YAZARLARIMIZ
Vedat İlki
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
vedat.uzman@gmail.com



Sosyal Güvenlikte Doğum Borçlanması Hakkı Genişletilecek Mi?

Son günlerde Basından Sosyal Medya'ya Müjde gibi haberler lanse edilirken,TV Ekranlarında Sosyal Güvenlik Uzmanları haber yaparken aslında bu haberlerin kaynağını araştırmış olsalar tavsiyeleri yasal değişiklik gibi müjde olarak sunma gafletinde bulunmazlar.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının İhtisas Komisyon Raporlarını Okuyarak bunları kamuoyu ile paylaşmadan önce 2014 ve 2018 yılı Raporları en azından karşılaştırma zahmetinde bulunmak gerekir.

Sigortalılara umut vermemek adına.

2014 YILINDA DOĞUM BORÇLANMASI HAKKINDA NE TAVSİYE EDİLMİŞ?

5510 sayılı Kanunla kadın sigortalıların doğum sürelerini borçlanabilmelerine olanak tanınsa da, SGK uygulamasında ilk defa sigortalı olduktan sonra çalışan kadınların borçlanabilmelerine izin verilmektedir. Oysa bugüne kadar hiç sigortalı olmayan ve doğum yapmış kadının çocuk baktığı süreler nedeniyle çalışamadığı süreleri borçlanabilmesi, kadın sigortalı sayısını artırabilecektir. Bununla birlikte, bu uygulamada toplam çocuk sayısı (örn. 3 çocuk) ve çocuk başına yapılabilecek borçlanma süresine (örn. 2 yıl) kısıtlama getirilmesi ve sigortalılık başlangıç tarihinin ilk tescil tarihinden itibaren en fazla bu iki parametrenin çarpımı sonucu bulunan süre kadar geriye götürülmesi, sistemin aktüeryal dengesinin korunması bakımından önem taşımaktadır.

Özellikle SGK Bütçesinde delik oluşur mu endişesi yerini korumuştur.

Politika 4: Kadınların İşgücüne Katılımı ve Kayıtlı İstihdamı Artırılacaktır.

Tedbir 13: Kadınların sigortalılık başlangıçlarından önceki doğumlara ilişkin süreleri borçlanmaları sağlanacaktır.

Kadınların çalışmasını teşvik etmek amacıyla ve kadının borçlanma yaptıktan sonra SGK’ya prim ödemesi kaydıyla ilk defa sigortalı oldukları tarihten önceki sürelerin borçlanılması sağlanacaktır. Aktüeryal dengelerin korunması amacıyla bu uygulamada toplam çocuk sayısı (örn. 3 çocuk) ve çocuk başına yapılabilecek borçlanma süresine (örn. 2 yıl) kısıtlama getirilmesi ve sigortalılık başlangıç tarihinin ilk tescil tarihinden itibaren en fazla bu iki parametrenin çarpımı sonucu bulunan süre kadar geriye götürülmesi sağlanacaktır.

Bu tavsiye yeni değildir.

BUGÜNLERDE ORTAYA ATILAN FİKİR YENİ DEĞİL!

11.Kalkınma Planına Bakıldığında,2018 yılında düzenlenmiştir.

Tedbir 4: Kadınların sigortalılık başlangıçlarından önceki doğumlara ilişkin süreleri borçlanmaları imkânı getirilecektir.

Kadınların sigortalılık başlangıçlarından önceki doğumlara ilişkin süreleri belli bir üst sınırı geçmemek üzere ve sigortalı tescil tarihinden geriye götürülmek suretiyle borçlanmaları imkânı getirilerek sosyal güvenlik sistemine girişleri özendirilecektir.

ARADAKİ FARK NEDİR?

Ortak nokta;

  • ilk defa sigortalı oldukları tarihten önceki sürelerin borçlanılması sağlanacaktır

FARK;

  • Belli bir üst sınır geçmemek nedir?Prim yönünden mi?Süre sınırı olmak mı?

Zaten iki yıl sınır belirlenmiş,prim de ise tahdit yoktur.

O halde 11.Kalkınma Planında yer alması,kanun anlamında algılanmandan haber yapmadan önce bunun tavsiye olduğunu bilgisini vermek gerekir.

Sonuçta 10 ve 11  Kalkınma planında yer almıştır,yeni bir müjde değildir.

27.05.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM