YAZARLARIMIZ
Turgay Özen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
tturgayozen@gmail.com



Son Yasal Düzenlemelerle İstirahat Raporlarının Düzenlenmesi Ve Kuruma Verilmesi İle İlgili Meydana Gelen Değişiklikler

İSTİRAHAT RAPORUNU SİGORTALIYA KİMLER NE KADAR SÜRE OLARAK VEREBİLİR?

 
İstirahat raporları Kurumun sözleşmeli sağlık kuruluşları ya da kişilerince düzenlenmelidir.


Eğer Kurumla sözleşmesi olmayan sağlık kuruluşları ya da kişilerince istirahat raporu verilirse;


10 günü geçmeyen raporlar, Kurumla sözleşmeli resmi sağlık hizmeti sunucusu hekim tarafından,


10 günü aşan raporlar ise Kurumla sözleşmeli resmi sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulunca, onanması gerekmektedir.


Ayaktan tedavilerde hizmet akdi ile çalıştırılan  sigortalılara tek bir hekim tarafından bir defada en çok 10 gün istirahat verilebilir. İstirahat sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam süre 20 günü geçmeme koşulu ile istirahat süresi uzatılabilir. 20 günü aşan istirahat raporu sağlık kurulunca verilecektir. Sağlık kurulunun ilk vereceği istirahat süresi sigortalının tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere 6 ayı geçmeyecektir. 


Tedaviye devam edilmesi, malullük durumunun önleneceği ya da önemli ölçüde azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse 6 aylık süre uzatılabilir.


Ayaktan tedavilerde hizmet akdi ile çalıştırılan sigortalılara tek bir hekim tarafından bir takvim yılı içerisinde verilecek istirahat sürelerinin toplamı 40 günü geçemez. Bu sürenin üzerindeki istirahat raporları sağlık kurulunca verilir.

İstirahat raporu, sağlık kurullarınca verilmiş ise, çalışabilir kararı da sağlık kurulunca verilecektir.


SİGORTALININ ÇALIŞMADIĞINA DAİR BİLDİRİM NE ZAMAN YAPILACAK?


5510 sayılı Kanunun 4/1 (a) kapsamında hizmet akdi ile bir ya da birden fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalılara geçici iş göremezlik ödeneklerinin ödenebilmesi için işverenlerince www.ssk.gov.tr adresinden elektronik ortamda  istirahat süresince işyerinde “çalışılmadığına dair bildirim” yapılması gerekmektedir.


Sigortalıların istirahat raporunu işverenlere ibraz etmelerini izleyen 5 iş günü içerisinde  yukarıdaki bildirimin yapılması gerekmektedir. 


Sigortalıya 10 günün üzerinde istirahat verilir ve sigortalı geçici iş göremezlik ödeneklerini 10’ar günlük dilimler halinde almak istediğini işverenden talep ederse, işveren bildirimi 10’ar günlük ve 10 günden artakalan sürenin bitimini izleyen 5 iş günü içerisinde, sigortalının geçici iş göremezlik ödeneğini 10’ar günlük dilimler halinde alma talebi yok ise, raporun bitimini izleyen 5 iş günü içerisinde işverenin yukarıdaki bildirimi yapması gerekmektedir. 

 
 

ÇALIŞILMADIĞINA DAİR BİLDİRİM YAPILMAZ İSE İDARİ PARA CEZASI HANGİ DURUMLARDA UYGULANACAK?
 

İşverenler, raporun bitimini ya da raporun işçi tarafından kendisine ibrazını izleyen 5 iş günü içerisinde Kuruma bildirimde bulunmazlar ise, bu nedenle herhangi bir idari para cezası uygulanmamakta. Kurum, işverence çalışılmadığına dair bildirimin yapılmadığının tespitini yapınca Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince işverene bildirimin yapılması için tebligat göndereceklerdir, “işverenlerden yazının tebliğ alındığı tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde bildirim” yapılması istenecektir. İşverenlerin yazının tebliğ edildiği tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde bildirimi yapmaları gerekmektedir.


Bildirimin gönderilmemesi ya da süresi dışında gönderilmesi durumunda 5510 sayılı Kanunun 102/i bendi uyarınca idari para cezası uygulanacaktır.

Bildirimin hiç yapılmaması durumunda uygulamadaki brüt asgari ücretin 5 (Beş) katı tutarında (729,00TL X 5 = 3.645,00 TL) idari para cezası uygulanacaktır

Belirtilen süre dışında yani Kurumun bildirimin yapılması için gönderdiği yazının tebliğini  izleyen ilk beş gün içinde yapılmaması durumunda ise uygulamadaki asgari ücretin iki katı tutarında (729,00TL X 2 = 1.458,00 TL) idari para cezası uygulanacaktır.

23.06.2010

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM