YAZARLARIMIZ
Turgay Özen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
tturgayozen@gmail.com



Genel Sağlık Sigortasından Prim Ödeyerek Yararlananlar Ve Genel Sağlık Sigortalısının Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişiler

I – GİRİŞ

2008 yılı itibari ile yürürlüğe giren  5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun  60. ve Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliği’nin 6.maddesinde  genel sağlık sigortalısı sayılanlar sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırma genel kompleks bir yapı içerisinde olduğu için daha anlaşılır olması anlamında bu sınıflandırmayı “genel sağlık sigortasından prim ödeyerek yararlananlar” olarak özele indirgeyerek ve ” genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişileri” de ayrı bir başlık halinde inceleyerek   makalemizin konusunu oluşturdum.

II  – GENEL SAĞLIK SİGORTASINDAN PRİM ÖDEYEREK YARARLANANLAR

1)Hizmet akdi ile bir ya da birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar (eski SSK’lılar)

2)Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan (eski Bağ-Kur’lular),

3)Kamu idarelerinde çalışanlar (eski Emekli Sandığına bağlı çalışanlar),

4)İsteğe bağlı sigortalı olanlar.

5)Geliri asgari ücretin 1/3’nden fazla olanlar.

 Sosyal güvenlik destek primi ödeyenler, sosyal güvenlik destek primi içerisinde genel sağlık sigortası için ayrıca prim ödemezler. Genel sağlık sigortasından, gelir ya da aylık aldığı sosyal güvenlik yasalarına göre yararlanırlar.

III - GELİR TESPİTİ İLE GENEL SAĞLIK SİGORTA KAPSAMINA ALINANLAR

Zorunlu genel sağlık sigortalısı 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur), 4/c (Memur) olup, 01.01.2012 tarihinden sonra sigortalılıkları sona eren 18 yaşından büyük kişiler, zorunlu genel sağlık sigortalısı olacaklardır. 01.01.2012 tarihinden sonra sigortalılıkları sona erenlerin, sigortalılıklarının sona erdiği 10. günden sonra genel sağlık sigortalısı sayılacak ve en geç bir ay içerisinde genel sağlık sigortası giriş bildirgesi ile tescil işlemlerini yaptırmaları gerekmektedir. Tescil işleminin tamamlanarak alınacak genel sağlık sigortası prim tutarının tespiti için SGK’na aile (aynı hane içerisinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük baba) içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarın tespiti için gelir testi yaptırmak üzere kişiyi il ya da ilçe idare kurullarına gönderir.

Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, Kurumca belirlenecek, test yöntemleri ve veriler kullanılarak üç farklı grupta gelir düzeyi tespiti yapılır.

1.Grup :

Brüt asgari ücretin 1/3 ile, brüt asgari ücret arasında;

(Ödenecek Prim : Brüt Asgari Ücret * 0,12 * 1/3)

2.Grup :

Brüt asgari ücret ile, 2 brüt asgari ücret arasında;

(Ödenecek Prim : Brüt Asgari Ücret * 0,12 * 1)

3.Grup :

Brüt asgari ücretin 2 katından fazla;

(Ödenecek Prim : Brüt Asgari Ücret * 0,12 * 2)

IV- GENEL SAGLIK SİGORTALISININ BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU KİŞİLER

1)Eşi,

2)Çocukları;

a)18 yaşını doldurmamış öğrenci olmayan çocukları,

b) 20 yaşını doldurmamış lise ve dengi öğrenim gören çocukları,

c) 25 yaşını doldurmamış yüksek öğrenim gören, evli olmayan çocukları,

d) Yaşına bakılmaksızın çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirdiği kurum sağlık  kurulu tarafından tespit edilen evli olmayan çocukları,

e) Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte ilgili kanunlar gereği bakmakla yükümlü olunan kız

çocukları (ancak durumlarında değişiklik olduğunda sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları Kanun hükümlerine göre yeniden belirlenecektir),

f) Ana ve babası boşanmış çocukların, genel sağlık sigortası kapsamındaki hakları, mahkeme kararı ile velayet hakkı verilmiş olan genel sağlık sigortalısı ana ya da baba üzerinden sağlanacak, ana ya da baba tarafından Kuruma verilecek bir dilekçe ile belgelenmesi kaydıyla velayet hakkı verilmeyen kişinin üzerinden de sağlık hizmeti ve diğer haklar sağlanabilecektir.

3) Ana ve Babası;

Her türlü kazanç ve irattan elde ettiği gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olan ve diğer çocuklarından sağlık yardımı almayan ana ve babası,

V – SONUÇ

5510 sayılı yasada, genel  sağlık sigortasından prim ödeyerek yararlananlar; hizmet akti ile çalışanlar (SSK’lılar), kendi adına bağımsız çalışanlar (Bağkur’lular) ve kamu idarelerinde çalışanlar (memurlar), isteğe bağlı sigorta olanlar ve geliri asgari ücretin 1/3’nden fazla olanlar olarak ifade edilmiştir. Genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişiler ise; eşi, 18 yaşına kadar tüm çocukları, 20 yaşına kadar lise ve dengi okulu öğrencisi olan çocukları, 25 yaşına kadar yüksek öğrenim gören çocukları, çalışma gücünün en az %60’ını kaybeden çocukları ve 5510 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarihte  daha önceki yasalara göre bakmakla yükümlü olunan kız çocukları (bu hakları durumlarında değişiklik olana kadar korunacaktır) ifade edilmiştir. Ayrıca diğer çocuklarından yardım almayan ve asgari ücretin net tutarından daha az geliri olan genel sağlık sigortalısının ana ve babası da bakmakla yükümlü olunan kişiler arasında sayılarak genel sağlık sigortasından yararlanacaklardır. 

08.10.2010

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM