIMIZ
Vedat Nair
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
vedatnair@hotmail.com



2013 Kurumlar Vergisi Beyannamesinde Gösterilecek Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler

2013 kurumlar vergisi beyannamesi çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. Beyannamenin yeni versiyonu ise GİB’in sitesinde güncellenerek kullanıma sunulmuştur. Her güncellemede olduğu gibi yine sürprizlerle karşılaştık ve bunlardan biri de kanunen kabul edilmeyen giderlerin ayrıştırılacağı bölümdür. Burada istenen bilginin mükellef ve meslek mensubu tarafından önceden bilinmesi ve buna göre kayıtların tutulması daha yerinde bir uygulama olabilirdi. Fakat beyanname verilmesi esnasında bu değişikliği hep birlikte gördük ve bizden istenen bu bilgi, KKEG tutarlarının muhasebe kayıtlarının daha ayrıntılı şekilde yapılmasını gerekli hale getirdi.

Bir çok mükellef zaten kanunen kabul edilmeyen giderleri farklı hesap ve yöntemlerle de olsa ayrıştırarak takip etmektedir. Bu ayrıştırmayı alt hesap bazında ayrı takip etmeyen mükellefler 31.12.2013 tarihi itibariyle belki kayıt oluşturamayabilirler. Ancak her halükarda aşağıdaki şekilde bu bilgilerin beyanname üzerinde detaylandırılması gerekecektir. Burada en dikkat çeken kısım ise indirim konusu yapılmayıp KKEG yapılan KDV tutarlarıdır. Bu tutarlar ilgili faturanın KDV dahil tutarı ile birlikte KKEG yapılmaktaydı. Şimdi ise gideri kabul olunmayacak alış vesikalarında gösterilen KDV nin ayrı, KDV dışındaki bedelin ayrı KKEG olarak takip edilmesi gerekli olacaktır. Buna göre 2013 hesap dönemine ilişkin olarak bu harcamalardaki KDV tutarlarının bulunması ve beyannamede gösterilmesi gerekecektir.

Eğer mükellefler 31.12.2013 itibariyle kapanış kayıtlarını yapmadıysa ve defterlerini yazdırmadıysa bu hesaplarla ilgili olarak virman mahsupları düzenleyerek beyannamede olacağı şekliyle KKEG tutarını detaylandırmaları hem bu hesap dönemi için hem de gelecek hesap dönemi için yerinde bir çalışma olacaktır. Özellikle KDV. madde 30’ a göre KKEG yapılan alım belgelerinde ki KDV‘in toplam tutar içerisinde tespiti yapılarak ayrı hesapta takip edilmesi uygun bir kayıtlama olacaktır.

Yeni kurumlar vergisi beyannamesi versiyonunda kanunen kabul edilmeyen gideler aşağıdaki şekilde detaylandırılacak ve beyanname üzerinde ilgili yere girişi yapılacaktır. Burada tanımlanmış KKEG tutarları ilgili bölüme, bunlar dışında farklı bir KKEG tutarı varsa DİĞER seçeneğine yazılmalıdır.

 

KVK m.11 hükümlerine göre kabul edilmeyen giderler

VUK hükümlerine aykırı olarak olarak ayrılan karşılıklar

VUK hükümlerine aykırı olarak olarak ayrılan reeskontlar

VUK hükümlerine aykırı olarak olarak ayrılan amortismanlar

5510 sayılı kanun m.88 kapsamındaki kanunen kabul edilmeyen giderler

6111 sayılı Kanun ( Özel Kanunlar uyarınca ) yazılan kanunen kabul edilmeyen giderler

Bağış ve Yardımlar

GVK m.75 uyarınca Yönetim Kurulu üyelerine ödenen kar payları

KDVK m.30/d uyarınca indirilemeyen kdv tutarı

6802 sayılı Gider Vergileri kanunu uyarınca gider yazılan özel iletişim vergisi

MTV kanunu m.14 uyarınca gider kaydedilen MTV ler

İstisna faaliyetlerden/işlemlerden doğan zararlar

Diğer

  

18.04.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM