YAZARLARIMIZ
Ufuk Kuru
Sosyal Güvenlik Denetmeni
Bilim Uzmanı
ufukkuruu@gmail.com



Kıdem Tazminatı Almanın Püf Noktaları

İşçi ve İşveren arasındaki önemli konuların başında Kıdem Tazminatı Hakkı gelmektedir. Bu hak, işçinin haksız gerekçelerle işten çıkarılmasını engelleyecek bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kıdem Tazminatı, işçiye çalışma süresine bağlı olarak işveren tarafından ödenen tutardır. İşçinin tertipli ve sürekli çalışmasının karşılığında işyerinde geçirdiği süre baz alınarak kendisine kıdem tazminatı ödenmektedir. Ancak bu tazminatı alabilmek için bir takım şartlar gereklidir. Kıdem tazminatı hakkı doğması için;

*İşçinin İş kanunu kapsamında çalışması

*İşçinin haksız bir nedenle işten çıkarılması veya işçinin haklı sebeple işi bırakması

*İşçinin söz konusu işyerinde en az 1 yıl çalışması,

*Erkek İşçinin muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla işten ayrılması

*İşçinin bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla ayrılması,

*Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde kendi arzusu ile işten ayrılması,

nedenlerinden dolayı işçinin iş akdinin sona ermesi neticesinde, kıdem tazminatı hakkı ortaya çıkmaktadır. İşçinin ölümü durumunda kıdem tazminatı kanuni mirasçılarına ödenmektedir.

Kıdem Tazminatında süreler nasıl hesaplanır?

İşçinin kıdemi,  hizmet akdinin devam etmiş veya yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya birden fazla değişik işyerlerinde çalıştığı süreler göz önüne alınarak hesaplanmaktadır.

İşyerlerinin devir veya intikali yahut nakli halinde işçinin kıdemi, işyerindeki hizmetlerinin toplamı üzerinden hesaplanır. Aynı kıdem süresi için bir defadan fazla kıdem tazminatı ödenemez.

Kıdem Tazminatı’ nda süre şartı nedir?

Kıdem Tazminatına hak kazanabilmek için işverene ait işyerinde veya işyerlerinde en az 1 yıl çalışılması gerekir. 1 yıllık sürenin başlangıcı, işçinin işyerinde fiilen işe başladığı tarihtir.

Ücretsiz izin 1 yıllık süreye dahil midir?

Ücretsiz izin de geçen süreler, kıdem tazminatında süre hesaplaması için dikkate alınmaz. Ancak, deneme süresi kıdem süresine dahildir.

Kıdem Tazminatı tutarı ne kadardır?

İşçinin kıdem tazminatı tutarı, çalıştığı her tam yıl için 30 günlük brüt ücreti tutarı kadardır. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.

Kıdem Tazminatı Tutarı’ nın Üst limiti var mıdır?

Kıdem tazminatı tutarı hesaplanırken bir üst limit bulunmaktadır. Bu tutar Maliye ve Hazine Bakanlığı tarafından;

2018 yılı 1. Dönem için(01.01.2018-30.06.2018) arasında: 5,001,76 TL

2018 yılı 2. Dönem için(01.07.2018-31.12.2018) arasında: 5.434,42 TL

olarak açıklanmıştır. Yani işçinin aylık brüt ücreti bu tutarların üzerinde olsa bile, bu rakamlar tavan kabul edilerek hesaplama buna göre yapılacaktır.

Kıdem Tazminatı’nda iş sözleşmesinin şekli nasıl olmalıdır?

İş sözleşmesi ister yazılı ister sözlü olsun belirsiz süreli olmalıdır. Belirli iş sözleşmesi ile çalışılan işyerinden sözleşme bitiminde kıdem tazminatı talep edilemez.

Kıdem Tazminatı davası nasıl ve nerede açılır?

Kıdem tazminatı davası, işin yapıldığı veya şirket merkezinin bulunduğu yerdeki mahkeme de açılabilmektedir. Ancak burada önemli husus Arabuluculuk mekanizmasıdır. İşçi ile işveren arasındaki kıdem tazminatı ihtilaflarında artık dava açılmadan önce Arabulucuya başvurmak zorunludur.

21.11.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM